מאסטר שף: צילה של תקופה

זהו יום עצוב לעם הרומני: אשת הברזל, צילה שלנו, הודחה בגלל שהלכה מישמיש אחד רחוק מידי. בין לבין אייל שני העלה את האולפן באש ורושפלד הוכיח שהוא לא פחות מגאון יצירתי שמצליח ליצור מנות יפהפיות מכלום

יעל רייף, עכבר העיר
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
יעל רייף, עכבר העיר

יורדו הדגלים ברומניה לחצי התורן, יכוסו מחבתות הממליגה וינומו האנוקעל'ך במחבתם. צילה שלנו הודחה. אחרי עשרים ושניים פרקים בהם תיפקדה על תקן מופע של איש אחד, יצרה מנות שנעו בין מחווה לרומניה לטירוף מוחלט והצליחה לגרום למאמי הלאומי חיים כהן, להיות חמוד עוד יותר, צילה פישלה. אם רק היה כהן מקדיש לה אותה תשומת לב, עומק ועניין שהקדיש לשפעצלך שלו, יום האבל הלאומי הזה היה נמנע. אבל לפני שניכנס להאשמות ולהסקת מסקנות לפרקים הבאים, ראוי לציין: היה זה אחד הפרקים הטובים והמעניינים ביותר בעונה מבחינה קולינרית. » מאסטר שף - לכל הכתבותהפרק התחיל במשימה צולעת. מצד אחד היו המתמודדים מוגבלים במצרכים ובחומרי גלם, ונאלצו לבחור מתוך המזווה הענק המכונה "רשת מגה" רק את משפחת המוצרים שהגרילו בהגרלה. מצד שני, לכל מוצרי ברירת המחדל הללו, הם יכלו לצרף עוף, דגים ובשר כאוות נפשם. המשמעות: מה שקורה לכולנו יום יום בבואנו להתקין ארוחה. יש כך וכך דברים במקרר, ואי אלו דברים שחסר, ועם זה נצטרך להסתדר- לא טרגדיה כל כך גדולה בהתחשב בכך שבסיס פרוטאיני יש. וכך, רגע לפני שהפכה משימת הסופרמרקט לעוד משימה שתיגמר בעודף מנות ביתיות, נכנס לסיפור פרמטר נוסף: השופטים הם חלק מהמשימה ומשפיעים על מהלכה באמצעות ליווי רגשי ופיזי של כל זוג מתמודדים, יעוץ והכוונה. ויש גם בונוס- כל שופט יכין במהלך הפרק מנה המורכבת מהמוצרים שבחרו זוג מתמודדיו. כהן הביתי, בהתאמה מוחלטת בחר לעבוד עם צילה וריקי, אייל שני עם מסרט ועידו, ויונתן רושפלד, איך לא, עם שלמה (ותודה להפקת התוכנית) ונוף.

הרומן בין רושפלד לשלמה מקבל תפנית יצירתית מהרגע שרושפלד נכנס לתמונה כדמות משפיעה ופעילה, גם רמת הביצוע של שלמה וגם יכולתה של נוף לחשוב מחוץ לקופסה ולהעז, התרוממו פלאים. בשלב פריקת המוצרים שבחרו היא ושלמה, סיפרה נוף לרושפלד שהיא מתכננת להכין טארט נוטלה ופטל עם בצק פריך. לא מנה מתקדמת או מתוחכמת במיוחד לשלב זה של התוכנית. רגע לפני שנוף צעדה אחורה ונשארה בעולם הקונדיטוריה בו היא מרגישה בטוחה, עשה רושפלד בדיוק מה שמנטור טוב צריך לעשות והוביל אותה בנעימים למקום אחר: אזור בו בשלנים אינטליגנטיים יודעים ליצור שילוב נכון בין חומרים טעמים ומרקם, גם אם על פי כל חוקי ההגיון מדובר בסטייה. וכך, כשרושפלד מציץ מהצד ומעיר הערות בונות, יצרה נוף שמראה גרף למידה יפה מתחילת התוכנית, צלחת מרהיבה של קרם כרובית צרפתי ועתיר חמאה, כרובית מטוגנת ממטבחה הערבי, קראמבל קקאו ומוס לוקוס מגולגל בעורו הפריך. מספיק היה להביט בפניה בזמן הכנת המנה בשביל להבין את התהליך הלימודי המשמעותי שעברה. אותו הקסם בדיוק הילך גם על שלמה, שבפעם הראשונה מזה עשרים ושניים פרקים, הצליח להביא את היצירתיות שלו לדרגת ביצוע מושלמת, והכל באמצעות הכוונה מדוייקת של רושפלד, אשף הטכניקות והטעמים. נרדם בשמירה. חיים כהן (צילום: צילום מסך)עמדה אחת אחורה. כהן ונבחרת הבשלניות הביתיות שוקדים, כמעט כמו תמיד, על הכנת קציצות בשר. אז נכון שצילה וריקי לא הגרילו את עמדת הירקות ועשבי התיבול בסופר, ונכון שבלי כורכום, פפריקה וכמון ריקי לא מרגישה שלמה, אבל בדיוק בשביל לשמש יד מכוונת ולמנוע את הרגע שבו ריקי תפנה למקום הבטוח ביותר הסובב סביב סיר לחץ ונתחים טובים של בקר, הוצב כהן על עמדת השמירה. הוצב אך נרדם. בזמן שרושפלד ושני היו מורי דרך מצויינים וסייעו למתמודדיהם ליצור מנות ברמת מסעדה, כהן, במאמיות האופיינית לו, שימש בעיקר אוזן קשבת ולב מבין, ופחות לקח פיקוד על הסיטואציה כדי למנוע טעויות שבסופן נצטרך להיפרד ממתמודדת טובה.

