קשת רוזנבלום
קשת רוזנבלום

מגדל המחקר של חברת ג'ונסון וקס, מהמפורסמים – והכושלים – שבין בנייניו של פרנק לויד רייט, ייפתח מחר (שישי) לראשונה למבקרים. אלה שיבואו לאתר, ברייסון שבוויסקונסין, יעברו גם דרך בניין ההנהלה של החברה שתיכנן ויוכלו להתרשם מאולם פורטלזה החדש בתכנון משרד פוסטר ושות' שנפתח ב-2010.

רייט נשכר לתכנון מטה החברה, המייצרת עד היום חומרי ניקוי והדברה, על ידי נשיא החברה הרברט ג'ונסון שביקש להקים את המשרדים הכי מודרניים שאפשר. "כל אחד יכול לבנות בניין טיפוסי. אני רציתי לבנות את בניין המשרדים הטוב בעולם, והדרך היחידה לעשות זאת היתה להשיג את האדריכל הטוב בעולם", הסביר מאוחר יותר.

ואמנם, משרדי ההנהלה שנפתחו ב-1939 שימשו מקור למחלוקת, הן בשל החידושים ההנדסיים והן מתוקף חללי העבודה הלא שגרתיים שצרו. כדי לאפשר עבודה בחלל פתוח, המציא רייט סוג חדש של עמוד דמוי פטרייה בעלת בסיס דקיק, שחלקה העליון ששימש כתקרה. את המרווחים בין החלקים המעוגלים שהרכיבו את התקרה מילא רייט בצינורות פיירקס שקופים למחצה שהאירו את החלל, יחד עם שורה אופקית של חלונות עיליים בדפנות המבנה. העובדים נהנו מתקרות גבוהות – אך מאפס חלונות.

מגדל המחקר של חברת ג'ונסון וקס, שתיכנן פרנק לויד רייטצילום: Jack E. Boucher

11 שנים מאוחר יותר נפתח מגדל המחקר בתכנונו, שהיה השלמה תמירה לבניין ההנהלה האופקי. הוא מורכב מ-15 קומות – עגולות ומרובעות לסירוגין, הנסמכות – כמו עץ – על גרעין קונסטרוקטיבי בודד, עשוי בטון מזוין. התפישה הפרוגרמטית היתה כי הרעיונות יחלחלו מלמעלה למטה - כשמעבדות הפיתוח הן העליונות ביותר, מתחתיהן מעבדות הפיתוח, ובקומות התחתונות מעבדות בדיקת האיכות והכנת המוצרים לייצור המוני במפעלים הסמוכים. הבחירה למקם את הקומות בהסטה זו מזו נועדה לאפשר למדענים לתקשר זה עם זה.

בדומה למבנה ההנהלה גם במגדל המחקר לא נקבעו חלונות, אלא צינורות פיירקס אנכיים, דבר שזיכה את היושבים שם בבוהק תמידי. הקומפלקס כולו הוכרז כבניין מורשת ב-1976, אבל המגדל נסגר שש שנים מאוחר יותר היות שלא עמד בתקני אש, ולא יכל לשרת יותר את צורכי החברה הגדלים. את המבנה כולו שירת גרם מדרגות אחד, מתפתל וצר במיוחד, ונוסף לכן סירב רייט להתקין שם מטפים מסיבות אסתטיות. צינורות הפיירקס בשני המבנים התגלו כלא יעילים בפני חדירת מים.

בשנה האחרונה חודש המבנה והותאם לצורכי תצוגה של תמונות היסטוריות של המבנה, וגם מעבדה משוחזרת משנות ה-50.

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