בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מהשטייטל ללב הסצנה הקולינרית

המטבח היהודי הוא כוכב עולה במצעדי המסעדות הטובות ביותר במנהטן. כיום כבר לא מדובר במעדניות שכונתיות צנועות, אלא במסעדות יוקרה לכל דבר

16תגובות

מנהטן ידועה כאחת הבירות הקולינריה הבינלאומיות, שאפשר לאכול בה טוב כמעט בכל מחיר ובכל סגנון. בעיר פועלות מסעדות יקרות ומהודרות המציעות מטבח עילי מרחבי העולם - מאיטליה וצרפת ועד סין ויפאן - לצד שפע דוכני רחוב שניתן למצוא בהם כל מאכל העולה על הדעת. כעת מככב שחקן חדש ברשימות המסעדות הטובות ביותר באי - המטבח היהודי הכשר.

רבנים ועסקנים קהילתיים, העוקבים אחרי שינויים והתפתחויות בנוף היהודי המקומי, טוענים כי מנהטן ראויה זה כבר לתואר בירת הקולינריות הכשרה בעולם. "ולא סתם כשרות", מדגישים רבנים המעורבים בכשרות, "אלא למהדרין מן המהדרין".

ענף המסעדות הכשרות היה בשנים האחרונות לאחד המשגשגים במגזר המסעדות במנהטן. המסעדה הכשרה היא מסימני ההיכר הבולטים והמקובלים בנוף הבילוי ותרבות הפנאי שהוציאו למנהטן מוניטין עולמיים.

לחצו לייק וקבלו את מיטב כתבות סוף השבוע של "הארץ" הישר לפייסבוק

דן קינן

מסעדות כשרות נחשבו בעבר חלק מהסביבה היהודית של שכונות בברוקלין ובקווינס. יהודים חובבי המטבח המזרח-אירופי אהבו את האוכל הביתי שהוגש במסעדות יהודיות בלואר איסט סייד. אבל המסעדות הכשרות פועלות כיום באזורי מגורים היוקרתיים ביותר במנהטן, בלב-לבם של מרכזי סחר ובנקים, בשכנות לחנויות פאר ובוטיקים. הן גם הפכו מקומות מפגש ליליים לתיירים היוצאים מתיאטראות בברודוויי.

"מסעדות כשרות אינן תופעה חדשה במנהטן, אבל למסעדה הכשרה של פעם, כמו ‘לו סיגל' - מסעדה מפורסמת שפעלה במרכז מנהטן ונסגרה לפני שנים - היה קהל של רבנים וסועדים קבועים שאהבו את האוכל היהודי המוכר", אומר רב אורתודוקסי. "המסעדות הכשרות כיום הן ברובן מפוארות ולא זולות. קהל הסועדים מגוון ביותר והן מציעות תפריט מנות גורמה משובחות וכשרות למהדרין, שהמטבח היהודי בעבר לא העז להרהר בהן". הרב מעריך כי "המסעדות הכשרות במנהטן רבות יותר מהמסעדות הכשרות בירושלים, תל אביב וחיפה ביחד".

עם זאת, אין נתונים מוסמכים על מספרן. הרב דב שווייר, ממנהלי מחלקת הכשרות של איגוד הקהילות האורותודוקסיות - שמותג הכשרות שלה, "או-יו", הוא המפורסם והמוביל בצפון אמריקה - מעריך שיש יותר ממאה מסעדות ובתי אוכל. "מספר המסעדות במנהטן הנמצאות בהשגחת ‘או-יו' הוא יותר מ-30", אומר הרב. אבל בניו יורק פועלים ארגוני כשרות רבים המספקים משגיחים ותעודות כשרות.

במדריך המסעדות הידוע "זאגאט" יש רשימה של 44 מסעדות כשרות במנהטן. גורמים בתחום אומרים שהרשימה אינה מלאה. שבועון הבידור והפנאי "טיים אאוט" פירסם לא מזמן רשימה שכותרתה "המסעדות הכשרות הטובות", עם השמות והמיקום של 17 מסעדות במנהטן המציעות מנות גורמה. ליד כל שם הופיעה גם זהות משגיח הכשרות או מותג הכשרות. משיחות עם רבנים עולה כי מלבד הגידול המשמעותי במספר המסעדות הכשרות, נרשמה בשנים האחרונות גם עלייה בהיקף שירותי הקייטרינג הכשרים הפועלים במנהטן.

