ד"ר אילון לחמן: הריון חוץ רחמי - אבחון ודרכי טיפול
תקופת ההיריון היא אחת התקופות המשמעותיות בחייה של אישה, אך לעיתים עלולות להיווצר במהלכה בעיות כתוצאה מנסיבות שונות. אחת מהן היא מצב בו הביצית המופרית לא מתמקמת ברחם - מה שנקרא היריון חוץ רחמי. שכיחות ההיריון החוץ הרחמי באוכלוסייה הוא בין 1% ל-2% מסך ההריונות. בארצות הברית, למשל, מאובחנים כ- 75 אלף מקרים מידי שנה. ד"ר אילון לחמן, גניקולוג ותיק ובכיר מת"א, מסביר כיצד נוצר היריון חוץ רחמי, כיצד מטפלים בו ואיך מאבחנים.
10.3.2016
כיצד נוצר היריון חוץ רחמי?

הריון רגיל נוצר מביצית שיוצאת מהשחלה מידי חודש ונשאבת לתוך החצוצרה. אל החצוצרה מגיע הזרע דרך הרחם ומפרה את הביצית כאשר היא בחצוצרה. הביצית המופרית מגולגלת באמצעות תנועתיות החצוצרה לתוך הרחם - ושם מתפתח ההיריון.
"לעומת זאת", מציין דוקטור אילון לחמן, "במצב של היריון חוץ רחמי, המעבר בחצוצרה חסום ומוצר חלקית והביצית המופרית, עקב גודלה, לא יכולה לעבור לרחם. המעבר המוצר בחצוצרה לעומת זאת, לא מונע מהזרע, שהוא, קטן בהרבה מהביצית ובעל התכונות של תנועה עצמית, להגיע ולהפרות את הביצית, כלומר הזרע מניע את עצמו לכיוון הביצית. המעבר המוצר, כאמור, מונע מהביצית לרדת לרחם כי היא יותר גדולה מההיצרות בחצוצרה".
ברוב המקרים, כ-98% מההריונות החוץ רחמיים, מתפתחים בחצוצרה, במה שנקרא גם "הריון חצוצרתי". ב- 2% הנותרים, ההיריון מתפתח בשחלה, כאשר הביצית המופרית נופלת לשחלה, או בתוך חלל הבטן, כאשר נופלת מהחצוצרה לחלל הבטן.

באותם מקרים שההיריון מתפתח בחצוצרה, הוא גדל, מותח אותה וגורם לכאבים. במקרה ולא מטפלים בזה, מדגיש דוקטור לחמן, החצוצרה יכולה להיקרע ואז מופיע דימום בלתי נשלט מכלי הדם שבקירות החצוצרה לתוך חלל הבטן, שיכול להגיע עד כדי מוות. ואכן, הריון חוץ רחמי הוא הסיבה העיקרית לתמותת אימהות בשליש הראשון להיריון.
גורמי סיכון להיווצרות היריון חוץ רחמי
ד"ר אילון לחמן מציין שבעה גורמי סיכון להיווצרות הריון חוץ רחמי
1. דלקות באגן - היצרויות בחצוצרה נגרמות בדרך כלל על ידי תהליך דלקתי שהאישה עברה שנגרם בדרך כלל על ידי חיידק הקלמידיה או הגונוריאה.

