רוסיה היא סיפור הצלחה עולמי במלחמה בקורונה, אם מאמינים לנתוני הקרמלין
לפי הממשל ברוסיה, פחות מ-500 איש נדבקו בקורונה במדינה בת 146 מיליון בני אדם. אלא שבמקביל חל זינוק במספר החולים בדלקת ריאות במוסקבה, והתושבים טוענים לקונספירציה: "אני עוד זוכרת מה הם אמרו לנו על צ'רנוביל", אמרה אחת מהם

בשבוע שעבר הכריז נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שהמצב בארצו "נמצא תחת שליטה", על רקע התפשטות מגפת הקורונה בעולם. "הודות לצעדים מהירים שננקטו באופן יזום בשבועות הראשונים של המגפה, ברצוני להדגיש שהצלחנו לבלום חדירה מסיבית והתפשטות של הנגיף ברוסיה", אמר פוטין בישיבת קבינט.
מבט על הנתונים שמפרסמות הרשויות הרוסיות מגלה סיפור הצלחה גדול בקנה מידה עולמי. במדינה שבה חיים 146 מיליון תושבים נדבקו עד כה 438 בני אדם, ורק אדם אחד מת מהנגיף – אשה בת 79 שסבלה מדלקת ריאות. לשם השוואה, במדינות קטנות בהרבה מרוסיה בגודל אוכלוסייתן נרשמו מקרי הידבקות רבים יותר. בישראל (9.1 מיליון תושבים) נדבקו 1,238 בני אדם, באירלנד (5.1 מיליון תושבים) נדבקו 906 ואפילו בלוקסמבורג הקטנה (628 אלף תושבים) נרשמו יותר מקרי הידבקות, 798, מרוסיה הגדולה.
- באיטליה מתו 602 חולים ביממה, ג'ונסון הכריז על סגר: "הישארו בבית"
- כשאצל שכנותיה נקברים מאות ביום, גרמניה מנסה להבין למה אצלה מתים פחות
- למרות הדיווחים על מעט חולים, התפרצות של הנגיף באפריקה היא עניין של זמן
השלטונות ברוסיה מייחסים את ההצלחה בבלימת הנגיף לשורה של צעדים: סגירת הגבול עם סין שמשתרע על פני 4,200 ק"מ; איסור כניסה למדינה לאזרחים סינים ולאזרחים ממדינות שנחשבות למוקדי התפרצות הנגיף; בדיקות לגילוי קורונה בהיקף רחב (יותר מ-150 אלף) שהחלו בסוף ינואר, וכללו נמלי תעופה ובעיקר נוסעים שהגיעו מאיראן, סין ודרום קוריאה; הטלת סגר בכמה אזורים ומדיניות של ריחוק חברתי – בתי ספר, מוזיאונים ותיאטראות נסגרו, והתקהלויות ציבוריות הוגבלו ל-50 איש בלבד.
ראש העיר מוסקבה, סרגיי סוביאנין, גם הורה היום (שני) לכל התושבים מעל גיל 65 להיכנס לבידוד ביתי החל מיום חמישי, ואמר שכל אזרח מבוגר שייכנס לבידוד יקבל תשלום של 4,000 רובל (כ-50 דולר). הקרמלין הודיע לאחר מכן שההוראה החדשה לא חלה על הנשיא פוטין בן ה-67.
אלא שהשאלה הגדולה נותרה פתוחה - עד כמה אמינים המספרים הרשמיים שמפרסם הקרמלין. "אני לא מאמינה למספרי הקורונה", אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס יקתרינה, רואת חשבון ממוסקבה. "אני זוכרת מה הם אמרו לנו בזמנו על צ'רנוביל, ורק עכשיו אנחנו מגלים מה באמת קרה", היא אמרה בהתייחסה לאסון הגרעיני ב-1986 באוקראינה, שהיתה אז חלק מברית המועצות.
"הגבול עם סין היה די פתוח, ואין סיכוי שאנשים שהיו בסין וחזרו לרוסיה בינואר ופברואר לא נדבקו בקורונה", אמרה ל"הארץ" ד"ר דינה זיסרמן-ברודסקי, מומחית לרוסיה מהמחלקה לפוליטיקה וממשל באוניברסיטת בן גוריון. לדבריה, למעט בערים גדולות כמו מוסקבה, סנט פטרבורג ויקטרינבורג, לא באמת נעשו בדיקות לאבחון קורונה. "לרשויות ברוסיה אין אפשרות לבצע בדיקות בכל המדינה. חסר להן כוח האדם לבצע את הבדיקות וחסרות להן ערכות בדיקה. הן גם לא טרחו לנקוט בצעדים מחמירים כפי שנקטו במקומות אחרים בעולם", אמרה זיסרמן-ברודסקי.
"כרגיל, עוד שקר של הרשויות"
רופאים ואנשי אופוזיציה ברוסיה טוענים שהשלטונות מטייחים את המספר האמיתי של מקרי ההידבקות בקורונה, ומסתירים מהציבור הרוסי משבר בריאות חמור. הם גם טוענים שהרשויות מאלצות רופאים לטפל בחולי קורונה ללא ציוד מגן באופן שמסכן את בריאותם.
