גן מאיר יהפוך מריאה ירוקה למתחם מרוצף

תושבים מתקוממים נגד עבודות העירייה לריצוף גן מאיר, אחת מפינות החמד של מרכז העיר המפויח

צפריר רינת
צפריר רינת
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
צפריר רינת
צפריר רינת

גן מאיר ברחוב קינג ג’ורג’ בתל אביב, שהתפרסם בזכות שבילי העפר המוקפים בצמחייה עשירה, משנה בימים אלה את פניו. פעילים למען הסביבה בתל אביב–יפו טוענים שעבודות פיתוח שהחלה העירייה לבצע בגן וכוללות ריצוף חלקים ממנו בבטון, יגרמו לפגיעה קשה בנוף הייחודי של אתר זה. הם מבקשים מהעירייה לשקול מחדש את ביצוע העבודות.

בגן מאיר, הנחשב לאחד הגנים ההיסטוריים החשובים ביותר של העיר תל אביב–יפו, היו באופן מסורתי שבילי הליכה מעפר וכורכר. לאחרונה החלה העירייה לבצע עבודות לריצוף השבילים בבטון וחלקם כבר רוצפו. הכוונה היא לרצף באופן חלקי גם את השביל המרכזי של הגן. כל זאת במטרה לשפר את הנגישות של נכים וילדים לכל חלקי הגן.

השבוע פנו פעילי “פורום תושבים למען טבע עירוני ואיכות סביבה” אל מנהלי האגף לשיפור פני העיר בעירייה, וביקשו לבחון מחדש את ביצוע העבודות. “גן מאיר הנו פינת חמד יפהפייה בלב העיר הסואנת ואחד המקומות הבודדים שבהם התושבים יכולים למצוא מפלט משלמת הבטון והאספלט, ולהלך על קרקע שאינה מכוסה בהם”, נכתב בפנייה. “העובדה ששבילי הגן אינם מרוצפים תורמת באופן מכריע לאופיו ויופיו היחודיים”. לטענת הפורום, ניתן לשפר את הנגישות לנכים והורים עם עגלות ילדים באמצעות מגוון פתרונות שמספקת כיום אדריכלות הנוף וללא צורך בבטון. למשל, תוך שימוש בחומרים טבעיים מסוגים שונים.

חברי הפורום ציינו שמגמת התכנון במדינות מתקדמות היא דווקא לחזור לשבילים בעלי אופי טבעי ולהימנע מריצוף בחומרים אטימים כמו אריחים או בטון. זאת מתוך הבנה שיש לשמר מובלעות ירוקות וטבעיות בתוך הסביבה העירונית.

טענה נוספת של חברי הפורום היא שהעבודות בגן מאיר נעשו מבלי שהציבור ידע עליהן מראש. במקרה של אתר ייחודי כזה, היה לדעתם מקום להתייעץ עם הציבור. הם קראו לעירייה לקיים דיון שבו ניתן יהיה לשתף מומחים, ובהם אדריכלי נוף, שיוכלו להציע דרכים אחרות לפיתוח הגן.

מעיריית תל אביב–יפו נמסר בתגובה: “העבודות בגן מאיר הן עבודות שיקום בלבד ואין בהן כל שינוי מהתכנון הקיים בגן. שבילי הכורכר לאורך הגן שנעשו ב–1944 אינם על פי מפרטי הנגישות ומהווים בעיית נגישות למוגבלים ונכים, רוכבי אופניים ועגלות ילדים. בנוסף קיימת בעיית ניקוז בתקופת החורף. בעקבות בקשות רבות של תושבים החליטה העירייה להחליף את שבילי הכורכר בשבילי בטון בצבע כורכר. שבילים אלו משמרים את הגוון ההיסטורי ונותנים פתרון יעיל לבעיית הנגישות. בהזדמנות זו גם יבוצעו שביל אופניים ושדרוג של הגינון, מערכות המים וההשקיה”.

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