רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הסוד לבחירת היין המושלם לארוחת החג

לבן מבעבע? רוזה עדין? או אדום כבד? מה כדאי להגיש על השולחן בראש השנה? האם באמת יש יין שמתאים לדגים? ואילו מן שתיינים הם הישראלים? האגרונומית של יקבי תבור עושה לכם סדר בבקבוקים

תגובות
יין הוא אחד הדברים הכי מבוקשים בימים שלפני החגים. יקבי תבור
לירון אראל

"למי שעוסק ביין בישראל יש שני חגים", מסבירה מיכל אקרמן, האגרונומית של יקבי תבור. "ראש השנה ופסח. אומרים שיקב שלא מצליח לפנות את המדפים בחגים האלה כנראה עושה משהו ממש לא בסדר". כן, מתברר שמסורת לא באה לידי ביטוי רק בסוג הקינוחים או השירים בערב החג, אלא גם בחיבה הגדולה לשילוב בין אוכל לאלכוהול. לבישול, לשתייה בזמן הארוחה או כמתנה, יין הוא אחד הדברים הכי מבוקשים בימים שלפני חגי תשרי. אבל אם פעם יכולתם לעבור בתחנת דלק בדרך לבית של הדודה, ולהעמיס איזה יין משונה ב-29.90 שקלים, היום כבר חייבים להשקיע. אז מה תשתו בחג הזה?

» עכבר סופ"ש - ההמלצות שלנו לסוף השבוע
» מה עושים היום? - לוח אירועים

» ראש השנה – כל האירועים, המתכונים וההמלצות לחג
» מתכונים לראש השנה – לכל המתכונים לחג
» איפה קונים אוכל מוכן לראש השנה
» לא צריך לבשל: ערב ראש השנה במסעדות
» מה עושים עם הילדים בראש השנה?
» טיולים לראש השנה

לפי אקרמן לפני שרצים לפתוח בקבוק, כדאי קודם כל לפתוח את הראש. אם פעם חשבנו שדגים חייבים להגיש רק עם יין לבן, ובשר עם יין אדום, היום אפשר בהחלט לשנות כיוון. "המגוון כל כך גדול", אומרת אקרמן, "שהרבה סוגי יינות יתאימו להרבה סוגי מאכלים. בעיקר צריך לשחרר את החשש הלא מוצדק הזה, לפיו רק יין מסוג אחד מתאים למנה מסוג אחד".

כדאי לפתוח את הראש. יקבי תבור
לירון אראל

אוקיי, אז שחררנו את הפחד. עדיין בטח יש כללים שלפיהם כדאי לבחור
"אפשר לומר שיש דברים שצריך לשים אליהם לב. למשל עד כמה הפירותיות ביין מודגשת או עד כמה היין ארומטי. זנים כגון גוורצטרמינר, מוסקט, רוזה ברברה הם בעלי ארומה חזקה יותר מהגוף עצמו. לכן לא כל מאכל יחמיא לו, ובסופו של דבר חשוב לנו שהמנה תחמיא ליין ולהפך. כדי שיהיה מעניין על השולחן מומלץ לקנות גם יין לבן, גם רוזה וגם יין אדום".

יש חשיבות לסדר השתייה?
"אם אחד היינות מתוך מה שיש על השולחן הוא יין אדום שהתיישן בחביות, דוגמת קברנה או שיראז, יין מבציר של 5 שנים ואילך, לא הייתי פותחת אותו עם התפוח בדבש. כלומר נפתח אותו כדי שינשום, אבל נשמור אותו למנות הכבדות יותר, שמן הסתם יהיו בשריות. הרוזה או היינות הלבנים  בהחלט יכולים ללוות את הכיף של ההתחלה".

אקרמן עובדת כאגרונומית של יקבי תבור כבר 10 שנים. כחלק מעבודתה הובילה את התהליך של הפיכת הכרמים לאקולוגים. משמעות הדבר היא החזרה של הצמחייה ובעלי החיים המקוריים לאדמה עליה נשתלו הגפנים. "זה פרויקט שעשינו בשיתוף החברה להגנת הטבע", היא אומרת. "הוא נועד לשמור על מאזן אקולוגי, כחלק מהרצון להתחשב בסביבה ולשמור עליה". התוצר הוא יקב שכרמיו נפרשים בכל רחבי הארץ, מצפון עד דרום, ומנפיק שורה ארוכה של יינות, לרבות מבעבעים וסדרות מיוחדות. כולם, כאמור, נחטפים לקראת החג.

אבל מה קורה בין ראש השנה לפסח? ואיזה מין שתיינים הם הישראלים? לפי אקרמן, לא רעים בכלל. "מצד אחד לישראלים אין שום נאמנות למותג", היא טוענת. "על פניו זה בעוכרי היקבים, שגם אם מייצרים יין שהצרכן אוהב לא יצליחו בהכרח לגרום לו לרכוש אותו שוב. מצד שני, הם צרכנים סקרנים מאוד, ויכולים להעמיד על שולחן החג באותה ארוחה 4 יינות שונים מ-4 יקבים שונים. האירופאים לעומתם שמרנים בהרבה, ויקפידו להגיש אותו יין באותה ארוחה. בסופו של דבר כנראה שעדיף צרכן סקרן, כי זה מאפשר גם לנו להנפיק ולהמציא כל פעם דברים חדשים, שלא חוששים לנסות אותם".

סקרנות בטעמים פירושה גם שמוכנים להוציא יותר כסף על בקבוק?
"בחג קונים המון, זה יפה לראות ומרומם את הלב. לכן גם יינות יקרים, ב-80 שקלים ומעלה, יימכרו, וגם מארזים שיש בהם יינות מסדרות יותר יוקרתיות. כיף לדעת שלא מפחדים להעמיד על השולחן בקבוקים איכותיים".

לא לפחד מאיכות. יין מסדרת "אדמה" של יקבי תבור
לירון אראל

ההמלצות של מיכל לשולחן חג

» לבן - השרדונה מסדרת "הר" – "זה יין כיפי, נעים, ופראשי. הוא מאוד פירותי, קליל ונעים, ולצערו של מי שיביא, ייגמר לפני שהארוחה תתחיל. זה יין שלא מרגישים ששותים אותו, מאוד עדין ואנשים עפים עליו".

» רוזה – רוזה ברברה מסדרת "אדמה" – "זה יין שעשוי 100% ענבי ברברה, ומגיע עם ארומה של פירות אדומים מצד אחד, וטעמים חגים ומרעננים מצד שני. זה יין מושלם ללוות איתו ארוחה".  

» אדום – סופה מסדרת "אדמה 2" - בלנד של פטיט סירה וקברנה סובניון, שמיושן 12 חודשים בחביות עץ אלון. "זה יין כבד יותר, שישרת מטרות יותר רציניות על השולחן", צוחקת אקרמן.

» יינות מוגזים – לבן/רוזה/ אדום מסדרת "פנינים" – "כל היינות בסביבה עוברים תסיסה טבעית. הם מצוינים לזמן ההתכנסות לארוחה, כשכל המוזמנים מגיעים ורוצים לפתוח את הערב בכיף. מה שכן, להקפיד להגיש את היינות הללו מצוננים".