קוצני מבחוץ ומתוק מבפנים: איך הפך הצַבָּר לכינוי חיבה?

על המהפך הגדול שעבר השיח הקוצני בארץ ישראל

אילון גלעד
אילון גלעד
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
אילון גלעד
אילון גלעד

בעברית בת־זמננו צַבָּר הוא לרוב אדם יליד הארץ, ואילו סַבְּרֵס הוא צמח קוצני בעל פירות טעימים, שנקרא גם קַקְטוּס. באופן מפתיע, אותו הצמח ששמו העברי מייצג שורשיות ילידית הגיע בכלל ממקסיקו, שם קראו לו טוּנָה.

במאה ה–16 נלקח הצבר באוניות ספרדיות לאירופה, וזכה בכינוי "איגו די אדם" ("התאנה של אדם") בשל הסברה שהצבר היה הצמח שבעזרתו כיסו אדם וחוה את מבושיהם בגן עדן. היה זה הבוטנאי קארולוס ליניאוס שבמאה ה–18 קרא לצבר ולמשפחה שאליה השתייך קַקְטוּס. שם זה היה לפני כן שמו היווני, הלטיני ובהמשך האיטלקי של צמח קוצני אחר — הארטישוק.

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