רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

תכירו את הבירה הישראלית הטובה בעולם

לכתבה
יח"צ

הם משתמשים בחומרי גלם איכותיים וטבעיים, תומכים בחקלאות המקומית ועושים את זה עם תחושת חלוציות ובתחרות קשה מול המותגים הבינלאומיים. ראיון עם אורי שגיא, טייס במילואים והאיש מאחורי בירה "אלכסנדר" שמסביר למה בחר לשים צב על הבקבוק: "דברים טובים באמת, עושים לאט"

השאלה לגבי מה היא בירה מקומית עולה רבות בשנים האחרונות בעיתונות ובחקר הגסטרונומי, עם עליית המודעות לצרכנות מזון מקומי, וכך המצב גם בישראל.

כי מה היא בירה ישראלית? האם היא בירה שקולעת ל״טעם הישראלי״, זאת שממתגת את עצמה כ״הכי ישראלית שיש״, ללא קשר למוצר עצמו ולחומרי הגלם המרכיבים אותו? האם בירה ישראלית היא זו שעושה שימוש בחומרי הגלם המקומיים ביותר, או שמא, מאחר ואין בישראל גידולים של חומרי הגלם ההכרחיים לייצור בירה, המבשלה הישראלית ביותר היא פשוט זאת השואפת לעשות כבוד לישראל ולייצר עבור הישראלים בירה איכותית המבושלת על אדמת הארץ?

כשהקים אורי שגיא את מבשלת ״אלכסנדר״ בשנת 2008, בראש מעייניו עמד הרעיון של ייצור בירה ישראלית איכותית. כשהשתחרר מהשירות בצה"ל, בו שירת כטייס בחיל האוויר במשך שנים רבות, החליט להקים מבשלה קטנה עם חזון. ״החזון שלי מאז ומתמיד היה לבשל בירה ישראלית מעולה", הוא נזכר. "המון שנים הייתי Beer Geek מתוסכל. הייתי נוסע בעולם ושותה בירה מופלאה ממבשלות קטנות ומוקפדות, ובארץ לא היה כלום מלבד המבשלות המסחריות. אז גייסתי את הכספים והקמתי בעמק חפר את מבשלת ׳אלכסנדר׳, שקרויה כך על שם נחל אלכסנדר שזורם על יד המבשלה. את סמל הצב שילבתי על גבי הבקבוק גם כי יש צבים רבים בנחל, אבל בעיקר בגלל שאני מאמין שדברים טובים עושים לאט".

בירה אלכסדנר
יח"צ

שונה, מעניינת ומגוונת

באחת עשרה השנים שעברו מאז הקים שגיא את המבשלה, אלכסנדר הפכה לשם דבר בתחום הבירה בישראל ובעולם. בשנת 2014 זכתה בירה אלכסנדר במדליית זהב בתחרות European Beer Star המתקיימת בגרמניה, ומאז זכו הבירות של אלכסנדר בעוד שמונה מדליות בקטגוריות שונות כמו בירת בלונד ובלאק פורטר. "זאת הצלחה אדירה מבחינתי", אומר שגיא. "קיבלנו גושפנקא מהגרמנים ומשאר העולם שאנחנו לגמרי בליגה. גם מהצרכן הישראלי אנחנו מקבלים פידבק חיובי. אנחנו גדלים ומתפתחים כי אנשים אוהבים בירה ישראלית איכותית והם רוצים ממנה עוד. יש התפתחות מדהימה בשוק, שבחלקה משקפת באיחור אופנתי את מה שקורה בכל העולם. בעולם המערבי תחום הבירה המסחרית לא צומח, בעוד התחום של בירות איכותיות, שנקראות Craft Beer, צומח כל הזמן".

ההבדלים שבין בירות המיוצרות באופן תעשייתי ומסחרי לבין בירות קראפט הם אדירים. כמו בכל תחום המזון והמשקאות, גם תחום הבירה עבר תהליך של תיעוש מאסיבי במאה השנים האחרונות. ״הבירה התעשייתית שרוב האנשים מכירים היא מוצר שנועד בעיקר למטרות רווח, כשדרך ייצור הבירה והמרכיבים שלה נבחרים על פי הערכים של ייצור זול, חיי מדף ארוכים וטעם שיקלע למכנה המשותף הנמוך ביותר. הבדלי הטעם בין הבירות המסחריות כמעט ואינם קיימים, רק המיתוג שונה.

"עולם הבירות הארטיזנליות מכוון בדיוק להיפך - לבירה שתהייה שונה, מעניינת ומגוונת. אם בתעשייה משתמשים בתרכיזי בירה המדוללים עם מים, בתיקונים באמצעות תמציות צבע וטעם, במייצבים ובמקורות סוכר זולים כמו תירס ואורז, בירות הקראפט תהיינה מיוצרות אך ורק מארבעת מרכיבי הבירה המקוריים: לתת, כשות, מים ושמרים״.

בירה אלכסנדר
יח"צ

לתמוך בחקלאות המקומית

במבשלת אלכסנדר נעשה שימוש בחומרי גלם איכותיים, טבעיים ומסורתיים כשהערכים עליהם מושתת תהליך הייצור הם טעם טוב, גיוון, עניין וגם בריאות. ״אנחנו משתמשים בלתת הכי טוב שאפשר ובפרחי כשות מובחרים", מבהיר שגיא. "אנחנו לא מפסטרים את הבירה, לא מסננים ולא מדללים אותה, ואנחנו מייצרים באופן קבוע שישה סוגים של בירה, ומשלבים בפורטפוליו גם מהדורות מיוחדות ובירות חדשות".

ומה לגבי המקומיות? האם ניתן לומר שבירה אלכסנדר היא בירה מקומית?
״מאחר ולא מגדלים בארץ את חומרי הגלם של הבירה, לא ניתן לייצר בירה בישראל שהיא לחלוטין מקומית. את הלתת אי אפשר למצוא כאן כי אין כמעט גידולי שעורה בישראל, וגם אם היו - אין בארץ מקום שעושה הלתתה. גם את הכשות לא מגדלים בארץ, בעיקר מסיבות של אקלים אבל בשני המקרים - השוק לא מספיק גדול כדי לתת מענה לגידולים שכאלה. חומר הגלם היחיד שהצלחתי למצוא כאן הוא חיטה ישראלית, עליה מבוססת הבירה הכי מקומית שלנו, שנקראת ׳חיטה ישראלית׳.

בירה אלכסנדר
יח"צ

"חשוב לי לתמוך בחקלאות המקומית. לפני כשנה, כשנשרפו המוני שדות חיטה בעוטף עזה, קניתי מהחקלאים חיטה ושיווקתי את בירת ׳עוטף עזה׳. את הרווחים תרמנו בחזרה לחקלאים של האזור מוכה האסון. גם זה מבחינתי הבדל גדול שקיים בין מבשלות קראפט מקומיות לבין מותגי בירה תעשייתיים. לכן חשוב - אם יש את האלטרנטיבה - לצרוך בירה ממבשלות קראפט מקומיות ולא ממבשלות מסחריות״.

אתה מרגיש שהחזון לבירה ישראלית איכותית הושלם?
״לצערי עדיין לא. התפוצה של בירת אלכסנדר עודנה נמוכה וברוב הברים והמסעדות עדיין הבירות המסחריות מככבות. יש לנו עוד המון לאן להתפתח. בחזוני לכל מסעדה בישראל יש פרק בתפריט ובו מגוון בירות ישראליות, ממש כמו שקרה בתחום היין. זה תהליך שלוקח זמן, ואנחנו בדרך לשם. באמת מגיע לנו להיות שם״.