פילה בקר ברוטב אש

אייל שני בשלב הזה, רקד את מחול הפסטה המטורף שלו בין מסרט לעידו, טעם מהמנות, נתן רעיונות וכיוון. בזכותו, מסרט שבימים כתיקונם מטביעה בתבלינים כל דבר שבא איתה במגע, הצליחה ליצור מנת פסטה אוורירית, חריפה אומנם, אך מעודנת במרכיביה ביחס לסגנונה הרגיל. כעת, משכל המתמודדים מצאו את מקומם, הגיע תור השפים להרביץ ביצועים במטבח, כך גם אפשר היה לחזות בצורה הויזואלית ביותר בהבדלים המהותיים והמעניינים בין סגנונות הבישול שלהם. מי שזוכר את הסדרה המופתית מקגיוור ששודרה אי שם לפני כמה עשורים, יכול בקלות למצוא דימיון בין יכולתו של מקגיוור ליצור מגפרור, מסטיק וטעמי, פצצה מתוחכמת, ליכולתו של רושפלד לקחת כמה מרכיבים פשוטים וליצור מנה שנראית כמיצג במוזיאון החלל, על מצע צלחת ציפחה. הקינוח שיצר בפחות מחצי שעה: גלידת שקדים ואגוזי לוז לצד עוגות שוקולד רכות, היה גאוני, יפהפה ועם זאת פשוט ומזמין. יותר מכל הוא הדגים את האינטליגנציה הקולינרית שלו וכשרונו הרב. כהן, בזמן שחניכותיו עסקו בצילחות שהזכיר את מיטב מסעדות הפועלים, שקד על מנה לא מעניינת במיוחד של שפעצלה על רוטב עגבניות טהור. מצחיק היה לראות את הבעתה של צילה שנעה בין "נו, על מה כולם מדברים" ל"אני הייתי עושה את זה יותר טוב"- בזמן שטעמה את המנה.רק אייל שני היה עסוק בלהעלות באש את האולפן. מי שראה בעבר את ביצועיו של שני, מכיר בוודאי את אותה טכניקה הנעה בין ריצה אחוזת אמוק עם ענף מרווה בוער בידו, לפיזור פקודות לכל עבר במטרה לא לפספס את הרגע המושלם ביותר באבולציה של המנה. הפעם היו אלו כמה וכמה נתחי פילה בקר, צלעות ופלפלים חריפים, שניצודו בשעת לילה מאוחרות, נלפתו בחבלים, הועלו באש, הוכו במחבת ברזל ונזרקו על הרצפה. וזה עוד אחרי שנאמר עליהם קדיש בפעם הראשונה.    מחול הפסטה. אייל שני (צילום: צילום מסך)בסופו של פרק שהדגים את נחיצותם הקרובה של שופטי התוכנית לא רק כיועצים המרפרפים בין העמדות, אלא כמנטורים משפיעים או מכוונים שמוציאים מכל אחד מהמתמודדים את המיטב, נפרדנו בצער מצילה שהלכה מישמיש אחד רחוק מדי. מי יודע, אולי בצידה השני של ההדחה נמצאת תוכנית בישול שתחזיר את הכבוד למטבח הרומני?

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