ד"ר אנסטסיה וסילייבה, חברת אופוזיציה וראשת האיגוד המקצועי של רופאים ברוסיה, העלתה לרשת כמה סרטונים שבהם מתחה ביקורת על הקרמלין. היא קראה לרופאים במדינה לפרסם את "המצב האמיתי", לדבריה, של התפרצות הקורונה ברוסיה. "בזמן שהעולם כולו מתמודד עם התפרצות הקורונה, רוסיה מתמודדת עם התפרצות של דלקת ריאות שעוברת בקהילה. וכרגיל, אנו ניצבים בפני שקר של הרשויות".
ד"ר וסילייבה הדהדה טענה שנשמעה באחרונה על ידי לא מעט אנשים ברוסיה – שהרשויות מתייחסות למקרי הידבקות בקורונה כאל דלקת ריאות רגילה, ובדרך זו שומרות על המספר הנמוך רשמית של נדבקים במדינה מקורונה.
איוון קונובאלוב, דובר האיגוד המקצועי של הרופאים ברוסיה, אמר לרשת NBC האמריקאית שהרשויות בארצו משתמשות בדלקת ריאות כמסווה לקורונה. "מטופלים מאובחנים עם דלקת ריאות מבלי שנבדקו לקורונה, שייתכן שגרמה לדלקת הריאות", הוא אמר על רקע הזינוק שנרשם במדינה במספר החולים בדלקת ריאות.
ב-13 במארס דיווחה הסוכנות הממשלתית לסטטיסטיקה ברוסיה כי בינואר חלה עלייה של 37% במספר החולים בדלקת ריאות במוסקבה (6,921 חולים) בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה (5,058 חולים). מספר הנדבקים בקורונה במוסקבה עמד אז על 98. עוד דווח על עלייה של יותר משלושה אחוזים במספר החולים בדלקת ריאות בכל המדינה. אלא שבאותו יום פרסמו הרשויות במוסקבה הצהרה סותרת, שבה נמסר כי בינואר חלה דווקא ירידה של שבעה אחוזים במספר החולים בעיר בדלקת הריאות.
"יש לי תחושה שהם (השלטונות) משקרים לנו", אמרה וסילייבה. מחלקת הבריאות של מוסקבה האשימה את וסילייבה בניסיון להכפיש את הרופאים וסוכנויות הבריאות במדינה וקראה לרשויות לחקור אותה.
ממשלת רוסיה טוענת מצדה שהנתונים שמתפרסמים מדויקים, ופוטין התלונן שארצו מותקפת על ידי פייק ניוז כדי לזרוע פניקה בקרב הציבור. הנשיא הרוסי אמר שייתכן שלממשלתו אין את תמונת המצב המלאה, אבל הדבר אינו נובע מטיוח. "ייתכן שהרשויות לא מחזיקות במידע המלא מסיבות שונות. קודם כל, אנשים לפעמים לא מדווחים על כך, ובמקרים אחרים לא יודעים בעצמם שהם חולים. חוץ מזה גם תקופה הדגירה ארוכה מאוד", הוא אמר במפגש שתועד בטלוויזיה הרוסית. "אבל כל מה שמתפרסם על ידי משרד הבריאות הוא כולו מידע אובייקטיבי".
ממשלת רוסיה גם מכחישה את הטענה שהשמיעו אנשי אופוזיציה ומומחי רפואה, לפיה מכשירי הבדיקה היחידים במדינה שאושרו לגילוי קורונה הם בעלי רגישות נמוכה ולכן מראים תוצאות שליליות – ושגויות לטענתם - ברוב המקרים. עד כה, כל הבדיקות שנערכו ברחבי רוסיה הועברו למעבדה אחת בסיביר לאישור הממצאים. אולם היום דיווח "מוסקבה טיימס", עיתון מקוון היוצא בשפה האנגלית במוסקבה, שהרשויות הרוסיות משנות את מדיניות הבדיקות. לפי המדיניות החדשה, אם יתקבל ממצא חיובי לקורונה למטופל במדינה אין צורך להעביר את הממצא לאישור של המעבדה בעיר נובוסיבירסק. ייתכן כי שינוי המדיניות יוביל בקרוב לעלייה משמעותית במספר הנדבקים בנגיף ברוסיה.
אם בקרוב תירשם עלייה משמעותית במקרי ההידבקות בקורונה ברוסיה, הרשויות עשויות לשקול הטלת סגר על כל המדינה כפי שעשו במקומות רבים אחרים בעולם. תרחיש שכזה ישבש את תוכניתו של פוטין להאריך את כהונתו בשלטון. בחודש הבא ייערך ברוסיה משאל עם בשאלת השינויים בחוקה שאישר הפרלמנט והם צפויים לזכות ברוב ולאפשר לפוטין להישאר בתפקיד עד 2036.
ד"ר זיסרמן-ברודסקי אומרת כי אף שבטלוויזיה הרוסית מתפרסמות הנחיות איך להיזהר מהנגיף ואיך לא להדביק אנשים אחרים, אין ממש תחושת חירום במדינה ולא ננקטו צעדים רציניים מצד הרשויות. ואחת הסיבות לכך, לדבריה, היא פוליטית. "באפריל יהיה את משאל העם וב-9 במאי את חגיגות הניצחון על גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה. עד אז, לא נראה שיינקטו צעדים חמורים. יש פה ושם הנחיות לא ברורות וסותרות. אפילו את האשה היחידה שמתה מקורונה רצו למחוק מהרשימה וטענו שהיא מתה מדלקת ריאות, אבל ייתכן שמתישהו בקרוב המצב ישתנה".