2. הריון חוץ רחמי בעבר.
3. ניתוחים של החצוצרות.
4. טיפולי פריון - כשמדובר על הפריה חוץ גופית, כאשר מזריקים לרחם לפחות שתי ביציות מופרות, קיימת אפשרות שביצית אחת תעבור לחצוצרה. כלומר ישנה אפשרות תמיד של הריון גם בתוך הרחם וגם מחוץ במקביל. טיפולי פריון העלו את השכיחות של הריון חוץ רחמי, בעיקר בטיפולים של הפריה חוץ גופית או IVF. המצב קורה כאשר שואבים את הביציות מהשחלה, מפרים אותן במעבדה עם הזרע של בן הזוג ואז מזריקים לפחות שתי ביציות מופרות לתוך חלל הרחם. לפעמים, תוצאה לא רצויה של ההזרקה היא שביצית מופרית אחת עוברת לחצוצרה.
5. בעיות מבניות מולדות בחצוצרה - הביצית מועברת מהשחלה לרחם על ידי תנועתיות החצוצרה, כמו שהאוכל מועבר במעיים. אם יש היצרות בחלל החצוצרה כתוצאה מבעיה מולדת, או חוסר תנועתיות מספקת בחצוצרה, הביצית כאמור, לא יכולה לעבור בעוד שתא הזרע הרבה יותר קטן ובעל אפשרות לתנועה עצמית.
6. התקן תוך רחמי - התקן תוך רחמי בשכיחות מאוד נמוכה, יכול לגרום להריון חוץ רחמי. אחד ההסברים הוא מונע כי ההתקן מונע הריון בתוך הרחם ולא מחוץ לרחם. ייתכן גם שהוא מוריד את התנועתיות של החצוצרה. אם בכל זאת אובחן הריון עם התקן ברחם, יש כמובן לשלול אפשרות של היריון חוץ רחמי.
7. ניתוח עיקור / ניתוח קשירת חצוצרות - באופן נדיר ביותר יכול להתפתח היריון וכמובן יש לשלול היריון חוץ רחמי במקרה כזה. כאמור, 98% מההריונות החוץ רחמיים מתפתחים בחצוצרה, מה שנקרא לעתים הריון חצוצרתי, ובשאר המקרים הביצית המופרית מתפתחת בשחלה, יורדת לחלל הבטן אז היא משתרשת על דפנות המעי. "כתוצאה מכך נוצרת שלייה, אשר מקבלת את אספקת הדם מדפנות המעי ותהליך זה יכול, באופן נדיר, להביא עובר עד כדי בשלות", מספר ד"ר אילון לחמן, שבמהלך תקופת עבודתו באפריקה פגש לא מעט מקרים כאלה. .
אבחון היריון חוץ רחמי
את ההיריון החוץ רחמי ניתן לאבחן באמצעות בדיקות אולטרסאונד בתחילת ההיריון, דבר שהעלה מאוד את השימוש באבחון המוקדם וכמובן אפשר את מתן הטיפול המתאים, אשר ימנע נזק או סיכון בריאותי לאישה.
עם זאת, מציין ד"ר לחמן, בתחילת התפתחות ההיריון החוץ רחמי קשה לגלות אותו. "אם, למשל, ערכי הורמון ההיריון הם מעל ל-1500-2000 ולא נצפה עדיין בבדיקת אולטרסאונד היריון בתוך הרחם, יש לחשוד ולשלול בבדיקות חוזרות היריון חוץ רחמי".
טיפול בהריון חוץ רחמי
לפי ד"ר אילון לחמן, אם ההיריון החוץ רחמי הוא מאוד צעיר,רמת ההורמון BETA (הורמון ההיריון) היא עד סביבות 4000 (בממוצע) ושק ההיריון שממוקם בחצוצרה מכיל עדיין עובר קטן ללא דופק, ניתן להזריק חומר כימי שנקרא מטרוטרקסט, שגורם להמסה של ההיריון.
"מדובר בחומר כימי חזק מאוד שמשתמשים בו גם בטיפול בגידולים סרטניים", הוא אומר.."החומר ניתן היום בשילוב תרופות נוספות להגן על איברים ומערכות אחרות בגוף האישה במהלך הטיפול. אם טיפול זה לא מצליח או שההיריון גדול יותר, צריך לעבור לטיפול ניתוחי, כלומר להסיר את האזור עם ההיריון הנמצא בו.
הסימנים הרפואיים להיריון חוץ רחמי הם עיכוב במחזור בין שבוע לשבועיים לפחות, הפרשה דמית קלה וכאבים בבטן התחתונה שהולכים ומתחזקים. היריון כזה יכול כאמור לסכן את האם עקב הסיכון לדימום תוך בטני, דבר המסכן חיים. התמותה כיום היא עד 10% מבין הנשים הלוקות בבעיה זו. ד"ר לחמן מדגיש שוב כי נשים הסובלות מהסימנים הרפואיים המתוארים מעלה, חייבות לפנות בדחיפות לבדיקה רפואית.
מה קורה במצב של הריון חוץ רחמי עם תאומים?
"קיימים מצבים של תאומים בהם מתפתח היריון אחד בתוך הרחם והיריון אחד חוץ רחמי", מסביר אילון לחמן. "חשוב לציין שתופעה זו שכיחה יותר אצל נשים המקבלות טיפולי פריון, הרי שבטיפולים אלה מבשילים מספר ביציות או בטיפולי הפריה חוץ גופית, שבהם מזריקים ביציות שהופרו חזרה לתוך הרחם ואחת מהביציות יכולה להתמקם בחצוצרה. תופעה זו נצפתה גם אצל נשים בהריון תאומים ספונטני".
ד"ר לחמן מסכם את דבריו ואומר כי תופעת ההיריון החוץ רחמי היא תופעה בריאותית חולנית מסוכנת, ידועה ומוכרת לעולם הרפואה. "אמצעי האבחון והטיפול, שהשתפרו ביותר בשנים האחרונות, מונעים נזקים רציניים לבריאות האישה שנגרמו בעבר. התחלואה והתמותה ירדו לשמחתנו מאוד והחשוב להדגיש הוא הצורך באבחון המוקדם הראשוני להתאמת הטיפול המיידי, המתאים והנכון ומעקב אחר תוצאות הטיפול עד הריפוי המלא של בעיה זו".
ד"ר אילון לחמן הוא גניקולוג בכיר, בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ובעל מרפאה פרטית בת"א (זבוטינסקי 63, טלפון: 03-5462965)