רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יקבי בוטיק: הרשימה שכדאי לכם להכיר

לכתבה
Missjelena

ממש כמו התרגשות מיצירת אומנות של אמן מפורסם, כך מתהווה הקסם שנוצר בביקור ביקבי בוטיק. הטעם החד פעמי והסיפור העומד מאחוריו, יוצרים מארג חוויתי ובלתי נשכח. אספנו את יקבי הבוטיק המרגשים ביותר שמשלבים בין תרבות, קולינריה ונופים מדהימים

יקב ננה: כרם קסום בלב מדבר

"המקום הזה, היין הזה, מעוררים בי השראה", התוודה נשיא המדינה לשעבר, שמעון פרס ז"ל, כשביקר ביקב ננה שבמצפה רמון לפני שנים אחדות. גם הוא, כמו אחרים שנחשפו לתופעה הנדירה הזו של יין שנברא בלב מדבר, הוקסם מהטעם העשיר שלגם על רקע הצחיחות הצהבהבה עם נגיעות של ירוק ששרויה מסביב, רכש לעצמו כמה בקבוקים וגמל בלבו לשוב לנווה המדבר המבוסם שכמו נלקח מאגדה אחרת.

יקב ננה 2
אייל תמיר

כבר יותר מעשור שמרכז המבקרים של יקב ננה, שהוקם כנגד כל הסיכויים באזור המדברי של מצפה רמון, מושך אליו תיירים מהארץ ומחו"ל ששמעו על קסמו של היין או שכבר חוו בעבר את טעמו ואת הסביבה הציורית שמקיפה אותו. מרכז המבקרים, שנבנה בלב הכרם, פותח את שעריו לטעימות, להרצאות ולארוחות קסומות. על כל האירועים שבמקום מנצח היין, שענבי הבוטיק שממנו הוא הופק ביד אמן עשירים בטעם ובצבע שאין בשום מקום אחר.

"התמונה של כרמים בתוך מדבר לא נתפסת בעיניהם"

הכרם של יקב ננה ננטע לפני 12 שנה, והתחיל מחלום שבתחילה נראה כמעט בלתי אפשרי – להפריח את השממה ולגדל ענבי בוטיק שמהם ייוצר יין ייחודי למדבר. היקב קרוי על שמו של ערן רז, שנושא את הכינוי "ננה" עוד מילדותו, המייסד והבעלים של הכרם והיקב שחולק כיום שותפות עם ניב בן יהודה.

ערן, אוהב מדבר בנשמתו, העתיק את ביתו ואת משפחתו למצפה רמון מיישוב קטן בהרי ירושלים בשנת 2004, עם חלום אחד באמתחתם: לנטוע כרם בלב מדבר. במשך שנים חקר ערן את האזור, ביצע ניסיונות, נאבק בפורעים ולא פחות בביורוקרטיה, וכשלוש שנים לאחר מכן החל בנטיעות שהתרכזו סביב חלקו העליון של ערוץ נחל צין. יחד עם שחר אשתו ועם ניב בן יהודה שהכיר בהמשך, הבעלים של יקב "3Corners" שפועל בקוסטה ריקה, בקליפורניה ובישראל – עשו השלושה את הבלתי ייאמן והקימו יקב בוטיק המספק ענבים ייחודיים, וכשבעידודם – תושבים נוספים ממצפה רמון החלו לייצר חקלאות במדבר.

ננה 3
אייל תמיר

הפיכת מצפה רמון לאזור הנחשב אזור יין, התאפשר בזכות ניסיון עצום, סבלנות, עיקשות, גמישות וחזון אינסופי שאינו מותיר מקום להרמת ידיים. ערן, שחר וניב לא חששו לרגע ללכת נגד הזרם בנחישות לעשות את הבלתי אפשרי, שכן גידול ענבים במדבר הוא אתגר לא פשוט בכלל, אבל כזה שגם טומן בחובו יתרונות לא מעטים. "לגדל ענבים במדבר זה לפתוח את הראש ולחשוב כל הזמן מחוץ לקופסה וזה התפקיד שלי", מגלה ערן "ננה" רז. "אנחנו עושים ניסיונות ומשנים את מדיניות הגידול בהתאם למה שנכון למדבר, כלומר צורת ההדליה, מדיניות ההשקיה – מתי להשקות, מתי לא. יש כמה יתרונות מאוד בולטים במדבר, כשאחד מהם הוא נושא המים. היות שאין פה מים, אנחנו שולטים שליטה מלאה בעוצמת הצימוח, בגודל האשכול ובגודל הגרגר, ובסופו של דבר מגיעים למצב שהאשכולות מאוד קומפקטיים ומרוכזים בטעם וצבע. זה יתרון יינני מאוד גדול למי שרוצה לייצר יין איכותי ביותר. מי שמדבר על כמות אז זה לא יתרון, שלא יבוא למדבר לגדל ענבים. זו המשמעות של יין בוטיק".

