מחקר: גם משקאות דיאטטיים ללא סוכר גורמים לשבץ

דן אבן
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
דן אבן

חוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מיאמי מצאו כי גם מי ששותים משקאות תוססים דיאטטיים, שאינם מומתקים בסוכר, מצויים בסיכון מוגבר לפתח מחלות כלי דם, לרבות שבץ מוחי, בהשוואה למי שנמנע ממשקאות תוססים.

המחקר הקיף כ-3,300 תושבי מנהטן שבעיר ניו יורק, בני 40 ויותר, הנמצאים במעקב רפואי במסגרת סדרת מחקרים. התוצאות הראו כי אלה ששתו משקאות תוססים מסוג דיאט היו בסיכון גבוה ב-61% לפתח שבץ מוחי, בהשוואה לאלה שדיווחו כי אינם שותים בכלל משקאות תוססים. לאורך יותר מתשע שנות מעקב, נמנו 559 אירועי שבץ מוחי, לרבות אירועי קריש דם בעורקי הצוואר ודימום תוך מוחי, ונמצא כי גם לאחר ניקוי גורמים מתערבים, כמו סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב קודמות, עדיין העלו משקאות תוססים ב-48% את הסיכון להתפתחות השבץ.

החוקרים לא פירטו את סוג המשקאות התוססים ששתו הנבדקים. הממצאים הוצגו בכינוס שנערך השבוע של האיגוד האמריקאי לרפואת שבץ בלוס אנג'לס. צוות החוקרים הבהיר בהודעה שפרסם בעקבות הכינוס, כי "אם יאומתו הנתונים במחקרים עתידיים, ניתן יהיה לקבוע כי משקאות תוססים דיאטטיים אינם תחליף הולם למשקאות הממותקים עתירי הסוכר".

במחקר נוסף שהוצג בכינוס, שכלל נבדקים מאותו מחקר, נמצא כי צריכה גבוהה של מלח מעלה את הסיכון לשבץ מוחי, גם אם הנבדק אינו מפתח לחץ דם גבוה כתוצאה מהחשיפה למלח. נבדקים שצרכו יותר מארבעה גרם נתרן ליום - כמות המעידה על צריכה עודפת של מלח - היו בסיכון גבוה פי שניים לשבץ מוחי, בהשוואה לאלה שצרכו עד 1.5 גרם ליום.

שבץ מוחי נחשב לאחד מגורמי התחלואה המרכזיים בישראל. לפי דו"ח האיגוד הנוירולוגי מדצמבר, 15 אלף ישראלים נפגעים מדי שנה משבץ מוחי ו-6.3% מתוכם מתים כתוצאה ממנו.

תגיות:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