טעימת יינות ישראל 2021: יינות מצטיינים מיקבים מקומיים

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
יין נמזג מבקבוק לכוסות
טעימת יינות ישראל 2021: יינות מצטיינים מיקבים מקומייםצילום: Shutterstock
רותם דרוב
תוכן שיווקי
רותם דרוב
תוכן שיווקי

זה חצי יובל עורך מגזין "יין וגורמה" את טעימת היינות המסורתית לכבוד חג הפסח, שבו הישראלים שותים כ-40% מכמות היין השנתית. גם השנה נטעמו במבחן היין כ-200 יינות ממבחר יקבי ישראל, קטנים כגדולים.

כעשרים טועמים לקחו חלק בטעימה, בהם סומיליירים מובילים, כתבי יין ואפילו ייננים בעצמם, כשהיינות כולם נטעמו בטעימה עיוורת. את הטעימה מנהל יאיר היידו. הטעימה, שנערכה לפי כל הכללים הנהוגים במגזיני היין המובילים בעולם, העניקה לכל יין ציון משלו, ללא תלות ביינות האחרים - כך שלבסוף נותרה רק נבחרת איכותית של יינות מצטיינים ומומלצים בציון של 90 נקודות ומעלה. על מנת לשמור על הטעימה שיוויונית, היינות חולקו לקטגוריות על פי הרכב זני הענבים בבקבוק וטווחי מחירים. על ידי כך, נבחנים ונטעמים יינות באותה דרגת מיצוב וההשוואה נעשית בצורה האופטימלית ביותר.

הטעימה מציגה מגמות וטרנדים בעולם היין הישראלי. "כמו בשנה שעברה, גם השנה היינות האדומים עדיין שולטים בעולם היין הישראלי, אבל היינות הלבנים והסמוקים עולים משנה לשנה וטוב שכך, ישראל היא ארץ חמה שמתאימה לשתיית יין צונן בערך חצי מהשנה", מספר יועד (עדי) אבישר, עורך ומייסד מגזין "יין וגורמה". מגמה נוספת שמציין אבישר: "אנו רואים יותר יקבי בוטיק קטנים ומוצלחים ושימוש נרחב יותר בזנים ים תיכוניים כמו סירה ומורבדר. נראה שהיקבים פשוט מעדיפים לייצר יין שמתכתב עם האדמה המקומית. גם ביקבים הגדולים ניכר שיפור משמעותי באיכויות היין, מה שבא לידי ביטוי בתוצאות הטעימה".

מגמה נוספת ומפתיע עליה מצביע אבישר היא עליה בצריכת היין, דווקא בשנה שלאורכה, רוב מקומות הבילוי היו סגורים. "יקבים רבים מעידים שבשנה האחרונה חלה עליה בצריכת היין, למרות שהמסעדות, הברים ובתי המלון היו סגורים. היה צפי שהצריכה תרד אבל נראה שדווקא חלה התפתחות בענף. בנוסף, נפתחו גם חנויות יין רבות. נראה שהאנשים בבית פשוט העדיפו לשתות יותר יין". 

כאן מופיעים יינות מצטיינים בעלי הציון 90 ומעלה מהטעימה בקטגוריות נבחרות. התוצאות המלאות של הטעימה, כולל כל הציונים, באתר מגזין "יין וגורמה".

להט לבן גליל עליון 2019

להט | להט לבן 2019
יין לבן יבש

איתי להט הוא מהייננים ויועצי היין הבולטים בישראל, ומאחורי הקלעים הוא גם חתום על הרבה יינות אהובים של לא מעט יקבים. "להט" הוא מותג היין האישי שלו.

זני ענבים: 75% רוסאן, 18% ויונייה, 7% סוביניון בלאן.

על היין: צבע מוזהב, גוף בינוני וארומטיות מודגשת.

עם מה לאכול: יתאים לכל סוגי המטבחים ויוכל ללוות ארוחה שלמה לכל אורכה.

דבר השופטים: יין לבן מדויק, מקורי ורענן, משלב פרי נשיר עם אלגנטיות טובה.

מחיר: 120 ש"ח.

