ד"ר, מדוע הסיכון לפתח אלצהיימר גדול יותר בחולי סוכרת?
מחקרים מראים כי לחולי סוכרת סיכון כפול לפתח אלצהיימר

סוכרת מסוג 2 מתחילה במצב בו הגוף מפתח תנגודת לאינסולין. משמע, האינסולין לא מצליח להכניס את הסוכר לתאים, ובתגובה הלבלב מפריש יותר ויותר אינסולין. עם הזמן והמאמץ להפריש כמויות גדולות של אינסולין, הלבלב קורס ומתפתח חוסר באינסולין.
דמנציה היא מחלה המאופיינת בירידה בתפקוד קליפת המוח והידרדרות מנטלית וקוגניטיבית הגורמת לחולה ליקוי משמעותי בתחום החברתי והתעסוקתי. השכיחה מבין סוגי הדמנציה היא מחלת אלצהיימר, כאשר השנייה בשכיחותה היא הדמנציה הווסקולרית, שמקורה במחלות כלי דם כגון אוטמים מוחיים חוזרים. לעיתים מדובר בתשלובת של שתי הפתולוגיות גם יחד.
במחקרים שבוצעו בהולנד וביפן נמצא כי הסיכון לפתח אלצהיימר כפול בחולי סכרת.
קיימות מספר נקודות דמיון מנגנוניות בין סוכרת לבין אלצהיימר:
בסוכרת, כמו גם באלצהיימר, נמצאה הצטברות של חומרים מזיקים, הנוצרים כשרמת הסוכר גבוהה בדם. חומרים אלה נוצרים כתוצאה מאינטראקציה בין חומרים מסוכרים לפחמימות, חלבונים, שומנים וחומצות גרעין. רמות אינסולין גבוהות בדם (כמו בתנגודת לאינסולין ובסוכרת) - מעודדות התפתחות של דלקת בפריפריה ובמוח.
הקולטן לאינסולין - רמות הקולטן לאינסולין המוחי יורדות בחולי הסוכרת ובחולי אלצהיימר, וכך גם רמות האנזים המפרק אינסולין מוחי. אנזים זה ידוע כמפרק בטא עמילואיד מוחי ושעשוי לגרום לפגיעה קוגניטיבית. מעניין לציין כי מתן אינסולין דרך האף נמצא כמשפר תפקוד קוגניטיבי בחולי אלצהיימר עם פגיעה קלה.
דלקת - דלקת גורמת לפגיעה בתשדורת התאית המתווכת על ידי אינסולין. בחיות מעבדה נמצא כי ירידה באינסולין המוחי הביאה לתופעה דמוית אלצהיימר, ומכאן נקבע המושג סוכרת מטיפוס 3 כמושג נרדף לאלצהיימר.
מרבית חולי הסוכרת סובלים גם מיתר לחץ דם וכולסטרול גבוה, אשר מזרזים שקיעת עמילואיד בכלי הדם וברקמת במוח ומחמירים תפקוד קוגניטיבי.
ד"ר יונית מרקוס, מומחית ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, אחראית המרפאה ליתר לחץ דם והמרפאה לגרייבס אופתלמופתיה, המכון האנדוקריני, המרכז הרפואי איכילוב.