אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

כל מה שקר: הטרנדים הפופולרים בשתיית בירה

תחיית המותגים הישראלים, ברזי בירה למזיגה עצמית, סיורי בירה מסביב לעולם וגם - בירה ללא אלכוהול. כל הטרנדים החמים שיענינו את חובבי המשקה הפופולרי

תגובות

ברזים למזיגה עצמית אחד הטרנדים שמתפתחים בשנים האחרונות בעולם הבירה הוא העברת שרביט המזיגה מהברמן לצרכן. בימים אלה תוכלו להיתקל בכמה ברים בעיר (דיזיפרישדון, MATE) בברז למזיגה עצמית שבאמצעותו הלקוח שולט על הכמות. הגימיק, שנפוץ בשנים האחרונות בפאבים בגרמניה, ספרד, הולנד ומרכז ארצות הברית, אמור להעשיר את חוויית השתייה ולחזק את הקשר בין הצרכן למותג.

פריחתן של המבשלות הקטנות בשנת 1980 היו בארצות הברית פחות מ־30 מבשלות, ובשנת 2010 הגיע מספר המבשלות הפועלות ברישיון ל־1,920. גם בישראל חל גידול מהיר ועקבי. עד תחילת שנות האלפיים שלטו בשוק שתי המבשלות הגדולות (טמפו וקרלסברג), אך כיום פועלות כאן כ־100 מבשלות בוטיק ועוד כמה מאות מבשלות בירה ביתיות. רובן ממוקמות באזור המרכז במוקדים שונים. בין השמות הבולטים: פאבו, אלכסנדר, דאנסינג כאמל, ג’מס, אביר האלה ומבשלת הדובים.

הברזים משתדרגים בעלי הברים בארץ משתדלים מאוד להרחיב את מספר ברזי הבירה שלהם מעבר לגולדסטאר, קרלסברג וטובורג. בשנה האחרונה נמדדה בישראל צריכת בירה של כ־90 מיליון ליטר במחזור עסקי של כ־600 מיליון שקל, לפי נתוני אתר איגוד השיווק הישראלי. גם על הברים זה השפיע, וכיום לכל בר שמכבד את עצמו יש לפחות כחמישה ברזים וכ־15 סוגי בירה בבקבוק. כיום ניתן למצוא בברזים לא רק הייניקן וגולדסטאר, אלא גם בקס, בישוף, מארדסו, הוגארדן, ופאולנר, ובבקבוקים ניתן למצוא בירות ישראליות רבות, ובהן מבשלת הגולן, פאבו, אלכסנדר, אייסיס ונגב.

בירות מוזרות מהעולם קטגוריית הבירות המיוחדות צומחת בקצב מסחרר. הכוונה היא לבירות שאינן משתייכות לשלוש הקטגוריות הקלאסיות והמוכרות של לאגר, אייל או סטאוט (ראה מילון מושגים). בחיטוט באינטרנט ניתן למצוא בירה בטעמים של עגבניות, שום, אורגנו ובזיליקום (Mamma Mia). קיימות גם בירות משכרות במיוחד עם 23 אחוז אלכוהול (Baz’s Super Brew), בירה עוגת בננה (Banana Bread, אשר גם מיובאת לארץ), בטעם סופגנייה מסוכרת (Donut Beer) ובטעם פשטידת אוכמניות (Wild Blueberry Wheat). ומה תגידו על Kwispelbier, בירה הולנדית בטעם סטייק, שמיועדת לכלבים.