פלם קברנה סוביניון רזרב 2018

פלם | קברנה סובניון רזרב 2018
יין אדום יבש

ביקב מעידים שעם התבגרות הגפנים וההיכרות רבת השנים של גולן פלם עם הכרם, הקברנה רזרב מגיע בכל שנה לגבהים חדשים.

הרכב הענבים: 92% קברנה סוביניון, 6% סירה, 1% פטי ורדו, 1% מלבק. ענבי הקברנה סוביניון גדלים בכרמי דישון ומלווים את היקב ביצירת היין כבר 20 שנה. 

על היין: טעמי פרי מודגשים, חמיצות מרעננת ותיבול עדין.

עם מה לאכול: צלעות טלה בתנור באפייה ארוכה יתאימו באופן מושלם ליין הזה.

דבר השופטים: גוף מלא, פרי שחור בהבשלה אופטימלית, טאנינים רכים. טעם מסיים ארוך.

מחיר:  179 ש"ח.

אורטל תל שיפון סוביניון בלאן

אורטל | סוביניון בלאן 2020
יין לבן יבש

יקב אורטל נמצא בצפון רמת הגולן, מוקף בכרמי היקב, הנטועים במישור בגובה 915 מטרים מעל פני הים, על אדמת בזלת עמוקה.

זני ענבים: 93% סוביניון בלאן, 7% שרדונה.

על היין: הטעמים הייחודיים של היין נובעים גם מתהליך הייצור - שימוש בשמרים שונים לייצור תסיסות שונות ולאחר מכן אחסונן בחביות שונות.

עם מה לאכול: ילווה נהדר תבשילי קדרה ומנות ברוטב שמנת.

דבר השופטים: יין עשוי היטב. עשבוני ולימוני, איזון טוב. אלגנטי וארוך. יין משמח מאוד.

מחיר: 130 ש"ח.

צרעה שורש אדום 2018

צרעה | שורש אדום 2018
יין אדום יבש 

יקב צרעה שבהרי יהודה הוא מחלוצי יינות הטרואר בישראל. יינות היקב מופקים אך ורק מענבים שגודלו וטופחו על ידי היקב בכרם שורש.

זני ענבים: 60% סירה, 20% קברנה סוביניון, 10% פטי ורדו ו-10% מרלו, כשהענבים מגיעים מחלקות שונות בכרם שורש.

על היין: טעמי פרי שחור מענבי הסירה והקברנה וטעמי פירות רעננים מענבי הפטי וורדו והמרלו.

עם מה לאכול: ילך נהדר עם נתחי בשר איכותיים על הגריל.

דבר השופטים: יין עמוק קטיפתי, נגיש כבר עכשיו, אם כי מומלץ להמתין כמה שנים לחוש את מלוא הפוטנציאל.

מחיר: 150 ש"ח.

להט אדום 2019

להט | להט אדום 2019
יין אדום יבש

במקביל להיותו יינן-יועץ ליקבים רבים, איתי להט יוצר יינות אישיים משלו, באזור חדש יחסית בארץ: גליל עליון מערבי. כאן הוא יוצר יינות מתונים באלכוהול בעלי חמיצות גבוהה ועם זאת מורכבים ובעלי אופי מובהק.

זני ענבים: 90% סירה, 10% קברנה סוביניון, כולם מכרם בן עיון באלקוש שבגליל המערבי.

על היין: גוף בינוני וריחות של פרי שחור.

עם מה לאכול: יתאים גם למאכלי בשר כיאה ליין אדום מורכב אך גם למנות קלילות יותר.

דבר השופטים: יין בעל אינטנסיביות טובה אך ללא כובד. רעננות טובה ואיזון לעילא.

מחיר: 120 ש"ח.

טפרברג Legacy קברנה פרנק 2016

טפרברג | LEGACY קברנה פרנק 2016
יין אדום יבש 

ענבי הקברנה פרנק נבצרו משני כרמים ייחודיים המתאפיינים בגובה רב, בתנאי אקלים הרריים ובהבדלים משמעותיים בין טמפרטורת יום ולילה, מה שתורם לאיכות ענבים ייחודית בעלת ריכוז גבוה של טעמים וארומות.

זני ענבים: 100% קברנה פרנק. 

