בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מאיה אנג'לו מבשלת וכותבת שירה

מאיה אנג'לו, המשוררת האמריקאית החשובה, שהוציאה עתה ספר מתכונים, סבורה שכתיבה ובישול הם פשוט שני אמצעים שונים לתקשורת. פורסם לראשונה ב-09.11.2011

תגובות
אי–פי

היא אחת המשוררות האמריקאיות החשובות ביותר, אך מעמדה הנכבד אינו מונע ממאיה אנג'לו לכתוב ספרי בישול. לאחרונה ראה אור ספרה "Great Food, All Day Long" ("אוכל נהדר לכל שעה ביום", הוצאת ויראגו).

"פעם הגדרתי את עצמי טבחית, נהגת ומשוררת. עכשיו אני בת 83, כבר איני נוהגת, אבל אני עדיין כותבת ועדיין מבשלת", אומרת אנג'לו. "ומאחר שהאכלתי אנשים כמעט כל חיי, פיתחתי לי כמה פילוסופיות על בישול.

"קודם כל, אנשים רבים ממשיכים לאכול זמן רב אחרי שהתמלאו. אני חושבת שהם מחפשים בצלחת טעם שכמו חומק מהם. אם פקעיות הטעם של אדם דורשות צלע בקר או צלעות חזיר חומות ופריכות, צלי עוף לא יספק אותו. ולכן הוא יאכל עוד חתיכה של עוף ועוד פרוסת לחם ועוד קצת תפוחי אדמה, בחיפוש עקר אחר הטעם החסר".

והיא ממשיכה: "לפני שנה בערך הבחנתי שאיבדתי ממשקלי מבלי משים 23 קילוגרם. לא מנעתי מעצמי דבר, פשוט הקפדתי לבחור מרכיבים איכותיים ולבשל ארוחות טובות. מבלי שאתאמץ לצמצם את צריכת השומנים והבשר, גיליתי שכשאני מכינה אוכל פיקנטי יותר, באופן אוטומטי אני אוכלת פחות: מנה קטנה יותר של אוכל טעים הותירה אותי בתחושת מלאות זמן רב יותר.

"החלטתי איפוא לכנס בספר הבישול השני שלי אוסף של ארוחות פיקנטיות שמתאימות באותה מידה לאכילה בשמונה וחצי בבוקר ובשמונה וחצי בערב. וכן, אפשר לאכול אורז מטוגן לארוחת בוקר".

על בחירתה לכתוב ספרי בישול אומרת אנג'לו: "אני יודעת שיש אנשים שיאמרו שזה מוזר - בלתי ראוי אפילו - שכתבתי ספר בישול, אבל לא אתנצל על כך. המשורר האמריקאי בילי קולינס אמר שביזיתי את עצמי כשכתבתי שירה לכרטיסי ברכה של ‘הולמרק', אבל אני משוררת של האנשים ולכן אני כותבת לאנשים. לא מכבר הודתה לי אשה במרכז קניות. היא אמרה שלא דיברה עם בתה במשך חמש שנים, ואחד הכרטיסים שלי סייע להביא לפיוס ביניהן. אם טקסט שאני כותבת מקרב בין אנשים, מבחינתי הוא עשה את שלו".

לדעתה, "כתיבה ובישול הם פשוט שני אמצעים שונים לתקשורת. אני חושבת שבישול הוא המשך טבעי לאוטוביוגרפיה שלי. בספרות יפה אפשר לעצב את הסיפור ולהתאים אותו לצרכים של הסופר, אבל באוטוביוגרפיה צריך לספר את האמת. הקורא צריך להאמין לדברים שהסופר אומר, ואם אינו מאמין אז הספר נכשל. אותו הדבר נכון גם לבישול: אם המתכונים אינם כנים ושלמים, איש לא יבטח בהם.

"מאז ומעולם אוכל הוא בעיני עניין של אסוציאציה. בספר הבישול הקודם שלי, ‘Hallelujah! The Welcome Table', בחרתי מתכונים שליוו כמה מאירועי המפתח בחיי, למשל הקאסולה (מאפה בשר חזיר ושעועית) שהכנתי למחברת ספרי הבישול מרי פרנסס קנדי פישר ביום שעברה להתגורר בקליפורניה, ועוגת הקרמל שאמי אפתה לי ביום שסולקתי מבית הספר משום שלא יכולתי לדבר" (אנג'לו היתה אילמת במשך חמש שנים כמעט, לאחר שנאנסה בהיותה בת שמונה).

אשר לספר החדש, היא אומרת, "אני ממשיכה באסוציאציות האלה ובוחרת מתכונים שלמדתי ושיכללתי במשך הזמן, או כאלה שהועברו מדור לדור. אמי היא שלימדה אותי לבשל, והיא חלמה לכתוב אתי יחד ספר בישול ביום מן הימים, שאני אתכנן בו את המנה הראשונה והיא תשתמש בשאריות למנה הבאה ותכין מהן מעדן שאיש לא יוכל לנחש שהוכן משאריות. אני נהנית לחשוב שהיא היתה מרוצה מהמתכונים שלי לקציצות הבשר הנימוחות ולטאקו, שמכינים משאריות החזיר הצלוי".

מה הן ההעדפות הקולינריות של אנג'לו עצמה? "אני אוהבת עוף חמוץ-מתוק בלימון ופאי לימון", היא מספרת. "הנכדים שלי רוצים עוף ‘חנוק' (פיסות עוף שמקמחים, מטגנים וצולים ברוטב), מנה מנחמת מאוד - אף שתמיד חשדתי שדווקא הרוטב הוא שמוצא חן בעיניהם באמת; ובני גאי אינו שבע לעולם מתבשיל קארי".

והיא מציעה: "אל תחששו לשנות מתכונים ולהתאימם לטעם האישי שלכם. אם ברצונכם להוסיף מרכיב כלשהו, עשו זאת. אני לא מתיימרת להיות שפית מקצועית, אף שבקרוב אשתתף בסדרת טלוויזיה אמריקאית, ‘לדבר ולטעום עם מאיה אנג'לו'. אני פשוט אוהבת לבשל, ושיתוף בענייני אוכל הוא בעבורי צורת ביטוי. ספרי הבישול שלי הם אוספי מתכונים שבעיני הם מוצלחים. אני מעדיפה שתתאימו אותם לטעם שלכם מאשר שתניחו להם להישאר מלים על נייר".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו