עד כמה חשוב חלב לתהליך הגדילה של ילדים?

מבין שלל המטלות הנכללות בתפקיד המורכב המכונה – הורות, נכללת גם האחריות הלא ברורה מאליה לדאוג כי תזונתם של ילדנו תהיה בריאה ותספק להם את המרכיבים הנדרשים לתהליך הגדילה וההתפתחות התקינה.

תוכן מקודם
תוכן מקודם
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
תוכן מקודם
תוכן מקודם

במציאות של ימינו בה, הימים שלאחר מהפיכת המידע, בהם תאוריות וטענות מתפרסמות מדי יום ומציפות אותנו ברשתות החברתיות ובכלי התקשורת השונים, ניתן לעתים להיבלע בים הפרסומים ולאבד כיוון. כדי לסייע לכם בניווט בים המידע, אספנו עבורכם כמה עובדות המתייחסות לתרומה התזונתית הנלווית לשתיית חלב וצריכת מוצרי חלב, במיוחד שהדבר נוגע לילדים ובני נוער בשנים בהם גופם נמצא בתהליך הגדילה.

חלב כמקור עשיר לסידן

מוצרי חלב הם מקור זמין ועשיר לסידן. סידן הוא אחד המינרלים החיוניים לבריאות האדם בכל בעת וביתר שאת בשנות גיל הגדילה. בזכות התפקיד אותו ממלא הסידן בבניית עצמות בריאות וחזקות בשלד, אספקתו בכמות הנדרשת לגוף היא חיונית בשנות הילדות ובגיל הנעורים. בכוס חלב יש כמות סידן המהווה 25-40 אחוזים מן הכמות היומית המומלצת לילדים.

חלבון מוסיף המון

מוצרי חלב הם מקור זמין ועשיר בחלבונים איכותיים. חלבונים בעלי ערך תזונתי גבוהה דוגמת אלה המצויים בחלב, ממלאים תפקיד משמעותי בבניית רקמות הגוף ובמיוחד רקמות שריר. תהליך הגדילה מלווה מן הסתם בבנייה מואצת של רקמות גוף ועל כן נדרשת לגוף אספקת חלבונים ברמה גבוהה. בהקשר זה כדאי לציין גם כי צריכת חלב לאחר מאמץ גופני (דוגמת אימון כושר) מגבירה את חילוף החומרים בגוף ומסייעת לבניית השריר בקצב מהיר יותר.

המטען של הגוף

מוצרי חלב מספקים אנרגיה. מלבד השומנים והסוכרים המצויים בחלב יש בו גם וויטמינים המסייעים בהפיכת המזון לאנרגיה זמינה לגוף. כמו-כן, מוצרי חלב מהווים מקור חשוב למינרלים וויטמינים. הרכב המינרלים והוויטמינים בחלב כולל: ויטמין A – חיוני לתפקוד ראיית לילה, לתפקוד מערכת הרבייה, מערכת החיסון ולתהליך הגדילה. ויטמין B12 – ויטמין חיוני לבניית תאי הגוף, לתפקוד מערכת העצבים, להובלת החמצן בדם ועוד. ויטמין D – ויטמין המסייע לבניית עצמות הגוף ולפעילות השריר. אשלגן – מינרל המסייע בשמירת מאזן הנוזלים בגוף, שמירה על לחץ דם תקין, במניעת שחיקת העצם ובתפקודם הכללי של התאים ברקמות. מגנזיום – מינרל המסייע בבניית רקמות עצם, בהפיכת מזון לאנרגיה זמינה, בפעולת מערכת העצבים ובפעולת השרירים.

פוטנציאל גדילה

להרכב תזונתי הקיים בחלב כפי שפרטנו לעיל קיימת חשיבות גדולה אף יותר אצל ילדים, בהם כאמור מתקיים תהליך מואץ של בניית רקמות ככלל ורקמות עצם בפרט. טענה זו קיבלה אישוש נוסף במחקר שנערך על ידי חוקרת בבית הספר לתזונה בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית (המחקר נערך בשיתוף עם בית החולים אסף הרופא). במהלך המחקר נעשתה השוואה בין אוכלוסיה אשר צרכה מוצרי חלב מגיל צעיר ובין אוכלוסיה שנמנעה ממוצרים אלו בשל אלרגיה לחלב. ממצאי המחקר העלו כי הנבדקים אשר נמנעו מצריכת חלב ומוצריו היו נמוכים בכ-4 ס"מ בממוצע מפוטנציאל הגובה הטבעי שלהם. כמו-כן נמצא כי הנבדקים אשר צרכו חלב היו בעלי גובה ומשקל גבוהים יותר מקבוצת הנמנעים מחלב.