על היין: טעמים ארוכים ומתובלים, ריחות של פירות אדומים וארומות אופייניות לזן עם נגיעות ירקרקות עדינות. 

עם מה לאכול: מתאים לצלעות טלה או לצד גבינות בשלות וכבדות. 

דבר השופטים: קצת יותר בשל ממה שזכרנו אותו. יין מרשים, מלא ועוצמתי, חסר קצת יותר עידון.

מחיר מומלץ לצרכן: 200 ש"ח.

צרעה שורש לבן 2019

צרעה | שורש לבן 2019
יין לבן יבש 

שורש לבן הוא יין הדגל הלבן של היקב. היין תסס והתיישן על שמריו בחביות עץ אלון צרפתיות למשך שבעה חודשים.

זני ענבים: 80% סוביניון בלאן, 20% שרדונה.

על היין: טעמי פרי מודגשים וסיומת ארוכה וקטיפתית.

עם מה לאכול: דגים על הגריל או במחבת ופירות ים.

דבר השופטים: מעט חיזור באף, אך עם הפתיחה היין שומר על רעננות ועשבוניות נהדרת. דבשיות קלה שמזכירה יינות בורדו לבנים.

מחיר: 150 ש"ח.

ספיישל רזרב לבן

רקנאטי | ספיישל רזרב לבן 2018
יין לבן יבש 

ליקב רקנאטי כרמים איכותיים שבהם גדלים זנים ים-תיכוניים וזנים קלאסיים במטרה להפיק יין שורשי וישראלי. ספיישל רזרב לבן הינו יין הדגל הלבן של היקב - בלנד המורכב משני זנים ים-תיכוניים המבטאים את הטרואר הישראלי.

זני ענבים: 80% רוסאן, 20% מרסאן - זנים ים-תיכוניים שמקורם בעמק הרון שבצרפת.

על היין: תסיסה והתיישנות למשך כשנה בחביות צרפתיות העניקו ליין מורכבות ועושר טעמים. היין מוכן כעת לשתייה אך ימשיך להתפתח במהלך השנים הבאות.

עם מה לאכול: יתאים לליווי פסטות ברוטב שמנת, גבינות קשות ודגים בתנור.

דבר השופטים: יין טוב מאוד, מאוזן ומורכב. יופי של רעננות. אולי הטוב שעשה היקב עד היום. 

מחיר: 139 ש"ח.

אשכולות שלמים סירה 2018

סגל | אשכולות שלמים סירה 2018
יין אדום יבש

סדרת "אשכולות שלמים" משתמשת בטכניקה שנהוגה ביקבים קטנים וותיקים בבורגונדי ובעמק הרון הצפוני – האשכולות תוססים בשלמותם במכלים, ללא הפרדת הענבים משזרת האשכול, מה שנותן ליין אופי אחר ושונה.

זני ענבים: 100% ענבי סירה המגיעים מכרם יחידני בקרית ענבים בהרי יהודה.

על היין: חמיצות רעננה, תיבול עדין וסיומת פרחונית ומתובלת.

עם מה לאכול: יתאים למנות עזות טעם כמו טלה וכבש.

דבר השופטים: הטוב בסדרת אשכולות שלמים, מפולפל, עמוק, עם עדינות ואנרגיה טובה.

מחיר: 110 ש"ח.

גוש עציון עמק ברכה אדום 2017

גוש עציון | עמק ברכה אדום 2017
יין אדום יבש 

היקב החל לייצר יין לראשונה בשנת 1995 ומאז מקפיד להכין יין במקצועיות, חדשנות והקפדה בכרם וביקב.

זני ענבים: 37% מרלו 29% קברנה סוביניון 29% פטי וורדו 5% קברנה פרנק. הקברנה סוביניון, קברנה פרנק ופטי וורדו ממוקמים בוואדי נחל הפירים, ואילו חלקת המרלו ממוקמת בעמק הברכה, דרום מערבית לצומת גוש עציון.

על היין: טעמים עזים של פטל שחור, טבק וקפה. חמיצות מדויקת וסיומת ארוכה עגולה.

עם מה לאכול: מתאים למנות בשר כבדות - אסאדו, צלי בקר, צלעות כבש.

