בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לא רק בחג: יש ילדים שנהנים משתיית יין כל השנה

ארוחת חג היא הזדמנות לילדים ללגום יין, אבל יש משפחות שבהן שתיית יין היא חלק מהחיים, גם בגיל צעיר מאוד

38תגובות

בכל פעם שמשפחתו מתיישבת במסעדה, יונתן, בן 10, מזמין תפריט יינות כדי לבדוק אם היקב המשפחתי זוכה לייצוג הולם. אמו יעל ססלוב, בתו של היינן ברי ססלוב, מספרת כי "מהרגע שהוא נולד יונתן נחשף ליין, וכשהיה קטן יותר הוא ממש אהב את זה. יש תמיד בקבוק על השולחן, ואני לא מונעת אותו מהילדים שלי. הילדים יודעים שיין הוא משקה טעים ומיוחד, ושסבא שלהם עושה אותו, כך כשהם יתבגרו זה יהיה משהו שהם יהיו פתוחים ורגישים אליו".

משפחת ססלוב כנראה יוצאת דופן מבחינה זו, אבל גם במשפחות אחרות נוהגים הורים למזוג קצת יין לכוס של הילד ליד שולחן החג ובערב שבת. שיגדל להיות אנין טעם, מה יש?

יעל ססלוב ומשפחתה גרים ברמת דוד שבעמק יזרעאל. הבכור יונתן, בן 10, והצעירה מעיין, בת שנתיים, הם חובבי יין במידה זו או אחרת, שני הילדים האחרים במשפחה - פחות. לדברי אמם, "צריך לחשוף את הילדים ליין לפני גיל 18, שיידעו שזה קיים ונמצא. ובוודאי לא למנוע מהם, כי כל דבר שמונעים מילד הוא מקור נהדר למרד".

דניאל צ'צ'יק

הכף של צ'רצ'יל הקטן

בינתיים זה עובד. הילד אמנם רק בן 10 אבל האינטרסים של היקב בראש מעייניו. "היקב של סבא נמצא בקיבוץ אייל", מספר יונתן, "ומכינים בו יין מכל מיני סוגים. יש הרבה יין אדום ואולי גם לבן. אני כבר לא כל כך אוהב יין, אבל אני אוהב לראות יין בחביות שלו. מעניין אותי איך עושים את כל היין".

פעם אהבת יין יותר?

"כן. פעם אהבתי יין אדום. שתיתי אותו ככה".

למה הפסקת לאהוב?

"אני לא יודע. השתנה לי הטעם".

מה אתה אוהב עכשיו לשתות בארוחת שישי ובחג?

"אני אוהב לשתות תירוש".

יש לך חברים שההורים שלהם לא מרשים להם לשתות יין?

"אני לא יודע אם כן או לא. אבל אני מרוצה מאיך שאני".

כשתהיה גדול תרצה להצטרף לעסק? לנהל את היקב?

"אני לא יודע. אבל יש עוד קצת זמן, אני חושב. כרגע כשאהיה גדול אני רוצה לגלות עתיקות. להיות ארכיאולוג".

ראית ביקב איך אנשים טועמים מעט יין, מגרגרים ויורקים אותו?

"כן. אני חושב שזה לא כל כך טוב רק לטעום ולגרגר בפה ולירוק. לדעתי הכי נכון למזוג מעט יין, לשתות ואז להחליט אם זה טעים או לא".

אתה יודע לפתוח בקבוק יין?

"כן, לוקחים פותחן של בקבוקי יין, וקשה לי קצת להסביר, אבל אני יודע טוב מאוד איך לפתוח בקבוק. אני גם יודע למזוג".

הורים צריכים לתת לילדים שלהם לשתות יין?

לדעתי מותר לילדים לשתות קצת. לי מרשים כי ההורים יודעים שזה טעים וטוב ולא כל כך מסוכן. והם סומכים עלי".

חבריך ביקשו ממך להביא בקבוק לבית הספר?

"לא, אני לא משוויץ בזה ואף אחד לא מסתקרן. ילדים מתעניינים בצעצועים ודברים אחרים".