בירה 0.0% אלכוהול בגרמניה מאוד מקפידים שלא לנהוג תחת השפעת אלכוהול. כתוצאה מכך, בבתי הבירה תמיד יהיה בחבורה אחד ששותה בירה נטולת אלכוהול. ההפסד לא גדול כל כך משום שבתרבות האירופית מטרת הבירה היא לא לדפוק את הראש, ושתייתה נעשית בזכות טעמה והיותה חלק מהתרבות המקומית. גם בקרב הקהל המוסלמי, בירה 0.0% היא מוצר מאוד מבוקש משום שהיא מאפשרת להם להתגבר על האיסור שבשתיית אלכוהול. אפילו בישראל אפשר להתחיל לפגוש בירה ללא אלכוהול בכל חנות יין ואלכוהול וכן ברשתות השיווק הגדולות. בין המותגים המובילים: בוואריה, קוברה ומאלטי. בירה ללא אלכוהול מיוצרת בתהליך רגיל, ובסופו מוציאים ממנה את האלכוהול. איפה אפשר למצוא בירה בטעם סטייק? (צילום: אייל טואג)התאמת בירה לכוס אם בעבר הכרנו רק את הכוסות הסטנדרטיות – אחת שמתאימה לקיבולת של שליש ואחת שמתאימה לקיבולת של חצי – הרי שהיום הגזרה הזאת הפכה למעניינת הרבה יותר. קיימים סוגים רבים של כוסות לבירה, והם מותאמים לרוב לסוג או למותג בירה ספציפי. בגדול, בירה קלה מתאימה לשתייה בכוס גבוהה וצרה. בירה בלגית או בירה ארומתית כבדה מתאימה לכוס בצורת גביע. יש גם המון כוסות מיוחדות, כמו למשל כוס קוואק, שלה צורה מיוחדת כמו של שעון חול.

בירה עשה זאת בעצמך יין, ליקרים ואפילו ערק הם כבר אולד ניוז בשביל חובבי האלכוהול שאוהבים את שיטת עשה זאת בעצמך, אבל הכנה של בירה אמיתית תוצרת בית היא עניין שרק עכשיו מתחיל לתפוס תאוצה. הטרנד מובל בשנים האחרונות על ידי שלל אתרי אינטרנט כמו www.beermaster.co.il, המציע חלון כניסה לעולם הבירה דרך מושגים בסיסיים והנחיות מדוקדקות לפעולה. לאחר מספר מועט של שיעורים, גם בעלי הידיים השמאליות ביותר יוכלו ליהנות מבירה איכותית תוצרת בית. כי בסופו של דבר, לא צריך יותר מדגנים, שמרים, כשות, מים ורצון ללמוד.

בירה בבקבוקים גדולים ובכלל, למה להסתפק בחצי או בשליש? היום כבר מגישים בירה בכלי קיבול שנפחם 750 מ”ל ואפילו ליטר וחצי המזכירים יותר את בקבוקי היין הלבן או את השמפניה שמוגשים לשולחן (חלקם אף מוגשים בשמפניירה). המטרה היא להתאים את הבירה לשתיה קבוצתית. רוב הבירות שנמכרות בבקבוקים גדולים הן בלגיות בסגנון אייל עם מותגים כגון דובל, סן ברנרדוס, שימאיי ושוף. ניתן למצוא גם את הספרדית אסטרייה דאם בבקבוק של 750 מ”ל. בהכללה, ניתן לומר שצורת ההגשה הזו מתאימה יותר לארוחה עשירה במסעדה ופחות לבילוי על חוף הים.

הפירותיות חוזרות לאופנה כבר מזמן יש פתרונות למי שרוצה לשתות בירה, אבל לא מסתדר עם טעמה המריר. אחד הסוגים העתיקים בתחום נקרא למביק. מוצאו מבלגיה, ועכשיו הוא מתרענן וחוזר לאופנה. במקור הלמביק היתה בירה שתססה באמצעות שמרים טבעיים, ללא גזים, וטעמה היה יבש מאוד. כדי לאזן, הוכנסו אליה תמציות ורכזים של פירות כגון אפרסק, דובדבן ופטל. בין המותגים הנמכרים בארץ ניתן למצוא גם את לינדמנס, בל וויו, דליריום וסט. לואיס. 