דבר השופטים: יין עמוק צפוף, ניכר שהושקע בו מאמץ רב. מעט רעננות היתה מוסיפה הרבה.

מחיר: 199 ש"ח.

פלם סירה רזרב 2018

פלם | סירה רזרב 2018
יין אדום יבש

גולן פלם, יינן היקב, אוהב לומר שאת ההשראה לסירה רזרב הוא לוקח מצפון עמק הרון שבצרפת, שם מייצרים את יינות הסירה הטובים בעולם. כאן בארץ מיקום הכרמים בגליל העליון מאפשר לו לייצר יין אלגנטי ומעודן.

זני ענבים: 85% סירה, 7% קברנה סוביניון, 5% פטי ורדו ו-3% מלבק. ענבי הסירה גדלים בחלקות הטובות ביותר בכרמים דישון ובן זמרה שבגליל העליון, עם יבול נמוך לכל דונם, המקנה איכות פרי גבוהה.

על היין: פרי רב-שכבתי, תיבול מאוזן וסיומת ארוכה במיוחד.

עם מה לאכול: ילך נהדר עם כתף טלה בתנור ושאר נתחים בבישול ארוך.

דבר השופטים: מפולפל, אדום שחור. טאנינים יפים. איזון טוב מאוד.

מחיר: 149 ש"ח.

רקנאטי קריניאן "פרא" 2016

רקנאטי | קריניאן "פרא" 2016
יין אדום יבש 

יין זה מגיע מגפנים ותיקות הגדלות ללא השקיה, בשיטת גידול "גביע" עם מראה קדום, מוצלל ופראי, ביטוי המממש את הקו הים-תיכוני של היקב בדגש על הבלטת פרי עם מאפיינים מקומיים, גידול מותאם סביבה וייננות רגישה ומאופקת.

זני ענבים: 100% קריניאן.

על היין: לאחר יישון של כשנה בחביות צרפתיות גדולות, בוקבק היין לאחר סינון גס בלבד, והוא מובא כמו שהוא, ארץ ישראלי שורשי ופראי.

עם מה לאכול: מאכלי קדרה, תבשילים בבישול ארוך ונתחי בשר איכותיים.

דבר השופטים: גוף מלא, פרי עשיר וטאנינים טובים. שחור וצפוף. דורש זמן.

מחיר: 149 ש"ח.

גלאי בכחוס 2016/2017

גלאי | בכחוס 2016/7
יין אדום יבש

יקב גלאי שוכן במושב ניר-עקיבא בצפון הנגב. יינות היקב מיוצרים מענבים הגדלים בחלקות הסמוכות ליקב (Estate Wine). בכחוס, שקרוי על שם אל היין במיתולוגיה הרומית, מופק מצירוף של שתי שנות בציר בבקבוק אחד.

זני ענבים: 90% ענבי שיראז, 10% ענבי קברנה סוביניון שמקורם בכרם יחידני בצפון הנגב.

על היין: יין אדום עמוק, עם טעמי פרי עץ ויישון. נגיש לשתייה כבר עתה אך ימשיך להתיישן יפה בבקבוק.

עם מה לאכול: יתאים ללוות מגוון רחב של מנות, כולל מהמטבח האסייתי.

דבר השופטים: יין עמוק ומרשים עם איזון נהדר.

מחיר: 230 ש"ח.

טפרברג LEGACY פטיט סירה 2016

טפרברג | LEGACY פטיט סירה 2016
יין אדום יבש 

בעבר היו משלבים בארץ את הפטיט סירה רק בבלנדים, אך כיום זן הענבים הייחודי הזה מבטא את  המיטב שבו, כשהוא מרכיב 100% מהיין. 

זני ענבים: 100% ענבי פטיט סירה שנבצרו מכרם במבוא חורון, המתאפיין בתנאי מיקרו אקלים ייחודיים.

על היין: אף מורכב עם פירות שחורים, דובדבנים בשלים, מעט קפה, טבק ועץ אלון עשיר.  

עם מה לאכול: התאמה מושלמת לביף בורגיניון.

דבר השופטים: פרי שחור עם תיבול רב, גדוש ועוצמתי. מעט מונוליתי אבל ללא ספק יין מרשים במשקל-על.

מחיר מומלץ לצרכן: 200 ש"ח. 

משק יין הנס שטרנבך לה ג'נבא 2016

משק יין הנס שטרנבך | לה ג'נבא 2016
יין אדום יבש

משק יין הנס שטרנבך הוא משלב של חקלאות ותיירות, הכולל כרם, הנטוע קילומטר וחצי מהמשק, יקב, אירוח ביתי וגינה אורגנית. המשק נמצא במושב גבעת ישעיהו בעמק האלה.

זני ענבים: %90 סירה ו-%10 רוסאן מכרם ג'נבא, הממוקם בנחל חכליל, בשטחי גבעת ישעיהו.

על היין: מתובל, אדמתי ובשרי, סיומת ארוכה, מתובלת ופירותית.

עם מה לאכול: קדרת בקר בסגנון בף בורגיניון וירך טלה בתנור.

דבר השופטים: יין עשיר, אלכוהולי ועוצמתי ועדיין מרשים ומורכב.

מחיר: 120 ש"ח.

ברקן קברנה סוביניון פלטינום 2018

ברקן | קברנה סוביניון פלטינום 2018
יין אדום יבש

המהדורה הראשונה של ברקן פלטינום מציגה יין מפתיע ויוקרתי במחיר נגיש במיוחד. יינני היקב בחרו בחביות שהראו אופי מיוחד או הצטיינות יתרה בטעמים, הפרידו אותן מיתר החביות ונתנו להן להתיישן במשך 18 חודשים נוספים.

זני ענבים: 100% קברנה סוביניון מכרמי עלמה ודלתון.

על היין: משלב טעמי פרי אדום ושחור וריחות תבלינים כמו וניל וקפה שמקורם בחביות עץ האלון הצרפתי.

עם מה לאכול: ילווה באופן נהדר סטייקים ותבשילים.

דבר השופטים: יין שכולו מרקם ואיזון. ללא הבשלת יתר. ללא טאנינים זוויתיים, יין מרשים מבחוץ אך אלגנטי וזורם בקלות מבפנים.

מחיר: 70 ש"ח.

טפרברג ESSENCE שרדונה 2019

טפרברג | ESSENCE שרדונה 2019
יין לבן יבש 

איכות ענבים עשירה וייחודית, תוצאה של מיקומו המיוחד של כרם הרי יהודה, הנטוע בגובה 900 מטר, ובו תנאי אקלים קרירים במיוחד בשעות הלילה והבוקר המוקדמות יחד עם מספר סבבים של דילול אשכולות. 

זני ענבים: 100% שרדונה שנבצרו בבציר ידני. 

על היין: ארומות של פרי טרופי והדרים בשילוב חמאה ועץ אלון, המגיעים מהחבית. 

עם מה לאכול: דגים ופסטות.

דבר השופטים: יין הרמוני, מאוזן ויפה. עץ מודגש. חסר אולי טיפה חמיצות ורעננות כדי להצטיין עוד יותר אבל יופי של יין.

מחיר מומלץ לצרכן: 75 ש"ח.

רמת הגולן ירדן סוביניון בלאן 2019

רמת הגולן | ירדן סוביניון בלאן 2019
יין לבן יבש 

בציר 2019 סיים חמש שנות בצורת ברמת הגולן עם חורף גשום במיוחד, אביב קריר וקיץ נעים ומפתיע, כשתחילת הסתיו חמה מעבר לממוצע. כל זה יצר עונת בציר מיוחדת הבאה לידי ביטוי ביין.

זני ענבים: 100% סוביניון בלאן שנבצרו מכרמים הממוקמים בצפון רמת הגולן.

על היין: ניחוחות גויאבה, מלון, אננס וליים, לצד מינרליות עדינה.

עם מה לאכול: יהיה נהדר עם דג לברק, עוף בגריל, או פסטה קלילה.

דבר השופטים: מזכיר פרות נשירים וקצת עשבוניות טובה. אינטגרציה טובה של עץ. יין מודרני ומאוזן לעילא. 

מחיר: 65 ש"ח.

רקנאטי ספיישל רזרב אדום 2016

רקנאטי | ספיישל רזרב אדום 2016
יין אדום יבש 

יין הדגל האדום של היקב. מבטא את חלקות הכרם המובחרות והמיטב שבכל שנת בציר מהם יוצרים את היין האיכותי ביותר בכל שנה. 

זני ענבים: קברנה סוביניון, סירה, קריניאן, מרסלאן ופטיט סירה. לאחר התיישנות בחביות, נערכות טעימות על מנת להחליט על הבלנד המושלם.

על היין: הודות לסגנון היינני וכדי לשמר את טעמיו הייחודיים, בוקבק היין לאחר סינון גס בלבד והוא מוכן לשתייה כבר כעת, אולם ימשיך להתפתח במהלך העשור הקרוב ואף יותר מכך.

עם מה לאכול: יתאים לצד נתח סינטה או כבד אווז, ריזוטו פטריות וגבינות מתיישנות.

דבר השופטים: יין קטיפתי ואלגנטי עם עושר פרי וייננות קשובה שאינה משתלטת. יופי של יין. 

מחיר: 189 ש"ח.

רמת נגב אקסודוס לבן, שנין בלאן 2019

רמת נגב | אקסודוס לבן, שנין בלאן 2019
יין לבן יבש

היקב המשפחתי של משפחת צדוק ממוקם במושב קדש ברנע. אקסודוס היא סדרת הפרימיום של היקב, השם דגש על הצד האקולוגי בחקלאות המקומית.

זני ענבים: 100% ענבי שנין בלאן שנבצרו בכרם יחידני "שיזף" בגובה 800 מטר בהר הנגב. ביקב החליטו שזהו הזן הלבן המניב את התוצאות האופטימליות ביותר באדמת המדבר.

על היין: היין לא עבר סינון, וזאת על מנת לשמור על איכותו. יושן 10 חודשים בחביות עץ. נוכחות חזקה של פירות לבנים וירוקים, תבלינים ומינרלים.

עם מה לאכול: יתאים לארוחות דגים ועוף, למנות מתובלות היטב ולמנות מהמטבח האסייתי.

דבר השופטים: יין יפה ומאוזן היטב. פרי טוב שאיננו בשל מדי. אלגנטי ורענן.

מחיר: 140 ש"ח.

שדות גרנאש קולומבארד 2019

שדות | גרנאש קולומבארד 2019   
יין לבן יבש 

יקב שדות הוקם בשנת 2009. זהו Estate Winery, כלומר יקב שמשתמש בענבים הגדלים בכרמי היקב בלבד. אלו נבחרו והותאמו במיוחד לאקלים ולאדמת העמק על מנת להגיע ליין האיכותי ביותר.

זני ענבים: 55% גרנאש בלאן, 45% פרנץ' קולומבארד.

על היין: בלנד ים תיכוני, רענן וארומטי.

עם מה לאכול: יתאים למטבח המקומי, בשר עוף צלוי, ירקות טריים ושמן זית. 

דבר השופטים: ביטוי מוצלח ומקורי מאוד. חיבור בין שני הזנים מביא את הטוב שבשניהם. איזון נהדר ומשמח.

מחיר: 119 ש"ח.

טפרברג ESSENCE מרלו 2016

טפרברג | ESSENCE מרלו 2016
יין אדום יבש 

יין שמביא לידי ביטוי שני כרמים ייחודיים הגדלים באופן שונה לגמרי זה מזה הכרם העיקרי נמצא בעמק האלה, ואילו השני שוכן בפסגת הרי אפרים. 

זני ענבים: 100% ענבי מרלו שהגיעו משני כרמים המאופיינים בהבדלים משמעותיים בין טמפרטורת יום ולילה, המעניקים לענבים איכות ייחודית.

על היין: צבע מלא עוצמתי ועמוק, עם ארומות של פירות אדומים ודובדבן, נגיעות טבק ומחטי אורנים.  

עם מה לאכול: רוסטביף סינטה או גבינות בשלות וחריפות.

דבר השופטים: חבית עץ קצת משתלטת, אך מרקם טוב ופרי נעים ומהנה.

מחיר מומלץ לצרכן: 100 ש"ח.