כרם ננה, ככרם ליקב בוטיק, מגדל ענבים בגודל זעיר, עם טעם עשיר, המיוצר בכמויות קטנות ואינו מיועד לשיווק בכמויות מסחריות. "העובדה שהכרם שלנו נותנת לנו חופש פעולה מלא משלב הנטיעה, בחירת הזנים, הגידול, ההשקיה, ההדליה, הבציר – ועד הבקבוק", מספר ערן ומסביר כי "גם זה יתרון מאוד חשוב. בדרך כלל יקבים עושים מאמץ לנטוע בעצמם את הכרמים, ואילו פה זה הפוך – קודם בא הכרם, אחר כך היקב, לכן השליטה שלנו בכל השלבים היא מוחלטת".

יקב ננה 1
אייל תמיר

בימים אלה בונים השלושה יקב בכניסה למצפה רמון על כביש 40, בשער העיר, לא רחוק מהכרם. "מבחינתי זוהי סגירת מעגל", מגלה ערן, שיחד עם שחר וששת ילדיהם חיים את החלום, פשוטו כמשמעו, ומספר כי "הרבה מאוד תיירים מגיעים לפה, והם פשוט בשוק. הם לא מאמינים איך בישראל, ועוד במדבר הישראלי, הם שותים יין המיוצר מענבים הגדלים במדבר. התמונה של כרמים בתוך המדבר לא נתפסת בעיניהם, זה משהו הזוי. וזה בהחלט הזוי – הניגוד בין החום והירוק בקיץ הוא באמת משהו מיוחד".

יקב ננה – מרכז המבקרים

כתובת: צומת הרוחות, כביש 171, מצפה רמון  "יקב ננה – הכרם"  (נקודה מוכרת בוויז)

שעות פתיחה: בתיאום מראש

טלפון: 054-4444037

לאתר של יקב ננה >>> 

 לפייסבוק של יקב ננה >>>

לאינסטגרם של יקב ננה >>>

---------------------------------------------

יקב סקוריה: סיפורו של יין הבוטיק הקלאסי ששומר על המסורת

יקב הוא קודם כל סיפור. ואת סיפורו של יקב סקוריה, שהתחיל בשנת 2008 בייצור יין בכמויות קטנות לצריכה עצמית וכיום מייצר כ-10,000 בקבוקים בשנה, אין מישהו שמיטיב לספר כמייסדו, עופר תורג'מן – יינן, מורה, גנן ומדריך טיולים – שבאופן מרתק, פעם אחר פעם, מגולל בפני המבקרים במקום את סיפורו של היקב שהוקם במושב כנף, במורדות רמת הגולן.

סקוריה 1
סקוריה

הקסם של המקום, ספוג נוף פראי של ירוק וכחול, מתערבב עם היין המשובח המיוצר מהזנים קברנה סוביניון, סירה, מרלו, פטיט ורדו, שנין בלן, רוסן ומוסקט – שמיוצר כולו מענבים של היקב הגדלים בכרמים הממוקמים למרגלות תל פארס הסמוך. לצד אירועים שמתקיימים במרכז המבקרים של היקב, כמו גם סדנת ריחות ייחודית, הסיורים במקום כוללים ביקור בכרמים וסיור בבית הכנסת העתיק בכנף ובמעיין הצמוד אליו. את אלה מלווים הסברים מפורטים על ההיסטוריה של המקום, על הטבע שסובב אותו ועל תהליך הייצור המורכב של היין, שטעמו וניחוחו המיוחדים נישאים למרחוק.

