אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

שומרים את זה במשפחה: שלושה בתי עסק משפחתיים וותיקים בבאר שבע

אורי חלם על פלאפל, דוד הקיף עצמו בירק וצמחייה ומרטין עלה לארץ עם חזון להקים מאפייה: זהו סיפורם של שלושה מבתי עסק משפחתיים המוכרים בבאר שבע

תגובות
קונדיטוריית מרטין, סניף עמק שרה
אלון מסיקה, עיצוב פנים: שירלי רוט

בעיר באר שבע ניתן למצוא לא מעט בתי עסק מיתולוגיים, אשר שומרים על הגחלת כבר עשרות שנים ומהווים חלק בלתי נפרד מהנוף של העיר. אחד הדברים המרתקים אודות אותם עסקים, שלרוב לא ידוע לקהל הקונים,הוא שבחלק מהמקרים מדובר למעשה בעסק משפחתי אשרהמתנהל על ידי בני משפחה אחת מזה מספר דורות.

עכבר באר שבע - לכל מה שקורה בעיר

מבית אוכל משפחתי שמראה ששינוי לא חייב להשפיע על הטעם, דרך "משפחה שמבינה צמחים" ועד לקונדיטוריה שמדגימה "גאווה באר שבעית" מהי - לפניכם סיפוריהם של שלושה בתי עסק משפחתיים בבירת הנגב.

"השנים עוברות, אנשים משתנים. אבל הטעם... נשאר הטוב ביותר שיש"

 – זהו התיאור המופיע באחד הפוסטים בעמוד הפייסבוק של "הבאגט של אורי". נראה שהמשפט מתיישב היטב עם הסיפור של המקום החביב הזה. הכול התחיל ב-1964, עת הקימו הוריו של אורי כהן דוכן פלאפל. ב-1985 נכנס לתמונה הדור השני במשפחה, הלא הוא אורי, ופתח בבית העסק של הוריו את "הבאגט של אורי", והפך להיות הראשון בבאר שבע שמכר שניצל בבאגט. העסק המשיך להתפתח, הרחיב את התפריט שלו אבל שמר על ה-DNA המשפחתי והחמים, כיום לצידו של אורי עובדים גם אישתו ענת, שמנהלת את המקום, וגם הבן משי, הדור השלישי למשפחה שעובד במקום מאז סיום השירות הצבאי שלו בגבעתי.

שמו של הבאגט של אורי הולך לפניו.ברחבי העיר וגם מחוצה לה. תפריט המקום כולל מנת שניצל קריספי מיתולוגית עליה גדלו רבים מתושבי באר שבע, ולצידה תמצאו במקום שקשוקה ארומטית, טונה בלחמניה טוניסאית, חביתת ירק והפתעות אחרות. הבאגט עצמו הוא חם ופריך ("אורי שם את כל הלב בבאגט", מתארת ענת) וכמובן - חמוצים שונים להשלמת המנה, פלפלים, זיתים ולימון כבוש.

שמו הולך לפניו. הבגט של אורי
אריאל גמון

"ההארדקור של ההארדקור של מעבר בין-דורי"

משתלת דרויאן פועלת מזה כשלושה עשורים ונחשבת לאחד מבתי העסק המוכרים והאהובים בבאר שבע. מאחורי המשתלה עומדת משפחת דרויאן, המגדירה את עצמה כ"משפחה שמבינה צמחים". אב המשפחה, דוד, הקים את המשתלה ובהמשך נכנסו לתמונה בני הדור השני, אורית ולביא. הם העבירו חלק ניכר משנות ילדותם במשתלה, למדו את כל מה שחשוב לדעת ומנהלים כיום את המשתלה: אורית משמשת כמנכ"לית ולביא עוסק בניהול הפרויקטים.

"אנחנו נמצאים בהארדקור של ההארדקור של מעבר בין-דורי", מספרת אורית. היא מתארת את הקשיים  שמלווים ניהול עסק משפחתי חוצה דורות, בו האישי והעסקי הולכים יד ביד ועלולים להתנגש. במשפחת דרויאן הבינו את הצורך בליווי מקצועי של אנשי מקצוע בצליחת המעבר הזה, ונתמכו לצורך זה על ידי יועצת ארגונית.

שומרים על זה משפחתי. אורית ולביא, משתלת דרויאן
ארט ספוט

קונדיטוריית מרטין

קונדיטוריית מרטין הוקמה בשנת 1964 ברחוב אברהם אבינו בעיר, על ידי סב המשפחה, שהעניק לה את שמו. מרטין עבד במאפייה הראשית של בוקרשט ועלה לישראל עם חזון ברור להקים בית עסק שימשיך את יעודו. כבר בילדותו נכנס לתמונה הבן, לוטר, שמעיד על עצמו כמי ש"טיגן סופגניות מגיל אפס". לפני כשבע שנים גם בן הדור השלישי למשפחה, טמיר, הצטרף לעסק. כיום הקונדיטוריה מנוהלת על ידי לוטר וטמיר, וממשיכה להתפתח. בעוד שסניף הדגל עבר לאחרונה שיפוץ והרחבה ("תוך שמירה על התחושה הביתית והמפנקת", מדגישים בקונדיטוריה), נפתח גם סניף נוסף באזור התעשייה עמק שרה.

תפריט המוצרים של קונדיטוריית ובית מאפה מרטין רחב וכולל, בין היתר, עוגות ועוגיות מכל הסוגים. כך למשל, תוכלו למצוא שםעוגיות מכונה מרוקאיות,עוגיות פלורנטין חמאתיות עם שקדים מקורמלים, סברינות,  סופגניות, לחמים ושלל קינוחים ומאפים אחרים. מתוך מטרה להחזיר את הלקוחות אל טעמי הילדות ואל הניחוחות הביתיים, לא מעט מאפים שמופיעים בתפריט מזה עשרות שנים. ולא פינו את מקומם למוצרים חדשים ועכשוויים יותר.

הקונדיטוריה מוכרת גם בזכות הסופגניות המשובחות שלה, שזכו לתואר המכובד "הסופגנייה הקלאסית הטובה ביותר", בדירוג הסופגניות של "הארץ" בשנה שעברה. לאחרונה השיקה הקונדיטוריה את תפריט הסופגניות לשנת 2018, הכולל גם סופגניית צ'יזקייק תות, סופניית לימון ומרנג, סופגניית ורטרס אורגינל וסופגניות מעניינות ומפתות אחרות.

איפה? הסניף הראשון ממוקם ברחוב אברהם אבינו 91. סניף עמק שרה נמצא ברחוב הפועלים 28.
טלפון: 08-9919211

חדשנות לצאת קלאסיקות. קונדיטוריית מרטין
צילום אלון מסיקה

התוכן נכתב על ידי מחלקת שיתופי הפעולה של הארץ/עכבר העיר, עבור עיריית באר שבע