אמו מוסיפה: "אם הילדים שלי לא היו יודעים גבולות ומעצורים לא הייתי נותנת להם לשתות. אבל ילדים הם מאוד אינטליגנטים, אנחנו לא נותנים להם מספיק קרדיט. יונתן יודע שאסור לו לגעת באלכוהול קשה, גם כי זה לא בריא וגם כי זה גורם לתחושה לא נעימה ושיכרות. והוא יודע שאם שותים יותר מדי יין מקבלים סחרחורת. אני סומכת עליו וגם מפקחת. גם מעיין, בת שנתיים, חולה על יין. אבל אני מסכימה שתשתה רק שלוק או שניים ואז עוצרת אותה כי יותר מזה זה לא טוב".

גטי אימג'ס

עשו לנו לייק ותוכלו לקבל את מיטב כתבות גלריה ישירות אליכם

מלבד חלב אם, יין הוא אחד מהטעמים הראשונים שכל בן זכר יהודי מתוודע אליו. "ילד יהודי טועם בפעם הראשונה יין כבר בגיל שמונה ימים, אני לא חושב שאפילו תינוק צרפתי נחשף ליין בגיל כל כך צעיר", מדגיש מני פאר, עורך המגזין "יין גורמה & אלכוהול". "יין היה לא רק מרכיב דתי וקולינרי בתרבותנו, אלא גם אלמנט רפואי, הוא היה חומר סטרילי ומאלחש, שנלחם בהרבה מזיקים וקדם לאנטיביוטיקה. יין מאשש את גופנו, וילדים היו מקבלים בעבר כפית יין ביום, כדי שיקבלו תיאבון ויעלו במשקלם. בחנות היין הוותיקה של האחים ברי בלונדון מוצגים לראווה יומנים מסודרים ובהם התאריכים המדויקים שבהם וינסטון צ'רצ'יל הילד היה מגיע עם אמו ומקבל כף יין".

ואולם, פרופ' מתי ליפשיץ, יושב ראש החטיבה לרפואת ילדים וטוקסיקולוג בבית החולים סורוקה, מתריע: "אסור לתת לילדים צעירים אלכוהול. יין מכיל ריכוז של קרוב ל-15% אלכוהול. גם כמות קטנה יכולה כבר להשפיע ולגרום ערפול חושים, הקאות ואף איבוד הכרה".

אחת האשמות הפחות צפויות בהדחת קטינים לטיפה המרה היא חתולה יפאנית בשם "הלו קיטי". אחד ממוצרי המותג שלה, שיצא במהדורה מוגבלת בארצות הברית, הוא יין מבעבע בעל תווית ורדרדה ושמו Sweet Pink.

הקומיקאי סטיבן קולבר הדגיש בתוכניתו: "זכרו ילדים, המוצר החדש והמגניב הזה לא מיועד לכם. אז בבקשה, התעלמו מהצבע הוורוד היפה, הלב המנצנץ והעובדה שהבקבוק מתאים בול לתיק האוכל שלכם. כי האמת היא שאתם תתחילו להעריך את יינות ‘הלו קיטי' אחרי גיל 21. ואז ורק אז אתם תמותו על זה". בשלב זה הוא לגם מעט יין וציחקק כמו ילדה קטנה.

בישראל יין הוא נושא העשרה מקובל כבר בגני ילדים - כל עולל יודע שבכרם מסתובב שועל, ושאם דורכים מספיק חזק על ענבים בגת, יוצא בקבוק יין פטיט סירה. רבקה פומרנץ, חובבת יין שניהלה בעבר את פורום אתר יין הישראלי, אף כתבה שני ספרי ילדים על הנושא המאוד לא ילדותי - "הגפן והענבים" ו"הכרם והיקב". לדבריה, "הספרים לא מעודדים שתיית יין מגיל אפס. הם מספרים על הכרם בארבע עונות השנה, על התפתחות הענב, על חילוף הצבעים, ובאחרית דבר - גם הסבר מפורט איך מפיקים יין".

את בעד חשיפת ילדים ליין?

פומרנץ: "ילד רואה אותנו שותים יין ושואל ‘מה זה?' או מכריז - גם אני רוצה. צריך להיות מוכנים עם תשובה: זה למבוגרים, בינתיים תריח. זה לא טוב שילד קטן שותה יין. אפשר לתת לילד טיפה אחת, אבל לא לגימה".