הסגנון: מסורתי-צרפתי

יש יתרון עצום בלגדל בעצמך את הענבים שמהם אתה מייצר יין, כך יעידו עופר תורג'מן ושותפו ליקב, עמוס מלניקוב, איש הייטק בעברו, אשר חבר אליו בשנת 2014 ולצד הניהול המשותף אמון על תחום השיווק. השליטה המוחלטת בכל שלבי הכורמות והייצור מאפשרת לשניים להפיק תחת ידיהם יינות בוטיק שטעימה מהם מטריפה את כל החושים.

האירוח הלבבי במרכז המבקרים של יקב סקוריה מושך אליו חובבי יין ואוהבי טבע מכל רחבי הארץ, אם בקבוצות או באופן פרטי, שמעבירים במקום בין חצי יום ליום שלם של טעימות יין, טיולים וסיפורים. בסדנת הריחות, למשל, שמלווה בכיבוד קל וכמובן בטעימות מיינות המקום, מקבלים אורחי היקב הסבר על גידול הענבים ועל תהליך ייצור היין, כמו גם על משמעות שמו של היקב, סקוריה, ולומדים להריח את היין ולבודד את הטעמים והריחות שבו.

"החלק של המורה שבי אוהב ללמד אנשים", מספר עופר, חקלאי כבר 40 שנה שמחזיק בידע עצום בתחום, ומוסיף כי הוא אוהב את המגע עם האנשים ומאמין בלא לשמור את הידע אצלו בכיס אלא להעביר אותו הלאה באהבה, מה שיוצר כבר שנים קשר אישי עם אורחי היקב.

סקוריה 2
סקוריה

הרבה לפני שחשב על יקב משלו, עופר התחיל לעסוק בחקלאות ובד בבד שימש מורה לחקלאות, תחום שהו מלמד עד היום. ניצני האהבה לתחום היין נבטו בו שני עשורים לפני שהחל בפועל לייצר יין, כשהגיע לגולן להקים בו את ביתו ולידיו התגלגל הספר "לחם, יין ומיקרובים" של הסופר הרולד וו. רוסמור, ספר של מדע פופולרי שדן בסיוע של יצורים קטנים, חד תאיים, בייצור סוגים שונים של מזון, ובין השאר עוסק בייצור יין. עופר עשה כמה ניסיונות בהתאם לספר, שתה בהנאה עם משפחתו וחבריו, ואז זנח את התחום ל-20 שנה, עד שנקרה בדרכו קורס ייננות שהיה זכאי לו במסגרת השתלמות מורים. לא הרבה אחר כך, בשנת 2007, נטע עופר את הכרם הראשון שלו למרגלות תל פארס בגובה 740 מטר מעל פני הים.

כיום מחזיק יקב סקוריה ב-46 דונמים של כרמים שבהם מגדלים עופר ועמוס ענבים מזנים שונים, שנבחרו לאחר מחקר קפדני לאיתורם של אלה שיתאימו לשילוב של האדמה הוולקנית יחד עם האקלים הקריר והיבש של האזור ולאנשים עצמם במקום. לצורך העניין הקים עופר בכרמים תחנה מטאורולוגית שממנה אסף נתונים וניתח אותם. בסופו של דבר נמצאו הזנים שגדלים בחבל הרון בצרפת, שחם באופיו, כמתאימים ביותר בכל המדדים ליקב סקוריה. כיום מתרכזים ביקב בגידול הזנים הללו כדוגמת סירה ורוסן, לצד זנים ששייכים לחבל בורדו הצרפתי – קברנה, מרלו ופטיט ורדו. "היה לנו חשוב לבחור זנים מסורתיים, גם כדי לשמור על המסורת של האזורים שמהם מגיעים הזנים, וגם על מנת לחפש את הזן שיהיה המתאים ביותר מתאים לאזור שלנו – למזג האוויר, לקרקע, לאקלים, לרמת הגולן, לתל פארס, לכרם הספציפי שלנו", מסביר עופר, שמחזיק באסכולה מסורתית-צרפתית קלאסית לייצור יין, שבאה לידי ביטוי בבחירת הזנים, בשיטות ייצור שמתאימות לעולם הישן, בשילובים בין הזנים ובסופו של דבר במורכבות היין, בטעמו ובנגישותו.