כשר ואיכותי

הרב שווייר סבור כי הגורם המרכזי להתפתחות המרשימה בענף המסעדות הכשרות הוא מספרם הגדל של העובדים היהודים בחברות ענק בתחום הפיננסי ובמשרדי עורכי הדין הגדולים במנהטן. בדומה לעמיתיהם, העובדים היהודים מזמינים לקוחות לארוחות צהריים וערב - ושני הצדדים מעדיפים מזון כשר ומשובח המוגש בסביבה מפוארת. לדברי שווייר, גם תיירים רבים מישראל אוהבים לבקר במסעדות האלה.

"הגידול המדהים במספר מסעדות הגורמה הכשרות ברמה גבוהה מבטא את דרישות צרכן הכשרות של היום", אומר הרב מארק שניאור, רב בית כנסת אורתודוקסי בהמפטונס בלונג איילנד. בשהותו במנהטן הוא מקיים את פגישותיו במסעדות כשרות. "זה צרכן שמבקש לא רק כשרות, אלא גם איכות גבוהה של מזון ויין משובח וסביבה מפנקת".

אלה בדיוק מרכיבי החוויה המובטחת לסועדים במסעדת "פריים גריל", הנחשבת המותג המוביל של המסעדות היוקרתיות הכשרות למהדרין במנהטן. זו אחת משלוש מסעדות בבעלותו של ג'ואי אלחם, המתייחס למה שהוא קורא "ממלכת הכשרות שלי" כאל אתגר מרתק ועיסוק מהנה ומלא סיפוק. "מסעדה כשרה היא עסק קשה מאוד ומפרך. אבל אני אוהב את מה שאני עושה ויודע מה אני עושה", הוא מצהיר בגאווה.

נראה שזאת אהבה הנושאת פרי. המסעדה במזרח רחוב 49, ליד פינת שדרת מדיסון, לא הרחק מהשדרה החמישית, מלאה עד אפס מקום. בעיצומה של הפסקת הצהרים שהניו יורקים - כמו אמריקאים רבים - שומרים עליה בקנאות דתית כ"לאנץ' טיים", מתגלה אופי קהל הלקוחות של מסעדה כשרה למהדרין. סביב לכל שולחן כמעט ניתן להבחין בסועדים החובשים כיפות ואחרים שהם גלויי ראש. אחדים ניגשים ליטול ידיים בכיור מיוחד, בעוד עמיתיהם כבר מעיינים בתפריט.

ליד שולחן אחד יושבים שלושה סועדים - אשה וגבר, ומולם יהודי חבוש כיפה שחורה. לואי ש', סוחר בדים מקונטיקט, ואשתו, הם אורחיו של לייב א', יהודי אורתודוקסי בעל עסק בדים גדול המצוי לא הרחק מהמסעדה. לואי ואשתו אינם יהודים, אבל הם נהנים מהמנות ב"פריים גריל".

"אמא שלי נהגה תמיד לשבח מזון כשר", מספר לואי, ומוסיף בחיוך: "אני אוהב את התפריט כאן לא כי הוא כשר, אלא כי הוא מציע מנות טעימות". אשתו מהנהנת, "האוכל מצוין". בתום הארוחה לייב, המארח הדתי, שולף מהכיס סידור ומברך ברכת המזון. בני הזוג ממתינים בשקט בעוד מארחם ממלמל את התפילה. האשה קמה ממקומה ונפרדת ממארחה במנוד ראש וחיוך מנומס, בעוד בעלה לוחץ בחום את ידו של לייב.

בשולחן סמוך סועדת משפחה - בעל ואשה, תינוק בעגלה לידם, וסבא וסבתא. ההורים מתגוררים בקווינס ובאו העירה לפגוש את בתם וחתנם ואת הנכד החדש. "אנחנו לא כל כך דתיים, אבל מקפידים על אוכל כשר", אומר הגבר הצעיר העובד בבורסת היהלומים, מרחק שני רחובות מהמסעדה. "המסעדה במיקום טוב, ולפעמים אני קובע פגישות עם אשתי והורי בהפסקות הצהריים שלי".

אלחם סוקר בסיפוק את המסעדה ההומה. "הרבה מהלקוחות שלנו הם יהודים לא דתיים, או אנשים שאינם יהודים כלל", הוא מספר. "לרוב זה איש עסקים דתי שמארח לקוח לא דתי או לא יהודי, והם מנצלים את ארוחת הצהריים לסגור עסקה". המסעדה פועלת עד חצות, ובשעות הערב בא קהל דתי הומוגני יותר. רוב הסועדים בשעות אלה הם זוגות צעירים דתיים או משפחות דתיות שיוצאות לבלות. "הדתיים שגרים בפרברים מבלים ויוצאים בערבים למנהטן יותר מאשר בשנים קודמות", מסביר אלחם.

אלחם, בן 36, יליד דמשק ובן למשפחה יהודית-סורית שהתפרנסה מעסקי בשר, אומר כי אנשים אינם מודעים לקשיים ולמאמצים המיוחדים המכבידים על ניהול מסעדה כשרה למהדרין. לכן, הוא אומר, מסעדות כשרות במנהטן נסגרו תקופה קצרה לאחר שנפתחו. הבעלים לא העריכו מראש את הדרישות והקשיים הכרוכים בשמירה על כשרות.

מהבחינה הפיננסית, הוא מסביר, "מסעדה כשרה פועלת מאתיים ימים בשנה ונעולה כמאה ימים בשנה, אבל מסעדות רגילות פתוחות רוב ימי השנה. זה גורם הפסד כספי ניכר. "בגלל הקפדה על כשרות למהדרין, מסביר אלחם, "רק 40% ממוצרי הבשר שאני קונה ניתנים לשימוש ולבישול. את השאר אני משתדל למכור. אני משלם בעד דגים פי שלושה ממה שמשלם בעל מסעדה רגילה ואת הירקות שוטפים ורוחצים בהקפדה, מחשש לתולעים". לדבריו, "שפים רבים אינם אוהבים לעבוד במסעדות כשרות".

חיים מכליס, אחד משני משגיחי הכשרות הפועלים במסעדה, מספר על הנחיות והוראות שהנהיג להגברת המודעות לכשרות אצל עובדי המטבח ומחסן המזון, רובם לא יהודים. "אסור לאף אחד להדליק אש בתנור מחשש לבישול עכו"ם", הוא מספר. "מי שעובר על אחת ההנחיות - מפוטר מיד".

פילוסופיה

את מסעדת הדגל שלו, "פריים גריל", הקים אלחם לפני 11 שנה. "עבר הרבה זמן עד שהמסעדה נעשתה רווחית. בארבע השנים הראשונות הפסדתי כספים. רק אחרי שהקמתי מסעדה שנייה ושלישית והעסקים התרחבו התחלתי להרוויח". בהנאה גלויה הוא מסביר את "פילוסופיית הכשרות" שלו, הגורסת כי "כשרות איננה רק מילוי מצווה דתית. כשרות משמעה איכות. אני מתייחס לאוכל ולמזון כשר כמו אל זהב, והזהב שאני אוהב חייב להיות באיכות 22 קאראט".

אלחם גאה בעובדה ש"פריים גריל" היתה למוסד מבוקש ומועדף על ידוענים אמריקאים. רשימת המפורסמים שסעדו שם ארוכה. הילרי קלינטון ובעלה ביל נהגו לבקר במסעדה כשהיא כיהנה כסנאטורית. הזמרת מדונה היא סועדת קבועה וכמוה גם דונלד טראמפ, ראלף לורן, ג'סיקה לוונדס, פריס הילטון והמתאגרף מייק טייסון. "לכל אחד מהם יש סוכן או עוזר יהודים, או עורך דין יהודי, שמביא אותם בפעם הראשונה למסעדה. אחר כך הם באים בעצמם", מספר אלחם.

אחד הקבועים במסעדה היה אריאל שרון. הוא נהג לסעוד בה בכל ביקור בניו יורק. "הוא אהב מאוד את צלעות העגל שאנו מגישים. פעם אחת ביקשו עוזריו להפסיק להגיש לו אוכל כי הוא ממהר להרצאה".

אלחם התרשם מאישיותו של נועם שליט, שסעד במקום לפני שבועות אחדים. "אני רוצה להזמין לניו יורק את גלעד שליט ומוכן לשאת בהוצאות כרטיס הטיסה ושהותו בעיר", אמר.

אלחם אינו מקבל את הנתונים האומרים שעשרות מסעדות גורמה כשרות למהדרין פועלות במנהטן. "להערכתי, מספר המסעדות ברמה גבוהה באמת הוא פחות מעשר".

משגיח כשרות צעיר במסעדה בשדרת לקסינגטון אומר: "עזוב את כל ההסברים והנימוקים לפריחת המסעדות הכשרות במנהטן. הגידול בענף הזה הוא תוצאה של אורתודוקסיה מתונה ומפויסת שהתפתחה ופשטה בניו יורק ובערים גדולות באמריקה, במיוחד בקרב הדור הצעיר, ושמחפשת את הטוב והיפה בחיים". *



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו