ברנר בממלכת השוקולדה

אורן קנר
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
אורן קנר

שוקולד: סיפור אהבה עודד ברנר ויונתן פקטור. הוצאת פן וידיעות ספרים, 144 עמ', 128 שקלים

עודד ברנר, ממקימי ומבעלי מותג השוקולד "מקס ברנר", תמיד רצה להיות סופר. זה לא קרה. במקום זה הוא עשה ממתקים ועסקים חובקי-עולם. תחילה שיחק בטופי ובמרציפן ובנוגט, אחר כך רקח שוקולד בעבודת-יד, שאותו הוא מרח בהתלהבות על קרחתו המבהיקה בכל תוכנית אירוח, עטף הכל בכריזמה אישית ובמלים כמו "געגוע", "רומנטיקה" ו"דקדנס", ארז בקופסאות מעוצבות בסגנון רטרו, ומכר אותן רק בחנויות גורמה ובמסעדות ייעודיות שהקים תחת השם "שוקולד בר".

ברנר הגה פיצת שוקולד, ייצר שוקולד הנשבר לקוביות שוות צלעות ועוד מוצרי שוקולד מקוריים ומוזרים, ואף פיתח גאדג'טים ייעודיים כ"כוס חיבוק" - ספל נטול ידית ללגימת משקה שוקולד חם. במלאכת מיתוג ויחסי ציבור מושקעת ויעילה עד מאוד שווק ה"שוקולד של האיש הקירח" כחלק מ"תרבות שוקולד" חדשה.

ובשנים האחרונות, בעזרת תאגיד "שטראוס-עלית", נהפך "מקס ברנר" לרשת בינלאומית ולה סניפים בישראל, בריטניה, אוסטרליה, ארצות הברית, הפיליפינים וסינגפור.

הרשת ממשיכה להתפשט בימים אלה בארצות הברית, משיקה סדרה חדשה של מוצרים על בסיס חמאת קקאו (הפעם לשימוש באמבטיה ובספא), אבל עודד ברנר - פיטר פן של עולם השוקולד הישראלי - עדיין חולם להיות סופר. לאחרונה, הוא מספר, אפילו קנה עט ציפורן מיוחד ומחברת בכריכת עור עבה.

בינתיים, עד שתבוא המוזה, משיקה מכונת התדמית, הלוק והפוזה של ברנר, בשיתוף יוחנן פקטור, מעצב הבית של הרשת, ספר אסתטי ויפהפה להפליא ובו 65 מתכונים מקוריים ומפתים למנות שוקולד "מהאוסף הפרטי של מקס ברנר".

בניגוד להבטחה שנושא שם הספר, "שוקולד: סיפור אהבה", אין בו ולו מלה אחת על נפתולי סיפור האהבה שלנו עם השוקולד, שראשיתו במאה ה-16, לאחר הכיבוש הספרדי את מקסיקו, משם הגיעו לאירופה פולי הקקאו בראשונה, בצירוף המלצות לשימוש.

לא מתוארים כאן המיתוסים שסופרו על השוקולד כמעורר תשוקה מינית, או הכתרים שנקשרו לו כמשפר מצב-רוח ומחולל התאהבות, גם לא גלגוליו ממשקה מריר-חריף למעדן מתוק של בני האצולה באירופה במאה ה-19, או שרשרת הפיתוחים והתגליות שהובילה ליצירת מגוון מוצרי השוקולד שאנו מכירים כיום. אין בספר הסברים על מרכיבי השוקולד, השיטות להכנתו, סוגי שוקולד וכדומה.

למעשה, אין זה כלל ספר על שוקולד, או על אהבה לשוקולד. זהו ספר על אהבתו של עודד ברנר לשוקולד שלו: אגו טריפ ססגוני, ארוז בעיצוב משובח ובמתכונים טובים העושים שימוש בשוקולד מוכן.

רוב המתכונים מלווים בהגיגים יומרניים, רומנטיים לכאורה ועשירי קלישאות של ברנר, ולכל מתכון משודכת עבודת אמנות ועיצוב של יונתן פקטור, שנוצרה בהשראת המנה. העבודות, המזכירות כרזות פרסומת משנים עברו, יפהפיות, מגרות את בלוטות הטעם והריח והדמיון. כל אחת מהן ראויה למיסגור.

חבל רק שהטקסטים בעבודות האמנות הם באנגלית, ככל הנראה משום שהוצאת הספר בארץ היא חזרה גנרלית לקראת צאתו בהמשך השנה בארצות הברית. זאת ועוד: עם כל הכבוד לאסתטיקה ולבחירה הנועזת להוציא ספר מתכונים ללא צילומי מנות, לאחר 10-20 עמודים זה מתחיל לייגע. כאוסף של עבודות עיצוב זה יופי. אבל כחלק מספר מתכונים, ובתור שירות למי שמעוניינים לבשל ולראות אם מלאכתם עלתה יפה, תרומתה של האמנות מוגבלת.

ובאשר למתכונים עצמם: הם כתובים היטב, מוגשים בצורה בהירה, שלבי ההכנה ממוספרים ונוחים למעקב, וכמובן - הם מושחתים עד מאוד, לטובת חובבי הז'אנר. למשל, טמפורה של טראפל שוקולד עם חמאה, שמנת, קוקוס טחון וליקר שקדים, שאופן הכנתה הוא אמנם דרך ייסורים, אך הדרך מוסברת בצורה בהירה ומדויקת והתוצאה המתקבלת היא חגיגה מושלמת של טעם ומרקם מפתיעים; או סנדוויץ' של פרנץ' טוסט שוקולד-תפוזים עם קרם פרש וקונפיטורה של פירות יער, שהכנתה דורשת אפיית בריוש וסבלנות להמתין יממה להתבגרותו, אז מתברר כי הסבלנות משתלמת, כי כאשר השוקולד המריר נמס בין פרוסות הבריוש החמות, מתעוררת לה לפתע משמעות חדשה למלה "כריך".

הספר לא מחולק לפרקים, אלא מציע בזה אחר זה מתכונים, רובם מורכבים, לפנקייק ולבלינצ'ס, למאפינס ולסקונס, לעוגות ולעוגיות, לסופלה ולסופגניות, לפודינג ולדייסה, ולעוד עשרות קינוחים ומשקאות, כולם על בסיס שוקולד, ויש גם מתכונים לבורקס, פיצה, ספגטי מתוק והמבורגר עם שוקולד, למי שזקוק שהמנה האחרונה שלו תהיה גם במנה עיקרית.

המתכונים מגוונים, יצירתיים ומפתיעים, והמכורים לשוקולד בוודאי יצליחו להתמסר להם ולהתענג על הטעם למרות הגיגי ברנר המלווים אותם, כמו "רומנטיקה היא האינטימיות הכי המונית בעולם", או "אני רוצה להתענג על התאווה, אני רוצה להתעלס אתה ולא להפסיק לעולם לטעום את הטעם האינסופי של החיים - התשוקה". כפי שפתחתי: עודד ברנר רצה להיות סופר. זה לא קרה. לא נורא, יצא לו ספר שולחן-קפה דקדנטי, מעוצב להפליא ומענג לדפדוף, שיכול גם לשמש יופי של מתנת חג למכורים.

טמפורה של טראפל שוקולד

חומרים

3 וחצי כוסות (500 גרם) שוקולד מריר קצוץ

100 גרם חמאה רכה

1 וחצי כוסות שמנת מתוקה

3 כפות ליקר שקדים

1 ביצה לציפוי

3/4 כוס קמח לציפוי

3 כוסות קוקוס טחון (לא קלוי)

שמן לטיגון

30 כדורים

הכנה:

1. בסיר קטן בעל תחתית עבה מביאים את השמנת לרתיחה. בקערה חסינת חום שמים את השוקולד, שופכים עליו את השמנת, מחכים כדקה אחת עד שהשוקולד נמס. מוסיפים את החמאה והליקר ומערבבים לקרם חלק. מכסים ומכניסים למקרר לשעתיים לפחות.

2. מרפדים תבנית שנכנסת למקפיא בנייר אפייה. באמצעות כף גלידה קטנה או כף רגילה צרים מקרם השוקולד כדורים בקוטר 2 וחצי ס"מ (כ-2 גרם), ובידיים מקומחות באבקת סוכר מגלגלים את הכדורים בזריזות ומחליקים אותם. מניחים את הכדורים על גבי התבנית ומכניסים למקפיא לשעתיים לפחות.

3. מכינים שלוש קערות: אחת עם הביצה הטרופה, אחת עם הקמח ואחת עם הקוקוס הטחון. את הכדורים הקפואים מגלגלים תחילה בביצה, אחר כך בקמח, שוב בביצה ובסוף בקוקוס הטחון.

4. מכניסים את הכדורים למקרר לכמה דקות, מוציאים וחוזרים על פעולת הציפוי - ביצה, קמח, ביצה וקוקוס טחון. מכניסים שוב את הכדורים למקפיא לשעה אחת לפחות.

5. בסיר עמוק מביאים את השמן לחום של 190 מעלות. מכניסים בזהירות בכל פעם כמה כדורים לשמן ומטגנים אותם עד להשחמה - כ-2 דקות. מגישים מיד.

מתוך: "שוקולד: סיפור אהבה"

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