סקוריה 3
סקוריה

"תרבות יין בשבילי היא להבין מה זה יין ולדעת ליהנות ממנו, כי יין בסופו של דבר הוא לא משקה קל", מסביר עופר. "אתה צריך ללמוד לשתות את היין ולחוות את הטעמים, לשייך יין לאוכל, לבחור באיזו כוס אתה שותה. יש כללים, נהלים וחוקים שהם מבוססי ידע וניסיון. ויש דברים שקשורים למסורת, למשל צורת הבקבוק, או עצם שתיית היין במקום שהוא מיוצר ומבוקבק, ביקב, תוך כדי כך שאתה מרגיש את הכרמים. יין הוא סיפור של המקום, של הזנים, של האדם שעושה אותו, וכשאתה משתף את המבקרים בסיפור, אתה מנגיש להם את היין שלך – וזה מה שעושה את היין לחוויה מלאה".

יקב סקוריה

כתובת: מושב כנף, רמת הגולן

טלפון עופר: 050-2277404

טלפון עמוס: 054-5414331

למייל של יקב סקוריה >>> 

לאתר של יקב סקוריה >>>

לפייסבוק של יקב סקוריה >>> 

לאינסטגרם של יקב סקוריה >>>

---------------------------------------------

יקב אורטל: יין בוטיק תוצרת הקיבוץ

לקיבוץ אורטל, נקודת קסם בצפון רמת הגולן, יש מסורת ארוכת שנים בגידול ענבים ליין. כבר שלושה עשורים שהענבים שגדלים בכרמים של הקיבוץ נודעים באיכותם ובטעמם המשובח ומיוצאים ליקב רמת הגולן שבו גם שותף הקיבוץ. לפני 11 שנה, לאחר שנים רבות של ניסיון והתמקצעות בגידול ובטיפוח הגפנים המקומיים, התקבלה בקיבוץ החלטה: להקים יקב משלהם, ולייצר בעצמם את היין מהענבים שהם מגדלים.

בקבוק יין עם גבינה בצד יקב אורטל
דרור ארצי

כך נולד בשנת 2009 יקב אורטל, יקב בוטיק קטן ומקצועי שמייצר יין בהיקפים קטנים יחסית, כ-25 אלף בקבוקים בשנה, שמשקיע את שנות הידע והניסיון שצברו חבריו בכל בקבוק ובקבוק אשר זוכה לטיפול אישי ומדויק כמו היה היחיד ביקב. הבאים בשעריו שמתארחים במרכז המבקרים הביתי והחם ולוגמים את היין המופלא על רקע נופי הגולן הפראיים, זוכים גם לפגוש את נעמה סורקין (45), מנהלת היקב ומחלוצות היינניות בארץ, שמגוללת באוזניהם את סיפורה שכרוך בסיפורו המיוחד של יקב אורטל.

יין אישי ומדויק מול תצפית אקזוטית ממרום הגולן

היין של יקב אורטל מיוצר מהכרמים של המקום בלבד, ללא ענבים שנקנים ממקומות אחרים. "היקב נולד מהרצון של הקיבוץ לייצר יין לבד", מספרת נעמה. "כשמדובר ביין בייצור עצמי זה סוג של גאוות יחידה בכרמים של הקיבוץ".

היינות שבהם מתמחה יקב אורטל הם רוזה, סוביניון בלאן, קברנה פרנק, בלנד אדום שהוא קל יחסית ומאוד נגיש, וכן בלנד פרימיום בשם געש. היקב עצמו שוכן בלב הכרמים, ומושך אליו מבקרים שבאים לטעום חוויית יין בחבל הארץ הפראי הזה.

מרכז המבקרים של יקב אורטל פתוח שבעה ימים בשבוע ועורך סיורים, טעימות וארוחות. לצד טעימות מיינות הבוטיק של המקום מציעים למבקרים פלטת גבינות או ארוחות קלות כמו קישים, ממרחים וירקות כבושים, ובהזמנה מראש ניתן להזמין ארוחות מורכבות יותר כמו בראנצ'ים וארוחות צהריים.

אישה עובדת בכרם אורטל
חיים יוסף

"צפון הגולן התברך בנוף יפהפה", מספרת נעמה. "היקב יושב ממש בתוך הכרמים עם תצפית מדהימה, והכל מאוד נגיש ואישי. יש אפשרות לגשת לכרם, לשמוע על תהליכי הגידול, אחר כך ביקב טועמים יין מהכרם שעכשיו ביקרת בו, מקבלים הסבר על תהליכי הייצור, רואים את המגוון של היינות, את החביות. הכל מאוד אישי, אינטימי וחם. זה לא יקב גדול ותעשייתי שבו מקבלים סיור מוזיאוני, פה הכל מתנהל בשיחה אישית עם האדם שעושה את היין".

