אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

שביל החומוס גרסת ירושלים

איזו חומוסיה הכי פופולרית? איזו פינה נסתרת כדאי להכיר? מי מציעה מנה שלא תמצאו בשום מקום אחר? ואיך נראה הדור החדש של החומוסיות בירושלים?

תגובות
חומוסיית ארבעס
יואב בקרמן

כשמתחילים לדבר על חומוסיות ירושלמיות, ממש כמו בסמטאות של העיר העתיקה, אפשר בקלות ללכת לאיבוד. עיר הבירה מציעה מבחר שנותן מענה לכל הגילאים, העדות והטעמים, ופיזור כזה ברחבי העיר שככל הנראה אין חומוסאי בעיר הזאת שאינו נאמן לחומוסיה מסוימת.

החלוקה היותר ברורה היא כמובן למערב העיר ומזרח העיר, כשבשני האזורים מצויים מוסדות מכוננים אפופי נוסטלגיה שלמעשה הניעו את תרבות החומוס בארץ, ובצידם גם לא מעט מקומות צעירים וחדשים שמעניקים חוויה עכשווית ופרשנות מקורית יותר לתרבות הכה ישראלית.

היות וקצרה היריעה מלהכיל, ליקטנו את השמות שאי אפשר שלא להזכיר אותם בדיון על החומוס הירושלמי, ולכם רק נותר להתלבש טוב ולצאת לדרך.

מסעדת טעמי: או שאוהבים או שלא

אבן יסוד בתרבות החומוס הישראלית, היא למעשה מסעדת תבשילים שקיימת מ-1954 ולא חומוסיה כפי שהייתם מצפים. בערוב השנים (הכה רבות), הגיח החומוס מבין מנות הבשר, הממולאים והמרקים, וזכה למקום של כבוד שהפך את טעמי למוקד עלייה לרגל לאוהבי חומוס מכל הארץ ומכל חתכי האוכלוסיה. כאן תמצאו את מנות החומוס המסורתיות (גרגירים, חומוס פול) וגם חומוס עם בשר טחון, שאו שתמותו עליהן או שממש לא. עם הוותק והניסיון אי אפשר להתווכח, אלא שהוויכוח על הטעם ועל הסגנון של המקום (המוטו שנמסר בצעקות הוא "לבלוע, לא ללעוס!") עדיין לא נפתר.

שמאי 5, ירושלים

פינתי: חובה להכיר

אחרי 21 שנים שבהן טעמי מתבשם בהצלחתו, הפציע בשחר החומוס הירושלמי, ממש מעבר לפינה, מקום חדש שפחות או יותר גנב את ההצגה, ואילץ כל חובב חומוס ירושלמי (או ישראלי) לבחור מחנה – פינתי או טעמי. ב-1975 עם ארבעה שולחנות בלבד וחומוס בהיר ומשחתי במחיר מצחיק, המוסד החדש התחיל לבסס את מעמדו, וכיום מדובר ברשת של יותר מ-20 סניפים ברחבי הארץ (עשרה מהם בירושלים), כשהסניף המיתולוגי התרחב לשמונה שולחנות ושום סיור חומוסיות בירושלים לא יהיה שלם בלעדיו.

המלך ג'ורג' 13, ירושלים

חומוס לינא: הכוכבת של העיר העתיקה

כחושבים על ניגוב זריז כדי לסגור את הרעב בדרך כלל לא מדמיינים שעל הדרך אפשר להרוויח גם חוויה אותנטית, באווירה של חו"ל. הפינה החבויה ברובע הנוצרי של שוק העיר העתיקה, טומנת בחובה היסטוריה משפחתית של 60 שנים בעסקי החומוס, כשהמאפיין העיקרי הוא המרקם הקרמי קטיפתי, שבולטת בו נוכחותה של הטחינה וחמיצותו מתונה יחסית. כמו בכל מקום שביסס את מעמדו, המנות כאן לא משתנות (וכך שומרות על עקביות באיכותן ובטעמן), וההיצע מכיל חומוס גרגירים, חומוס פול ומסבחה, אותן ניתן ללוות בפלאפל טרי או בסלט חצילים, סלט טבולה, צ'יפס ולבנה.

מעלות אל ח'נקה 42, הרובע הנוצרי, העיר העתיקה ירושלים

מסעדת אבו עלי: לוקיישן ייחודי

קשה לחדש כשמדובר בחומוסיות של העיר העתיקה, כי תמיד הסיפור יהיה סיפור משפחתי עם היסטוריה ענפה, אז נתמקד בייחודיותו של הלוקיישן - חלל תת קרקעי ענק (רוב החומוסיות בעיר העתיקה ממש פיציות), שבאופן אירוני ממש קל לפספס אותו. המסבחה שלהם נותנת פייט די צמוד לזה של לינא והם מציעים מנה שקשה למצוא במקומות אחרים שנקראת "פאטה" (נזיד חם של חומוס וקרעי לחם עם המון לימון ושום). המנות קטנות אך משביעות, והחוויה המזרח ירושלמית אותנטית אבל מספיק קרובה גם ללב העיר.

סאלח א-דין 10, מזרח ירושלים

חומוס נזמי: חמוץ לו חמוץ לו

חומוסיה מזרח ירושלמית נוספת שראוי להזכירה היא נזמי, שממוקמת ממש בכניסה לרובע המוסלמי. בניגוד מוחלט לאבו עלי מדובר בכוך שלא ממש מיועד לישיבה ממושכת (או ישיבה בכלל), היות ועיקר הלקוחות הם בעלי הדוכנים בשוק שלוקחים לעצמם ארוחת צהריים וממהרים חזרה לחנות. סימן ההיכר של נזמי הוא החמיצות. חמיצות היא מאפיין ידוע של חומוס ירושלמי באופן כללי, אלא שפה מדובר בדוגמה קיצונית, לטוב ולרע, תלוי בטעמכם האישי. החומוס טרי טרי תודות לטחינה הידנית שמתבצעת כל כמה שעות, המנה תשביע אתכם אך לא תכביד עליכם.

פינת שוק הצורפים, העיר העתיקה ירושלים

ארבעס: מרענן וקליל

בצד החומוסיות הוותיקות (שלא לומר עתיקות) שכבודן במקומן מונח ומעמדן בלתי מעורער, נחמד לראות שקם דור חדש של חומוסיות ירושלמיות. הרעננות מתחילה כבר בבחירת השם שמקורו בכלל ביידיש (ומשמעותו "גרגירי חומוס"), וממשיכה באווירה ססגונית וקלילה, שבאה לידי ביטוי בעיצוב של המקום ואפילו של התפריט, וכמובן במיקום בשוק מחנה יהודה. בין מנות החומוס המסורתיות תמצאו כאן חומוס סביח וחומוס עם לימון כבוש, והמנה ששמה המקורי וטעמה הולכים לפניה – "מלבי חשמל", עם סירופ ורדים תוצרת בית ותערובת של פרחי ורדים כתושים, גרעינים, קוקוס ואגוזים.

רח' שילה 1, שוק מחנה יהודה, ירושלים

בין החומוסיות הצעירות שווה להכיר גם את בין עזה לברלין - מסעדה ביתית שהפכה לחומוסיה של תושבי רחביה; האגס 1 – מסעדה צמחונית בשוק מחנה יהודה שמציעה מנת חומוס אורגני; והחומוס של טחינה – בעיקר בגלל הרטבים המיוחדים; אבל לא לפני שבדקתם את המקומות הוותיקים ברשימה.

התוכן נכתב על ידי מחלקת שיתופי הפעולה של הארץ/עכבר העיר, עבור עיריית ירושלים

כתבות שאולי פספסתם

*#