האדריכל דייוויד צ'יפרפילד יתכנן את מרכז פרס נובל בשטוקהולם

הצוות הזוכה, בהובלת צ'יפרפילד עצמו וכריסטוף פלגר, שותף בסניף הברלינאי של המשרד הבריטי, זכה בתכנון הפרויקט היוקרתי בתום תחרות אדריכלים אנונימית

קשת רוזנבלום
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
קשת רוזנבלום

משרדו של האדריכל דייוויד צ'יפרפילד יתכנן את מרכז פרס נובל העתידי בשטוקהולם - כך הכריזה אמש קרן נובל. הצוות הזוכה, בהובלת צ'יפרפילד עצמו וכריסטוף פלגר, שותף בסניף הברלינאי של המשרד הבריטי, זכה בתכנון הפרויקט היוקרתי בתום תחרות אדריכלים אנונימית שאליה הוגשו בתחילה כ-140 הצעות. הצעתם גברה, בין היתר, על הצעותיהם של פירמות מוכרות נוספות כמו המשרד היפאני סאנה (Sanaa) מתכנני קמפוס בצלאל בירושלים, משרד הרצוג ודה מרון - המתכננים של הספרייה הלאומית בירושלים, המשרד הדני BIG והמשרד ההולנדי OMA, שייסד רם קולהאס.

על פי הודעת קרן נובל, ההצעה הזוכה נבחרה פה אחד בתום שלב השיפוט האחרון שאליו הגיעו שתי הצעות נוספות של משרדים שוודיים - משרד גרט וינגארט ומשרד יוהאן סלסינג. "אנו מצפים לעבודה המשותפת על בניין המשקף הן את הערכים של פרס נובל, והן את הציפיות הגבוהות שתולים בו תושבי שטוקהולם", אמר צ'יפרפילד במעמד ההכרזה, וציין כי זהו אחד האתגרים האדריכליים הגדולים שעליהם עבד.

הדמיה של המרכז המתוכנןצילום: David Chipperfield Architects

המבנה המתוכנן מייצר חזית שקופה לסירוגין - דרך משחק צפיפויות משתנה של רפפות אנכיות זהובות מפליז. מדרום למבנה יוקם גן ציבורי, בצמוד לקומת הקרקע הפתוחה, אשר מיועדת גם כן לפעילויות ציבוריות. המבנה צפוי לקום על קו המים, בדרום שכונת אוטסרמלם שבמרכז שטוקהולם. בנייתו אמורה להתחיל בשנה הבאה ועתידה להסתיים ב-2018.

חבר השופטים בתחרות ציין את מראהו האלגנטי של המבנה, שיש לו זהות ברורה. "חבר השופטים מצא את האווריריות והפתיחות של הביתן מושכים, ומתאימים לשאיפה הברורה של קרן נובל ליצור מרכז פתוח המקבל את הציבור הרחב בברכה", אור לארס הייקנסטן, יו"ר חבר השופטים ומנכ"ל קרן נובל.

הדמיה של המרכז המתוכנןצילום: David Chipperfield Architects

מאז שנת 1907 מנסה קרן נובל להקים לעצמה מבנה משלה. זה כמעט מאה שנה שמשרדיה ממוקמים בבניין ישן, כקילומטר צפונה מאתר המבנה העתידי. הקרן הכריזה באופן פומבי על קיום התחרות בעבור המרכז החדש במעמד חלוקת פרסי נובל לשנת 2013, והוא מיועד, לפי הצהרת כוונותיה, לבנות את הפעילות הציבורית שלו סביב שילוב הדיסציפלינות זבהן עוסק הפרס – מדעים, ספרות ושלום, בשאיפה שיהפוך לאחד האתרים הפופולריים בשטוקהולם. בין השאר, יוקמו בו חללים ציבוריים לתערוכות, אירועי תרבות, פעילויות לבתי ספר ופגישות בין תחומיות מסוגים שונים.

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