נעמה יודעת דבר או שניים על ייצור יין אישי. הבציר הראשון שלה היה בשנת 2002, וכמעט 20 שנה שהיא עובדת כייננית מקצועית, בתחילה ביקב גדול עם היקפי ייצור המוניים. בשנים האחרונות היא בחרה להשקיע את כל ניסיונה וכישוריה ביקב הקטן של קיבוץ אורטל, תוך אמונה שכל ענב וכל בקבוק זכאים לטיפול אישי.

"בשבילי זו הזדמנות לעשות יין במקום יותר קטן, יותר אינטימי, במו ידי. יין מאוד בוטיקי ואישי", היא מספרת, ומתוודה שהיתה רוצה לראות נשים נוספות במקצוע. "כשהתחלתי הכרתי רק ייננית אחת חוץ ממני. חשוב לי שבחורות צעירות יידעו שזה אפשרי. יש לזה תדמית של עבודה פיזית קשה, שכאילו את צריכה להרים חביות. זה לא באמת נכון – יש ציוד, יש מלגזה, יש גלגלים, הכל אפשרי".

למרות שמדובר בתפקיד עם מחויבות רבה ואילוצי זמן תובעניים, הסיפוק עצום: "זו עבודה מדהימה ומגוונת מאוד שמשלבת המון תחומים", מספרת נעמה. "למי שאוהב את הצד החקלאי, את הכרם, להיות בתוך הטבע כל הזמן – זה תענוג. את מרגישה את השינויים, את עונות השנה, דבר שהוא מאוד מספק. אין גבול להתפתחות, בגלל שכל עונה שונה, ואת כל הזמן לומדת עוד משהו".

אנשים ביקב אורטל
חיים יוסף

לדבריה, גם היצירתיות קסמה לה בתחום הייננות: "את בוראת משהו בעולם. לא היה יין ועכשיו יש יין שאת עשית אותו. בנוסף יש את העניין הטכני של הפעלת ציוד ומכונות, גם עבודת מעבדה, גם כל הצד החושני – של לטעום את היין, להריח אותו. העבודה היא גם מול אנשים, פגישות עם קהל שהן תמיד מרתקות. כל יינן מוצא בעבודה הזו את הנישה שהוא אוהב והיא אף פעם לא משעממת משום שאף יום לא דומה לקודמו".

יקב אורטל

כתובת: קיבוץ אורטל, צפון רמת הגולן 1234000

שעות פתיחה: 10:00 עד 16:00 בכל ימות השבוע בתאום מראש.

טלפון: 04-6960770

למייל של יקב אורטל >>>

לאתר של יקב אורטל >>>

לפייסבוק של יקב אורטל >>>

לאינסטגרם של יקב אורטל >>>

---------------------------------------------

יקב הדר: האינטימיות של היין

לרגע נדמה שמדובר בבית קטן בערבה, נווה ירוק וציורי שמשחזר זמנים אחרים. כמו באגדה, כרמים מקיפים את הבקתה הקטנה שפורצת אל גינה קסומה עם פרגולת עץ ענקית, שכל מהותה הוא לארח ולשמח לבב אנוש. רחש השקת הכוסות ושירת הציפורים מתערבבים עם צחוק משוחרר, המיית שיחות נינוחות וצלילי המוזיקה שבוקעים מהלול המשופץ שבחוץ שבימים בהירים נערכים בו קונצרטים קטנים.

יקב הדר
פיטר מארק

זהו סיפורו של יקב הדר, יקב קטן ואינטימי במטה יהודה, בלב עמק האלה מוקפת הגבעות המוריקות – פנינה מרגשת של אנושיות, משפחתיות חמה ושמחת חיים אמיתית שמשרים בעלי היקב, פיטר ובת שבע מארק, זוג פנסיונרים שפתחו יחד בקריירה שלישית שנולדה מתוך אהבה.