מהכרמל לפרובנס

בימי החגים משפחות רבות יוצאות לסיורים ביקבים הפזורים באזורים היפים ביותר בארץ. תמי קבלו מיקב "עין נשוט" מספרת על סיורי פסח ביקב שלה: "אנחנו משחזרים אורחות חיים של כפר תלמודי; משפחות שלמות מגיעות כדי להתנסות בתהליך עשיית היין, לדרוך על ענבים וללמוד על תעשיית היין העתיקה".

הסיור כולל התנסות?

קבלו: "לילדים אסור לשתות יין עד גיל 18. אנחנו לא נותנים להם אפילו לטעום".

יקבים אחרים מגבילים את גיל הכניסה. ביקב דלתון מסבירים כי הסיור שלהם אינו מתאים לילדים. ב"יקבי כרמל" הכניסה לילדים מותרת רק בסיורים לכל המשפחה המתקיימים בחול המועד פסח ובסוכות. "אני בענף היין יותר מ-30 שנה", אומר אדם מונטיפיורי, מנהל המחלקה המקצועית ליין ב"יקבי כרמל", "וילדי למדו על הענף מינקות. הם היו שם כשעשיתי טעימות בבית, מגיל צעיר מאוד, ולא רק בשבת בקידוש. בילדותם הם שתו יין עם מים וכשהתבגרו הם כבר שתו יין נקי. לא הכרחתי אותם לטעום, זה פשוט קרה - זאת תרבות שהם חלק ממנה. ועכשיו שניהם עובדים בענף היין; בתי רייצ'ל, בת 25, היא סומלייה (מלצרית יין, ד"א) ובני דייוויד, בן 28, עובד במסעדות טפאו ואונאמי - אז הצלחתי", הוא מתגאה.

"כשילדים שגדלו על יין מתבגרים, הם לא מתנפלים על רד בול וודקה ומשתכרים. כי יין שותים במנוחה. טועמים יין בתהליך ארוך ותרבותי. ילדים כאלה נותנים יותר כבוד לאלכוהול, הם מבינים ששתיית יין היא מנהג תרבותי, ולא שותים כדי להשתכר".

גטי אימג'ס

זוהי הסברה הרווחת בבתים של חובבי יין. אבל האם היא עומדת במבחן המציאות? מחקר שפורסם במאי האחרון ב"Journal of Studies on Alcohol and Drugs" בדק זאת. נבחנו בו שתי גישות: גישת "צמצום הנזקים", שבה הורים מפקחים על צריכת האלכוהול של ילדיהם ומעודדים אותם להתנהגות בטוחה, הנהוגה במדינת ויקטוריה שבאוסטרליה, וגישת "אפס סובלנות" המתנגדת לכל התנסות של קטינים באלכוהול, הנהוגה במדינת ואשינגטון שבארצות הברית.

ממצאי המחקר הראו שגם הילדים שנחשפו למנות מדודות של אלכוהול, בנוכחות הוריהם ובתיווכם, מצאו פורקן בטיפה המרה בבגרותם עד לאובדן חושים. מחקרים נוספים מראים שכאשר ההורים תומכים בצריכת אלכוהול, הילדים נוהגים לרצות עוד ממנו, והרבה יותר מוקדם.

מוזגי היין לילדיהם מצדיקים עצמם על ידי השוואה למתרחש בצרפת. אבל שם משחקים משחק כפול: מצד אחד מנסים לעצור את בעיות השתייה הגואות בקרב צעירים ומבוגרים דרך חקיקה והסברה, ומצד שני דואגים לרווחתה של תעשיית היין הלאומית. פוליטיקאים צרפתים הציעו, למשל, שתלמידי בתי הספר היסודי ילמדו על תרבות היין כחלק ממקצועות הליבה שלהם, או שבמכללות בצרפת יתקיימו אירועי טעימות יין. "למה שיהיה שיעור חינוך מיני ולא יהיה שיעור על תרבות היין?" תהה ז'אן פייר קוף, מנחה תוכנית טלוויזיה בענייני גסטרונומיה.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו