רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הסודות של יקב יתיר

לכתבה

יקב יתיר הוא יקב בוטיק וכולו חזון וחלוציות, מומחיות ואהבה ליין ייחודי לחבל ארץ מיוחד - רמת הנגב

"האנשים העובדים בתעשיית היין דומים לאלה העובדים בתחום האוכל; כולם יכולים להכין אוכל לפי מתכון אבל מה שמבדיל שף מבשלן ביתי זו היד, הרגש והאינטואציה" אומר ערן גולדווסר, היינן של יקבי יתיר.

יקב יתיר הבוטיקי הוא יותר ממפעל לייצור יין. הוא חזון וחלוציות, מומחיות ואהבה לחבל ארץ מיוחד וייחודי ועקשנות של המקימים, המנהלים והעובדים במקום. הוא בעיקר סיפור אהבה לעשיה ורצון עיקש ליצור יין יחודי.

יקב מושלג

היסטוריה עם שורשים
לפני כ-2800 שנה, בממלכת יהודה, מפקד בשם אלישיב בן יאשיהו ממצודה נישאת מעל תל ערד,  שלח יין לחייליו שישבו בנגב. 180 גתות עתיקות, שנמצאו על רכס ההר, הראו שבאזור זה ייצרו והתפרנסו מיין גם בימי קדם.

אלפי שנים מאוחר יותר וכחלק מחזונו להפריח את הנגב, החליט ראש ממשלת ישראל דויד בן גוריון, לטעת יער באזור יתיר. הוא הזמין מומחים שייעצו לו מה לשתול ביער. התקיימו דיונים, נערכו התייעצויות ולאחריהם פסקו האגרונומים כי המקום לא מתאים לנטיעת עצים - יבש וחם מדי, הם פסקו.

בן גוריון, עקשן כמו שהיה, פסק מייד להחליף את צוות המומחים. היער, שגובל במדבר וניטע באזור צחיח למחצה, הפך לאחד הגדולים ביערות ישראל והוא משתרע על כ-40,000 דונם. כך נראה חזון מתממש.

שמו של היער ניתן לו מעיר הלווים המקראית יתיר, ושרידיה עדיין נראים במקום. היער עצמו הפך כלי אקולוגי חשוב ובשנים האחרונות עורכים בו מדענים ניסיונות ובדיקות ולומדים דרכו את האזור ותנאיו.

בלב היער, בגאיות ובמדרונות המוקפים עצי אורן ירושלמי, ברושים, זיתים, חרובים ועצי אלה, ניטעו כרמי היין של יקב יתיר.

במקום הזה, במעלה הנגב העולה להרי יהודה, במפגש בין ההר למישורי הנגב, צמח בסוף המילניום הקודם חזון יקב יתיר. היקב נבנה למרגלות המצודה בתל ערד היהודאית, מרחק 10 דקות מהכרמים הממוקמים ביער יתיר. יעקב בן דור, שמשמש גם היום כמנכ"ל היקב, ודויד מבצרי, שנקרא בתנועה הקיבוצית ה'מושבניק' (והוא בכלל מקיבוץ מי צורים שבשפלה), בחרו חלקות מעולות לגידול ענבים איכותיים וטוו את החלום. בשנת 2000 הוקם יקב יתיר. 

יער יתיר

יחודו של יין בין ההר למדבר

כשאנחנו מבקשים מהמנכ"ל, יעקב בן דור, להסביר לנו את ייחודו של היקב, הוא מספר לנו על פריחת גביעונית הלבנון, שצומח בשמורת הר עמשא הסמוכה. הפרח הזה, הוא מסביר, נמצא עכשיו בשיא פריחתו האביבית. פריחתו לבנה בכל הארץ, מלבד באזור היקב; רק באזור הנגב מופיעה בו פריחה סגולה וזו, בעיני בן דור, אחת ההוכחות שהביטוי 'אזוריות' משפיע גם על הטבע. בכל מקום הטבע צובע את אותו צמח בצבעים שונים וכך הוא עושה בענבים ובטעמי היין. עוצמות הצבע וטעמי הקליפה של הענב משתנים בהתאם למיקום ותופעה זו נקראת 'טרואר' (בצרפתית: Terroir) - מונח המתאר מכלול של תנאי סביבה לגידול חקלאי. בכך ניתן להסביר את ייחודם של הכרמים בהם מגדלים את הענבים ליקב יתיר.

יחודו של היקב, נובע מכרמים הנטועים בגובה רב, ומאקלים ספר מדברי יבש וקר בלילה, שיוצר אזור גידול ייחודי. אל הייחוד האקלימי מתווספים כורמי ויינני היקב, שמנהלים את התהליך - מבחירת החלקות וטיפוח זני ענבי היין, בתהליך הבציר, התסיסה, היישון והבקבוק, הנעשים כולם בעזרת הטכנולוגיה והציוד העדכניים ביותר.

נוף למצפה

מנצח הסימפוניה היינן

ערן גולדווסר למד ייננות והתמחה באוסטרליה. מחזרתו לארץ הוא מנצח על תהליך הכנת היין ביקב. יחד עם אגרונום היקב וחקלאי המושבים המגדלים של היקב הוא אחראי על איכות הענבים של היין הייחודי, שנוצר בסופו של תהליך.

את הבוקר מתחיל ערן בכרמים. אחר כך הוא מגיע אל היקב ואל שלושת עובדי היין, שמקבלים את הענבים, מעבירים אותם למיכלי התסיסה, מערבבים אותם, סוחטים ומכניסים ליישון בחביות.

מה שמייחד את התהליך, אומר ערן, הוא הממד האנושי הסובייקטיבי של העשייה. התהליך, דומה קצת לבישול המתכון חשוב והכרחי אבל גם "היד", הרגש והאינטואיציה עושים את ההבדל. זה הממד התרבותי, שקובע את התוצר הייחודי.

ערן גולדווסר

הצוות שמקיים את הסימפוניה

אם יש משהו שבולט ביקב יתיר הבוטיקי, הוא הקשר האישי של כל העושים במלאכה אל המקום. החל מהמנכ"ל, שהיה מיוזמי היקב, היינן והאגרונום, עובדי היין ומהרוח החיה של המקום, אתי אדרי, עוזרת המנכ"ל, מנהלת ההדרכה והאחראית לקשר הייחודי של היקב עם לקוחותיו.

אדרי חיה בחבל יתיר ונושמת את המקום. מדי בוקר היא עושה את דרכה מאחד ממושבי האזור, עולה דרך יער יתיר עד לגובה של 900 מטר ויורדת אל בקעת ערד ואל היקב. למקום היא קוראת 'בית' ונדמה שהיא רואה בו חלק ישיר מביתה שלה.

היא מכירה את לקוחות היקב באופן אישי, את טעמם והעדפותיהם. רובם, היא אומרת, מלווים את היקב מיום הקמתו ב-2004.  היא אחראית על הסיורים שמתקיימים במקום ומזמינה עוד אנשים לבקר, להכיר את התהליך ואת המקום. "מבחוץ המקום נראה כמו מפעל חדשני אבל רק בסיור מגלים המבקרים את הכרמים שמשתרעים מחצרו האחורית. כולם יוצאים נפעמים מהמקום".

"החזון והמיזם של יקב במדבר וטעם היין אחרי 14 שנות ייצור, נותנים למקום את יחודו" היא אומרת. לא מפתיע שהיא קוראת למקום 'בית' בטבעיות גדולה כל כך.

יקב יתיר - שלג

יין עם שורשים

היקב מייצר כ-150,000 בקבוקים בשנה ויש לו שתי סדרות של יינות: יער יתיר, יין הדגל של היקב, יין "הר עמשא", שהוא ממסך של זנים אזוריים, יין לבן, יין רוזה, ועוד 3 יינות זניים.

היין מיוצא לארה"ב, צרפת, שוויץ, גרמניה ואנגליה והוא זוכה לציונים בינלאומיים וסקירות במגזיני היין. בחודש מאי הקרוב תתפרסם סקירת טעימות של יינות ישראלים במגזין Wine & Enthusiast ושם קיבלו שני יינות של היקב יער יתיר 2012 וקברנה סוביניון 2012 את הציון הגבוה ביותר של 92. שאר יינות היקב קיבלו ציונים שלא ירדו מ-90.

חביות יין