רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יודע חקלאי פיקח: כך תאמצו לעצמכם אורח חיים בריא בקלות

בלב המטרופולין, על הגג של דיזנגוף סנטר, הוקמה חווה עירונית שמאפשרת לגדל תוצרת חקלאית באופן עצמאי, חסכוני, פשוט וירוק. עכשיו גם אתם יכולים

תגובות

בניגוד לתדמית המפויחת והאורבנית ודווקא ב"צנטרום של הפיילה" – לב תל אביב – משגשגת בשורה ירוקה. לפני כשנה הפך הגג של דיזנגוף סנטר, הקניון הראשון בארץ ואייקון תל אביבי מובהק, לגג ירוק. מה זה אומר גג ירוק? על הגג האפרורי של המרכז הקימה חברת LivinGreen את חוות "ירוק בעיר", בשיתוף פעולה מלא עם הנהלת דיזנגוף סנטר ומחלקת הקיימות שלה. מדובר בחווה חקלאית, ירוקה וייחודית, המציעה שיטות לגידול ירקות וצמחי תבלין ללא אדמה ועם מעט מאוד משאבים אחרים. » הטרנד הקולינרי שיהפוך את האוכל שלכם לטעים יותר» למה משתלם לכם להקים גינה פרטית על הגג?"אתה לא צריך להיות חקלאי כדי לגדל בעצמך את הירקות שלך", אומר גיא גורדון, מנהל חברת הבת של הסנטר - DC Ventures. בחוות האורבניות אפשר לגדל הכל באותה שיטה שמשתמשים על גג הסנטר, אפילו פירות על עצים זעירים. ההמלצה היא להתמקד בירוקים שגדלים ממש מהר. תוך ארבעה שבועות יהיה לכם ראש חסה יפה, סלרי, קייל, שומר, פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, בקצ'וי, נענע ועוד ירוקים בריאים שמשתלבים מעולה בסלט. תותים, עגבניות, מלפפונים, פלפלים, אפונה, גזרים, קישואים, חצילים, שעועית ואחרים דורשים יותר זמן, אבל זה בהחלט יצליח ושווה את הסבלנות. "זה עניין של זמן ושל כדאיות כלכלית, לכן החלטנו אנחנו בסנטר להתמקד בעלים ירוקים", מוסיף גורדון, "אבל אנשים פרטיים שהקימו מערכות שלנו בגינה, על הגג או במרפסת, בהחלט מגדלים מגוון גדול של ירקות". על גגות תל אביב. חוות ירוק בעיר (צילום: מנדי פאלק)עשה זאת בעצמך זה לא סוד שאוכלוסיית העולם גדלה וזה גם לא סוד שרובה מתרכזת בערים וביישובים עירוניים. הבשורה הגדולה של LivinGreen שהקים מוטי כהן, בעל תואר ראשון במדעי הים והסביבה הימית ויועץ לארגון המזון העולמי, היא שאפשר לגדל אוכל בכל מקום בעצם ובלי ידע מוקדם. "הצמחים גדלים על מים טוב יותר מאשר באדמה, הם גדלים מהר יותר, אין מזיקים וצריך רק רבע מגודל השטח בהשוואה לאדמה", מסביר כהן. עוד הוא מוסיף: "הצמחים יושבים בתוך מעין ג'קוזי עם מים רדודים, צפים בנחת על גבי מצע קלקר, בעוד שהצמחים הגדלים באדמה צריכים להיאבק כדי להשיג ממנה מים ומזון. הם גדלים 'עצלים' במובן מסוים, וזה טוב כי הם גדלים עסיסיים ובשרניים יותר. אין גם צורך בבקרת מזיקים פשוט כי אין כאלו, ואין ריסוסים וכימיקלים, ובנוסף - משתמשים ב-15% מהמים שצריך בחקלאות". השתכנעתם? תוכלו ליישם את השיטה בקלות רבה בעצמכם, על גג הבית המשותף, המרפסת או אפילו אדן החלון. מדובר במערכת פשוטה - החל מקופסת GreenBox ב-190 שקלים ועד מערכות הידרופוניקה חסכוניות במקום המתאימות לגידול של 150 צמחים במקביל במחיר של 6,500 שקלים. רוב המערכות מצריכות חיבור פשוט לחשמל כדי לחבר משאבת חמצן, בדומה לזו שיש באקווריום ביתי, ולחלקן אף יש מערכות עם פאנל סולארי. במערכות החשמליות מניע החמצן את המים, מונע הצטברות ירוקת ולכן יש למלא את הנוזלים רק פעם אחת, ללא כל צורך להחליף אותם. התהליך פשוט ליישום וכל אחד יכול לעשות זאת בעצמו. כמו כן אין ממה לחשוש אם לא תהיה אספקת חשמל במשך כמה שעות או ימים – הטבע פשוט ימשיך בשלו כי יש מים ואוויר בשפע. חסכון במים ובאנרגיה. חוות ירוק בעיר (צילום: מנדי פאלק)במסגרת סדנאות מיוחדות שמתקיימות על גג הסנטר תוכלו לחזות מקרוב במערכות אקוופוניקה והידרופוניקה, בשילוב ההסברים מרתקים בנושא. בזכות המיזם המשותף המכסה נתחים מרשימים מהגג, יורדת גם התצרוכת של המרכז המסחרי בכל הנוגע לקירור ולחימום. על הדרך גם הסביבה מרוויחה: הסנטר נמצא במערכת של קיזוז פחמני בזכות הפעילויות הירוקות; ילדים מתארחים במקום, לוקחים חלק פעיל בפעילות האקולוגית וזוכים בחינוך סביבתי; הסנטר שותף במגמה העולמית של מזון מקיים המהווה את אחד הפתרונות למשבר המזון העולמי. בהדרגה ובהתמדה מבינים בעולם שיש צורך להקטין את המרחק הגיאוגרפי שבין מקור הגידול לבין הצרכן הסופי, כך שלא ירחק היום שבו יעדיפו סועדים לאכול במסעדה שמגדלת בעצמה את הירקות שלה בסמוך, דוגמת מסעדת גארדן של ניר צוק או קפה גרג בסנטר, שכבר שותפים למהפכה הירוקה. כולם יכולים וכולם מרוויחים. חוות ירוק בעיר (צילומים: מנדי פאלק)» עוד על אקולוגיה אורבנית בדיזנגוף סנטרלפרטים נוספים: 050-3494981 / 052-8446877, YarokBair.DC@gmail.com

*#