ברכות במיץ עגבניות

צריכה מוגברת של עגבניות מפחיתה את הסיכון לשבץ בגברים, כך לפי מחקר חדש מפינלנד

דן אבן
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
דן אבן

בשנים האחרונות מתגלה הקשר שבין ליקופן, אחד מנוגדי החמצון המעניק לעגבניות את צבען האדום, לבין הורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם. המלצות תזונתיות של איגוד הקרדיולוגים הישראלי, שהופצו באפריל 2011, מבהירות כי צריכת ליקופן וכן ויטמינים מסוג C ו-E נקשרה במחקרי תצפית ביחס הפוך לתחלואה ותמותה ממחלות לב וכלי דם.

מחקר חדש שנערך בפינלנד מחזק את המגמה המסתמנת. החוקרים מפרסמים החודש בכתב העת Neurology כי בדקו רמות של חמישה נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים) בדם בקרב 1,031 גברים בגילי 46 עד 65. כעבור 12 שנות מעקב, 67 מהנבדקים פיתחו שבץ והתברר כי גברים עם רמות ליקופן גבוהות היו בסיכון נמוך ב-55 אחוז לפתח שבץ מוחי מכל סוג, ובסיכון נמוך ב-59 אחוז לפתח שבץ מוחי איסכמי, הנגרם מהפחתת זרם הדם למוח, בהשוואה לגברים עם רמות הליקופן הנמוכות ביותר בדם. לא נמצא קשר בין סיכון לשבץ לבין רמות נוגדי החמצון האחרים שנבדקו, בהם בטא קרוטן, נוגד חמצון המעניק לגזר את צבעו הכתום.

לחובבי העגבניות מומלץ לאכול אותן טריות, למשל בסלט. מחקר משנת 2006, שהתפרסם בכתב העת Food Chemistry and Toxicology שבחן את שיעור אובדן הליקופן בבישול עגבניות, מצא כי אפיית עגבניות בטמפרטורה של 177 מעלות ל-15 דקות גורמת לאובדן של 35.9 אחוז ליקופן, ואילו טיגון עגבניות הוביל לאובדן גדול יותר: רק 36.6 אחוז ליקופן שרדו בעגבניות שטוגנו בטמפרטורה של 145 מעלות בדקה אחת.

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