רפואת אם עובר
היא למדה רפואה באוניברסיטת בן גוריון, ולימים חזרה לבית הספר לרפואה לעמוד בראשו ולנהלו. את זמנה כיום כמנהלת החטיבה למיילדות וגינקולוגיה במרכז סבן בסורוקה מקבוצת הכללית, מקדישה פרופ' רלי הרשקוביץ גם להכשרת דור הגינקולוגים הבא

"בשנים האחרונות התפתח ענף חדש בתחום המיילדות: רפואת אם-עובר, שהחליף את השם 'היריון בסיכון'", מסבירה פרופ' רלי הרשקוביץ מנהלת החטיבה למיילדות וגינקולוגיה במרכז סבן למיילדות בסורוקה, מרכז רפואי אוניברסיטאי. לדבריה, לא מדובר בשינוי סמנטי בלבד - אלא בשינוי עמוק בתפישה הרפואית, הרואה בעובר ישות עצמאית, וככזה, הוא בגדר מטופל בפני עצמו. זאת כמובן לצד התפתחות השימוש באולטרסאונד ובכלים נוספים המאפשרים לעקוב אחר ההיריון, לגלות מחלות ואף לטפל בחלק מהן.
הדרך
פרופ' הרשקוביץ, גדלה בבאר-שבע ולמדה רפואה באוניברסיטת בן גוריון, לימים גם מונתה לעמוד בראש בית הספר לרפואה. עד לאחרונה היא ניהלה במשך 21 שנה את יחידת האולטרסאונד בסורוקה, והישגיה מעידים על שליחות, התמדה, ואהבה גדולה לתחום בו היא עוסקת.
הדרך לרפואה
"רפואה היא מקצוע רחב מאוד, וגלומות בו אפשרויות רבות. ככל שהשנים חולפות אני מרגישה שבחרתי במקצוע הנכון. התקשורת עם האנשים, בזמנים שמחים של חייהם וגם בזמנים פחות טובים, היא משהו שממלא אותי ומביא לי סיפוק. נוסף על כך, אפשרויות המחקר מגוונות ביותר, ענין מאתגר ומענין במיוחד".
את התמחות-העל שלה עשתה ברפואת העובר ב-UCH בלונדון ועבודתה בסורוקה, משקפת הלכה למעשה את הביטוי לחלק הקליני והמחקרי בחייה המקצועיים כרופאה גינקולוגית.
מה כולל העיסוק כמנהלת החטיבה למיילדות וגינקולוגיה?
"במסגרת התפקיד אני אחראית על מגוון שירותי רפואת הנשים והיולדות, כגון: בדיקות, אבחונים, ניתוחים, שירותי אשפוז, שירות לרפואת אם עובר, שירות אורו־גינקולוגי, הפריה חוץ גופית ואונקולוגיה גינקולוגית. במחלקת נשים ויולדות, מתבצעות כל בדיקות האולטרה סאונד במיילדות וגינקולוגיה, כמו כן מתבצעות בדיקות מי שפיר ובדיקות סיסי שליה, בדיקות שקיפות עורפית, סקירות מוקדמות ומאוחרות וגם בדיקות אולטרה סאונד גינקולוגי לבדיקת אגן".
ניהול
במשך תקופה ממושכת ולמרות שניהלה את יחידת האולטרסאונד כמעט רבע מאה, הקדישה חלק ניכר מזמנה להוראה כמכשירת הדור הבא של רופאים בישראל. עתה עם הקידום המקצועי ניצבים בפניה גם אתגרים ניהוליים רבים.
"אני רופאה גינקולוגית בכל רמ"ח איברי, אבל ניהול חטיבת מיילדות וגינקולוגיה הוא בבחינת שליחות. חשוב שהמנהיגות הרפואית, תהיה מודעת לנושא הבטיחות, ותייחס לו חשיבות ראשונה במעלה. חשוב לבחור בכוח אדם מיומן, מקצועי שמספיק להתעדכן ולעדכן בתוכניות למערכת הוראה והשתלמות, וחשוב לא פחות להיות ער לאינדיקטורים נוספים שיובילו את המחלקה להצלחה. מייד עם כניסתי לתפקיד ערכתי תוכנית אסטרטגית לפעילות יזומה תוך הגדרת צביון מקצועי מובהק למחלקה ולעובדיה לצד עריכה של פרוטוקולים רפואיים".
לאן את שואפת ברמה האישית?
"להמשיך להגשים את ה'אני' שלי, כפי שאני עושה היום, כמנהלת החטיבה מצד אחד, ובתפקידי כמנהלת מחלקת נשים ויולדות א', בו גם באה לידי ביטוי התקשורת שלי עם המטופלות ובני משפחותיהן".
יום האישה
"בתפישה שלי, כל אישה נדרשת לפעול לחיזוק תחושת הערך העצמי שלה, כשהתמדה, נחישות ואמונה בעצמה, הם ללא ספק הכלים שלה להצלחתה המקצועית".
זווית מגדרית
"כשמדובר על רפואת נשים, חשוב מאד לפנות לטיפול אצל גינקולוג אשר מתמחה בתחום ספציפי, כדי לוודא שיהיה זה השירות הרפואי הטוב ביותר. כל גינקולוג מחויב לאתיקה רפואית מקצועית ועליו לספק את שירותי הרפואה המתקדמים ועליו לעשות זאת באמצעות הכלים המקצועיים אשר עומדים לרשותו".
פרופ' רלי הרשקוביץ
מנהלת החטיבה למיילדות וגינקולוגיה ומחלקת נשים ויולדות א', מרכז סבן למיילדות, סורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי.
נשואה ואם לשני ילדים וסבתא לשני נכדים.
השכלה: לימודי רפואה, בית הספר לרפואה, אוניברסיטת בן גוריון.