האם האשה הבכירה בתולדות הוותיקן תפרוץ את הדרך לכמורה הקתולית?
ד"ר ברברה ג'אטה מונתה השבוע למנהלת מוזיאוני הוותיקן. מינויה מתרחש על רקע מאבק ממושך של נשים המנסות לזכות ביחס שווה מהמוסד שהדיר אותן כאלף שנים

עבור המדינה הקטנה ביותר בעולם, מדובר בלא פחות מרעידת אדמה: האפיפיור פרנציסקוס בחר השבוע בברברה ג'אטה בתור האשה הראשונה לנהל את המוזיאונים של הוותיקן. המינוי, שייכנס לתוקף בחודש ינואר הקרוב, יהפוך את ד"ר ג'אטה, בת 54, לאשה בדרג הגבוה ביותר בצוות האדמיניסטרטיבי בוותיקן. בכלל, זהו התפקיד הבכיר ביותר שאשה הגיעה אליו בוותיקן עד כה.
ההחלטה על מינויה של ג'אטה — פרופסור להיסטוריה של אמנויות גרפיות באוניברסיטת נאפולי, ועובדת בוותיקן מאז 1996, כאוצרת הגרפיקה במחלקת ההדפסים וכראש מחלקת ההדפסים בספריית הוותיקן — מתרחשת על רקע מאבק ממושך, שבמסגרתו מנסות נשים לזכות ביחס שווה (או לפחות משהו שמתקרב לזה) מהמוסד שהדיר אותן במשך כאלף שנה.
בראש המאבק הזה עומדות בעיקר שתי קבוצות: Women’s Ordination Conference, ארגון אמריקאי שנוסד לפני 40 שנה במטרה לאפשר לנשים להתמנות לתפקידי דיאקון וכומר בכנסיה ו–Women's Ordination Worldwide, העולמי, שנוסד לפני 20 שנה במטרה לקדם את זכויותיהן של נשים בכנסייה הקתולית.
בעקבות פגישה עם נציגות הארגונים הללו כינס האפיפיור באביב האחרון ועדה שתדון בשאלה אם נשים יכולות לכהן בתפקיד דיאקון, שהיה שמור עד כה לגברים בלבד. הדיאקונים משמשים כעוזריהם של הכמרים ומסייעים להם במטלותיהם. בעוד שיש להם סמכות לתת דרשות, לנהל טקסי הלוויה ולנהל קהילות מאמינים, הם אינם יכולים לשמוע וידויים או להנהיג את טקס האוכריסטה (בציעת לחם הקודש ולגימה סמלית מהיין).
הוועדה טרם הגיעה להחלטה, אולם במאמר שפורסם בחודש מאי האחרון ב"גרדיאן" בעקבות כינוסה נאמר כי החשש הגדול ביותר של אלה שגינו את הצעד — והתקווה הגדולה ביותר של אלה שעודד אותו — הוא שבסופו יתאפשר לנשים שימונו לדיאקון לכהן גם בתפקיד כומר.
במקביל, בספטמבר האחרון נרשם הישג נוסף, כאשר הארגון Donne in Vaticano ("נשים בוותיקן"), המאגד נשים שעובדות בוותיקן, זכה למעמד רשמי במדינה. על פי דיווח שהופיע באתר האינטרנט של תחנת הרדיו הרשמית של הוותיקן, "רדיו הוותיקן", נאמר כי מטרת הארגון היא ליצור רשת שתציע תמיכה חברית ומקצועית ל-750 הנשים שעובדות כיום בוותיקן. נשיאת הארגון, טרייסי מקלור, המשמשת גם עיתונאית בכירה ברדיו הוותיקן אמרה בראיון שהעניקה לתחנה כי הארגון מושתת על האמונה שלפיה "נשים הן משאב יקר ערך עבור מקום עבודתן כמו גם בשאר הפעילויות שבהן הן משתתפות בוותיקן". מקלור הוסיפה כי נשות הארגון שאבו עידוד רב מהאפיפיור פרנציסקוס, שלדבריה "היה עד כה רגיש במיוחד לקולותיהן של נשים בכנסייה".
אולם, למרות האופטימיות הרבה של מקלור והתקוות שעורר כינוס הוועדה, נראה שישנה עוד דרך ארוכה לפני מי שמקווה להביא לשוויון זכויות בכנסיה הקתולית: בחינה של הנושא מגלה שהוועדה שכינס פרנציסקוס היא השלישית שדנה בנושא מאז שנת 1992. שני ההרכבים הקודמים שנדרשו לסוגיה נזקקו לשנים כדי להגיע להחלטה, ובשתי הפעמים נקבע לבסוף כי עדיף להותיר את המצב על כנו.
נוסף על כך, פרנציסקוס עצמו הביע תרעומת על כותרות באמצעי התקשורת שהצביעו על השינוי שעתיד כביכול להתרחש בכנסיה בעקבות כינוס הוועדה. על פי הסי־אן־אן, האפיפיור אף הביע ספק בנוגע לסיכוי ששינוי אמיתי יתחולל בעקבות כינוס הוועדה, ואמר בחודש יוני האחרון כי "(בתקשורת) אמרו שהכנסייה פתחה את הדלת לנשים שרוצות לשמש בתפקיד דיאקון. אני קצת כועס, זו לא האמת".
לצד זאת, קשה לשכוח גם שרק בשנת 2004 הכריז הוותיקן כי המאפיינים ה"טבעיים" של האשה הן הקשבה, קבלה, ענווה, אמונה, חלוקת שבחים והמתנה. בהצהרה רשמית באורך 37 עמודים, נכתב כי תכונות אלו, שאפיינו את הבתולה מרים, הן אלו שנשים מפגינות "באופן אינטנסיבי ובטבעיות".
לאור כל זאת, לא נותר אלא לשאול אם נשים אי פעם יגיעו למעמד שווה בוותיקן, או שמא עליהן לנטוש את המוסד אם אינן רוצות לסבול מאפליה.
האב טוני פלאנרי, המכהן ככומר באירלנד, סבור שאם הוותיקן לא יתאים את עצמו להלך הרוח המודרני, המאמינים ינטשו אותו. פלאנרי הושעה בשנת 2012 מתפקידו ונאסר עליו לנאום בפומבי לאחר שהפגין בעד מינוי נשים לכמורה וביטול איסור הנישואים בקרב כמרים מכהנים. הוא אף השווה אז את הלך הרוח בכנסייה הקתולית לזה של ימי הביניים. "אני משתכנע יותר ויותר שחוסר השוויון שממנו סובלות נשים בכנסיה הקתולית הופך לסוגיה מרכזית ולאתגר עבור המוסד", אמר פלאנרי בראיון לעיתון האירי National Catholic Reporter. הוא הוסיף וסיכם: "אם בכנסייה לא יטפלו במשבר, המוסד יינטש ויהפוך מבודד יותר ויותר, עד שיהפוך לכת".
כתבות מומלצות

מרצדס ייצרה מכונית ש"קופצת כמו קנגורו". גם המילטון סובל

כיף כף מטורקיה ופתי בר מפולין: החברות שמוכרות כחול לבן מחו"ל

לרגע היה נדמה שערד יכלה להיות עיר אחרת לגמרי

החבילה מתעכבת: למה הרחפנים של אמזון עוד לא סיפקו את הסחורה

משחקים עם קראק פאי: ארבעה מתכונים לעוגה הממכרת
תגובות
על סדר היום
כתבות שאולי פספסתם

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?