מגדלי היין: מכירים מקרוב כל ענב וכל בקבוק

זה התחיל כתחביב עוד בימים שבהם השניים התגוררו בהוד השרון. פיטר, מוזיקאי, עבד במשך 43 שנה בתזמורת הפילהרמונית כמוביל קבוצת הקונטרבסים עד פרישתו לפני כחצי שנה, ואילו לבת שבע היה תיאטרון ילדים עצמאי שהפעילה עד יציאתה לגמלאות לפני כשנתיים וחצי. הזוג ניהל חיים מלאי סיפוק מקצועי ומשפחתי כשהיין תמיד שם, אורח קרוא בביתם כחלק מתרבות יין שיש שרוכשים במהלך חייהם, ויש שנולדים כשהיא טבועה ברוחם.

בשנת 2008 החלו השניים לייצר יין בביתם, ומה שהתחיל כתחביב לשעות הפנאי הפך לתחביב מקצועי עם קורסים, טעימות מקצועיות, חשיפה לייננים טובים ועבודה בקיץ ביקב ויתקין שהעמיק אף יותר את ידיעותיהם ואת ניסיונם בתחום. מ-54 ליטר שייצרו השניים בתחילה צמחה הכמות לארבע חביות שאוחסנו במקלט ביתם, "ואז, עם הפרישה של שנינו שהיתה באופק, החלטנו לעבור למושב ולגדל את הענבים שלנו".

בת שבע ופיטר בחרו במושב עגור, דרומית לבית שמש, להקים בו את היקב שלהם, יקב הדר. לפני שש שנים וחצי רכשו את המשק, כשבתחילה עוד נדדו בין הוד השרון למושב, ולפני שלוש שנים עברו סופית להתגורר במקום.

"נטענו את הכרמים סביב לבית, ממש בטווח ראייה, כי אנחנו מאמינים שיין עושים בכרם, ומענבים טובים אפשר לעשות יין טוב", מספרת בת שבע. "ביקב שלנו – פה הגפן, פה היקב, ופה אתם יושבים ושותים את היין. זו חוויית היין, הגפנים מהאדמה הזאת. אנחנו לא עשינו משהו גדול, שיפרנס, לא משהו שאנשים יצטרכו לשלם הרבה כסף – אבל אותנטי, אמיתי לחלוטין וכמובן איכותי".

יקב הדר 2
פיטר מארק

האורחים שמגיעים ליקב של פיטר ובת שבע הם בדרך כלל זוגות, משפחות וקבוצות קטנות שזוכים לחוויית יין אחרת במחירים סבירים ביותר. "אתה מקבל פה חוויה שלמה", מסביר פיטר, "משום שאנחנו גם הכורמים וגם מייצרים את היין. אנחנו מכנים את עצמנו 'מגדלי היין', המושג באנגלית שמקורו בצרפתית – כי בצרפת אין הפרדה, הכורם הוא היינן".

היין של יקב הדר אינו נמכר בחנויות אלא רק ביקב, ומי שרוצה להזמין – פיטר ובת שבע דואגים לכך שהיין יישלח לביתו. היין נקרא על שם הזן, כשביקב הדר הזנים הם קברנה פרנק וסירה שאותם הם מגדלים, ויין לבן שהושק לאחרונה בשם פרנץ' קולומבר, זן נוסף שגדל בכרמים של יקב הדר. לצדם מיוצרים ביקב יינות נוספים שבהכנתם הם נעזרים בענבים מכרמים אחרים, בעיקר מאזור עמק האלה, כמו למשל בלנד של מרסלן סירה שמאוד אהוב עליהם, כאשר את המרסלן הם קונים ואילו הסירה היא מתוצרת המקום.

כל אורח מתקבל בביתם החם של בת שבע ופיטר כמו היה בן משפחה או חבר טוב. האירוח ביקב הדר ביתי ואינטימי, ומתחיל בסיור ביקב שממוקם 40 מטר מהבית ובסיור בכרמים למי שמעוניין המלווה בהסברים מקצועיים מרתקים של פיטר, שבימים אלה מסיים תואר שני בייננות בפקולטה לחקלאות ברחובות.

בהמשך מתארחים על הפרגולה, ובימים קרים מכניסה בת שבע את אורחיה אל הבית הקטן, עטוף באהבה ובשמחה. שם טועמים המבקרים לפחות ארבעה יינות, שמלווים בלחם מחמצת שבת שבע מתמחה באפייתו כבר שנים, לצד שמן הזית הביתי שהשניים מייצרים מזיתים שהם מגדלים במשק. בנוסף נפרשים על השולחן גבינות, ירקות, טחינה ומטבלים שונים מעשה ידיה של בת שבע. והכל כל כך נעים וחמים וטעים, אפוף יינות מלטפים – שאתם פשוט לא רוצים שהרגע ייגמר.

"אנחנו מספרים לאורחים גם את הסיפור שלנו וגם את הסיפור של היקב. אצלנו זו בעצם פאזה שלישית בחיים. פתחנו בקריירה חדשה, כשהפעם זה פרויקט משותף של שנינו שזה מאוד כיף", אומרת בת שבע ומספרת שמאז שהגיעו לאזור, קהילת הייננים של מטה יהודה מחבקת אותם, כמו גם מדריך היין שמלווה את השניים.  

פיטר ובת שבע, יקב הדר
פיטר מארק

פיטר מבחינתו מסביר ומספר "כמה שהאורחים רוצים לשמוע", וגם מנגן להם בשמחה. "מי שבא מקבל המון ידע", הוא מספר, "גם על העשייה – אין לנו פועלים, הכל לבד, רק לבציר באים חברים שרוצים להשתתף, ואז אנחנו פורשים על הפרגולה ארוחת בוקר ענקית, ממש כמו בסרטים. זה מוסיף לחוויה אם אתה מבין את התהליך, אם אתה מבין שהידיים שלי ושל בת שבע היו על כל בקבוק פה. אני יכול להגיד תאריך ושעה של הביקבוק, של הפיקוק, של ההעברה לחבית. אני יכול להסביר על כל חבית וכמעט על כל גפן בתוך הכרם. זו ההגדרה בשבילי ליין בוטיק – האינטימיות של היין".

יקב הדר

הכתובת בווייז: יקב הדר, מושב עגור

גוגל מפס: Hadar winery

שעות פעילות: שמחים לארח בכל יום כולל שבת בתיאום טלפוני מראש

טלפון פיטר: 050-2325110

טלפון בת שבע: 054-4612812

למייל של יקב הדר >>>

---------------------------------------------

יקב קדמא: שיטות עתיקות לייצור יין

לפני יותר מעשור, ולדימיר ולינה סלוצקין, זוג הייטקיסטים מירושלים, לא העלו על דעתם שימצאו את עצמם נוטעים כרמים במו ידיהם ומייצרים יין באמצעות שיטות עתיקות שהיו נהוגות בארץ ובעולם לפני אלפי שנים. השניים הגיעו לכפר אוריה לפני 22 שנה, לבית שצמוד אליו משק רדום, ועם הזמן התחילה לבעבע אצל שניהם התשוקה לעבד את אדמתם שהובילה לתשוקה ליין.

ארוחה ביקב קדמא
יקב קדמא

הרעיון התגבש והבשיל, בתקופה זו למדה לינה את תחום יין במשך שנתיים, וכך, לאחר שהשתעשעו בחלום של יקב משלהם, עברו למעשים: בשנת 2010, לינה ו-ולדימיר החלו לשפץ לול ישן לכדי יקב לייצור יין, ובד בבד נטעו כרם במורדות ערוץ נחל הראל, בשיפולי הכפר, כשאת הבציר הראשון שלהם בצרו בסתיו 2014. ליקב, שמאז ועד היום כבר זכה ב-20 מדליות ישראליות ובינלאומיות, הם קראו יקב קדמא.

"כשהחלטנו לעשות יין חיפשתי את הדרך הייחודית לי", מספרת לינה, ילידת גיאורגיה. בילדותה היתה עדה לכדי הענק הגיאורגיים שבהם הותסס היין, שיטה שהיתה נהוגה לפני אלפי שנים והשתמרה בגיאורגיה עד היום. היא טסה לארץ מולדתה, הביאה עמה משם כדים גיאורגיים ענקיים מחרס בנפח כולל של 10,000 ליטר – אותם כדים שעד היום משמשים את השניים בייצור היין שלהם. והשיטה המיוחדת שבה הוא נעשה, לצד הענבים המשובחים שגדלים בכרם, הופכים את היין של יקב קדמא לנדיר בטעמו.

טעם של פעם: כמו בישול איטי בקדרה

נסו לדמיין את ההבדל בטעם בין תבשיל שבושל על כיריים, לעומת כזה שעבר בישול איטי בקדירת חרס. ביקב קדמא, היין עובר תסיסה איטית והרמונית בכדי החרס הגדולים במשך כארבעה-חמישה חודשים, ולאחר מכן עובר לחביות מעץ אלון. הנירוסטה, שבה נהוג לעשות שימוש בשיטות ייצור היין המודרניות, נדחקת אצל ולדימיר ולינה לתפקידים תפעוליים בלבד כמו לצורך העברת היין ולשם טיפולים שונים שעובר היין.

יקב קדמא
יקב קדמא

גם המערכת התפעולית שסובבת את הכנת היין משלבת שיטות עתיקות וחדשות יותר, כשמטרת העל היא שמירה על הסביבה – מערכת קולטי שמש המספקת חשמל לכל צורכי המקום הותקנה על גג היקב, שיח מטפס על הקיר הדרומי ומסייע בוויסות הטמפרטורה ובחיסכון בחשמל ואף הותקנה במקום מערכת למיחזור מים המיועדת להשקיית הצמחייה סביב היקב ומרכז המבקרים.

כיום חולשים הכרמים של יקב קדמא על פני 12 דונמים שבהם גדלים הזנים קברנה סוביניון, סירה ופטיט ורדו. רוב היינות המיוצרים במקום הם אדומים יבשים ומקורם בזנים הללו, כאשר מעת לעת מתווספים ענבים מקומיים שנרכשים מכרמים שכנים בהרי יהודה. המקומיות חשובה מאין כמותה, ממש כמו מעבר לים, בצרפת למשל, שם קיימת גאוות יחידה סביב אזור הגידול שבו גדלים הענבים. גם בארץ מתפתחת בשנים האחרונות חלוקה מוגדרת יותר ל"אזורי יין", כאשר יקב קדמא משתייך למועדון היין של יקבי יהודה אשר מובילים תהליך למיתוג אזורי.

מרכז המבקרים של יקב קדמא הוא חם ומזמין וטובל בפסטורליה: הנוף הפתוח המשקיף לוואדי ולערוץ הנחל, האוויר הצח והמראות שמשתנים בכל עונה משדות חרושים, חיטה שצומחת ושטחים מוריקים, הם מסגרת יפהפייה ליין המיוחד שלוגמים במקום עת המבט נודד הלאה אל הנוף הפתוח והנפש משוחררת וחופשייה. בימים יפים, הביקורים במקום והאירוח מתקיימים ברחבה הגדולה בחוץ, ובימים קרים מתארחים בתוך מרכז המבקרים המחומם והמעוצב בנגיעות של פעם.

מרכז המבקרים של יקב קדמא פועל בכל ימות השבוע, גם בשישי-שבת שהפכו להיות עמוסים מאין כמותם, כאשר יש צורך לתאם הגעה מראש. ביקב מתקיימים גם אירועים פרטיים וגם אירועים שונים מטעם חברות, והביקור במקום כולל סיור שבו מגוללים בפני אורחי המקום את ההיסטוריה של היין ומספרים על ייחודיות היקב שבו נעשה שימוש בשיטות עתיקות לייצור יין, תוך הסבר מה עשו פעם ומה נעשה בפועל כיום ביקב. האורחים נחשפים לסיפור ההקמה של בעלי המקום הלבביים וכמובן, גולת הכותרת היא טעימות היין של יקב קדמא שלא מותיר אף חך אדיש.  

כדים ביקב קדמא
יקב קדמא

לצד היין המיוחד, המבקרים מוזמנים לבחור טעימות מתפריט שמציע בראנץ' קליל שהולך יד ביד עם היין – אנטיפסטי, עלי גפן, פלטת דגים, גבינות, לחם, ממרחים, סלטים ותוספות שונות. וכשתצאו משם עם טעמו של היין עודו על שפתותיכם, לבכם טוב עליכם, עיניכם שוטפות את יפי העמק – כבר תתחילו לתכנן את הפעם הבאה שבה תתנו קפיצה ליקב קדמא, מקום קסום אי שם בלב הרי יהודה. 

יקב קדמא

כתובת: כפר אוריה

טלפון (יקב): 02-9927894

טלפון (לינה): 054-9195156

למייל של יקב קדמא >>>

לאתר של יקב קדמא >>>

לפייסבוק של יקב קדמא >>>

לאינסטגרם של יקב קדמא >>>