תודתנו נתונה לחברת איש הענבים שסייעה רבות באיסוף נתונים ומידע www.grape-man.comהבירה הפירותית חוזרת לאופנה (צילום: אילוסטרציה) מדריך למשתכר בירהשם המתאר שיכר העשוי ארבעה מרכיבים עיקריים: לתת (דגנים), כשות, שמרים ומים. בעולם קיימים חוקים מקומיים בכמה מדינות המגדירים סגנונות ספציפיים, אך אין חוק אחיד שמגדיר בדיוק איך לחבר ביניהם. לאגר סגנון בירה חדש יחסית מהמאה ה־19. תוצאה של תסיסת שמרים “תחתית” בטמפרטורות נמוכות יחסית. מאופיינת בדרך כלל בטעם נקי, קל ומעודן.פילס/ פילזן/ פילזנרתת סגנון ממשפחת הלאגרים. שמות שמשמעותם זהה שנקראים על שם הלאגר המקורי שמוצאו בפילזן שבצ’כיה. בירת פילזנר מאופיינת בצבע זהוב בהיר והיא צלולה וקלה לשתייה.איילסגנון הבירה המקורי, תוצאה של תסיסת שמרים “עילית” בטמפרטורות חמות יותר מהלאגר. מאופיינת בטעמים מתובלים וכבדים, ולעתים בעלת אחוז אלכוהול גבוה. פורטרתת סגנון ממשפחת האיילים. בדרך כלל מאופיינת בצבע חום כהה ובטעמים קלויים וקרמליים. הפורטר הוא סגנון הבירה המוקדם יותר, שהוביל לייצור הסטאוט.סטאוטתת סגנון ממשפחת האיילים. על מנת לעשות סטאוט, קולים את הלתת עד שצבעו נעשה כהה מאוד וכמעט שחור. הסטאוט מאופיינת במרקם קטיפתי וחלק ובטעמים מרירים ומעושנים. לרוב בעלת אחוז אלכוהול נמוך.בירת מנזריםבירה בסגנון אייל בלגי שמיוצרת במנזרי טראפיסטים. בייצורה נעשה שימוש בקנה סוכר, והיא מאופיינת במרקם סמיך ומתקתקות דבשית.דאבל/ טריפל/ קאודרופל מונח מתחום בירות המנזרים שמתייחס לכמות הלתת והסוכר המוספים לתהליך המבשול - בכמות כפולה, משולשת ואף מרובעת. התוצאה היא בירות מרוכזות, עשירות ובעלות רמת אלכוהול גבוהה מן הרגיל.בירת חיטהבירת חיטה עשויה לא רק מחיטה, אלא גם משעורה. היא ממשפחת האיילים, לא מסוננת לרוב, ועל כן מראה עכור. בזכות השמרים, טעמיה יהיו ייחודיים ויזכירו ציפורן, בננות והדרים.

אחרי הכל, אין בישראל קהל גדול לבירות (צילום: אילוסטרציה)למביקלמביק הוא סגנון הבירה הקדום ביותר ממשפחת האיילים. מכינים אותו בעזרת שמרי בר, והוא ומיושן בחביות עץ אלון, בדומה לתהליך ייצור של יין. בגלל סגנונו הקשוח של הלמביק, מייצרים גם גרסה מרוככת שלו: למביק פירות בתוספת רכז פרי כגון אפרסק, דובדבן, פטל ועוד. מדתת סגנון ממשפחת האיילים, אך שונה ומיוחד. בירת מד עשויה מתמיסה של דבש ומים, ולעתים גם לתת, כשות ופירות. המד הוא סגנון עתיק מאוד שמאופיין באחוז אלכוהול גבוה יחסית.דראפט כינוי גנרי לבירה הנמזגת מברז, כלומר מחבית. במקור הבירה היתה מאוחסנת בחבית עץ ונמזגת היישר ממנה אל הכוס. חשוב לציין שהיום הבירות אינן מאוחסנות בחבית עץ כי אם בחבית אלומיניום שאליה מתחבר הברז.כשות התבלין בה”א הידיעה. הפרחים של הצמח המטפס הנקרא כשותית מוספים לתהליך מבשול הבירה, תורמים לשימור הטריות וכמובן אחראים לטעם המריר. מאלט לתת בעברית. חומר הגלם בתהליך ייצור הבירה. למעשה מדובר דגנים מסוגים שונים העוברים הנבטה וקלייה. תהליך זה גורם להפיכת העמילנים לסוכרים, שאותם הופכים השמרים לאלכוהול במהלך המבשול.בירה מפוסטרת פסטור בירה הוא חימומה לטמפרטורה של 60-80 מעלות למשך כמה דקות . חיי המדף של בירה מפוסטרת גבוהים לאין שעור מכזו שלא פוסטרה (שנה לעומת מספר שבועות). הצד הפחות טוב הוא שחלק מהטעמים הולכים לאיבוד בתהליך החימום.

כתבות שאולי פספסתם

*#