מסעדת "ארבע העונות" נפרדת מ"הטריקורן" של פיקאסו

המסך המפורסם שליווה את מסעדת היוקרה הניו יורקית יותר מחצי מאה הועבר לתצוגה קבועה במוזיאון

שני ליטמן
שני ליטמן
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
שני ליטמן
שני ליטמן

מסעדת הפאר הניו יורקית "ארבע העונות" איבדה היום את הנכס העיצובי המשמעותי ביותר שלה, כאשר מסך בלט מצויר בידי פבלו פיקאסו, שהיה תלוי במסעדה יותר מחצי מאה, הוסר והועבר לתצוגה קבועה במוזיאון. ההעברה באה בעקבות מאבק משפטי שלמשך כשנה יצר סערה בקרב מומחי שימור האמנות החשובים של ניו יורק.

לקראת הפרידה מהציור, עלתה באופן חד כמות הזמנות השולחנות במסעדה, סטודנטים לאמנות באו להעתיק את הציור ומבקרים באו לתעד את רגעיו האחרונים של פיקאסו במסעדה.

המסך של פיקסו, "הטריקורן", או "הכובע בעל שלוש הפינות", מתאר צופים לאחר מלחמת שוורים והוא צויר ב-1919 עבור קבוצת בלט אוונגרדית. "בכך שהוא מדגיש את מקומם של הצופים בסצנה המצוירת, פיקאסו קיווה לטשטש את הגבול שבין הבמה לקהל", כתב הביוגרף של פיקאסו, סר ג'ון ריצ'רדסון.

הטריקורן נתלה בנקודה אסטרטגית במסעדת "ארבע העונות" מאז שנפתחה ב-1959 בבניין סיגראם שתכנן מיס ואן דר רוהה. המסעדה הפכה לאחד האתרים הפופולריים לסעודות צהריים עסקיות מפוארות שהוגשו לשועי עולם, מהדלאי למה ועד הזמרת מדונה. מומחים מניחים כי הווילון הוא הציור הגדול ביותר של פיקסו בצפון אמריקה. הוא הוערך ב-2008 בסכום של 1.6 מיליון דולר, לא הרבה במונחי שווי העבודות של פיקאסו. רבים מתייחסים אליו כאל אחד מהגורמים המרכזיים בעיצוב המסעדה. הווילון נרכש על ידי פיליס למברט, בתו של סמואל ברונפמן, שהיה הבעלים של חברת סיגראם והקים את הבניין. היא שילמה עבורו 50 אלף דולר.

הבעלים הנוכחיים של הבניין, חברת האחזקות RFR, ביקשו לפני כשנה להוריד את הווילון לצורכי תיקון הקיר שמאחוריו. אגודת השימור של ניו יורק הגישה בחודש מרץ תביעה לבית משפט בניסיון למנוע את הזזת הווילון, בטענה שהוא עלול ליהרס, שכן הוא לא הוזז מאז עבודות השחזור שבוצעו בו באמצע שנות ה-70. ביוני הצליחו הצדדים להגיע להסכם, לפיו החברה תתרום את המסך לצמיתות לחברה ההיסטורית של ניו יורק, והוא יוצג בציבור. הבעלים של המסעדה, ג'וליאן ניקוליני, אמר כי זו הזדמנות לרענן את עיצוב הפנים של המסעדה. "תמיד חשבתי שהמסעדה לא אמורה להישאר כל הזמן אותו דבר, ולכן שינינו את התפריט מדי יום. כשהציור ילך, משהו אחר יבוא במקומו, ואני בטוח שזה יהיה מרהיב".

ה"טריקורן" במסעדת "ארבע עונות"צילום: אי־פי

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