בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

דרמה באלנבי

תגובות

קולנוע אלנבי תוכנן על ידי שלמה גפשטיין (1882-1961), אדריכל ועיתונאי יליד אודסה שעלה לארץ באמצע שנות ה-20. לצד עיסוקיו האדריכליים הוא הקפיד לכתוב מאמרים לעיתונות הרוויזיוניסטית בארץ ובאירופה ואף היה מקורב מאוד לזאב ז'בוטינסקי. בספר "בתים מן החול" הסוקר את אדריכלות הסגנון הבינלאומי בתל אביב כתבה ניצה סמוק כי "הקו הפשוט והצניעות - לעתים עד כדי סגפנות - מאפיינים את רוב בנייניו משנות ה-30 הראשונות". את קולנוע אלנבי היא ציינה לטובה כבניין "חריג", שנוכחותו הדרמטית ברחוב מורגשת עד היום.

גפשטיין תיכנן בניין נאה ברוח הסגנונית והתפקודית של התקופה. קומת הקרקע נועדה במקור לשמש לובי אבל כעבור שנה מחנוכתו של הבניין הוסבה לחנויות ושיכנה בין השאר את בית הקפה הנודע "חפציבה". משום כך הועברה הכניסה הראשית לחזית הדרומית והופרדה מן השטח המסחרי, וכיום היא מוסתרת על ידי תוספות בנייה מאוחרות. האולם הראשי של הקולנוע - שנקרא בתחילת הדרך "רמון" - היה גדול במיוחד וכלל יציע. כלפי חוץ אפשר לזהות מאפיינים ברורים של הסגנון הבינלאומי - חלונות סרט (אופקיים צרים), חלון "מדחום" שליווה את המדרגות ולצדו קורה דקיקה שהעניקה דגש אנכי.

התוכנית המקורית שונתה כמה פעמים ולבניין שתיכנן גפשטיין נוספה קומה שסירסה את האופי האופקי שלו. במסגרת השיפוץ יוחזר הבניין לתכנונו המקורי, ללא הקומה: תוספות הבנייה המאוחרות יוסרו וחלונות הסרט, שנאטמו במשך השנים, ייפתחו. בשיח השימור דנים פעמים רבות לאיזה מצב יש להחזיר בניין, משום שכל תוספת משקפת למעשה תהליך מסוים או תקופה. במקרה הזה בחרו במצב המקורי, יש שיאמרו המיופייף או הרומנטי, שלמעשה התקיים במשך שנה אחת בלבד בסוף שנות ה-30.

בכל מקרה, מהבניין המקורי תיוותר כאמור רק המעטפת. במשך עבודות הבנייה היא צפויה להיתלות על קונסטרוקציה מפלדה ורק לאחר חפירת מרתפי החניה היא תחובר מחדש לבניין. הפנים החדש יכלול 35 דירות בגודל ממוצע של 50 מ"ר ודירת גג אחת גדולה שתשתרע על פני כל הקומה השישית. מתחת לפני הקרקע ייחפרו חמישה מרתפי חניה ובהם 80 מקומות בסך הכל. חלק מהם יהיו פתוחים גם לציבור הרחב.

לבניין גם ייבנה אגף חדש, שימוקם בחלקו המערבי הפונה לכרם התימנים. זאת קונסטרוקציית מתכת וזכוכית שמזכירה מעין בננה במבט על. האדריכל צדיק אליקים מסביר כי היא חובקת את הבניין המקורי ומשמשת לו רקע. "האנשים שעוברים ברחוב אלנבי יראו את הקולנוע ופחות את התוספת", הוא מסביר. בגלל האופי הקופסתי של הבניין ומגבלות השימור, למרבית הדירות תהיה חזית אחת בלבד. במרכז ייבנה גלעין של מעליות, חדרי מדרגות ומרחבים ממוגנים שישמשו את הדיירים כחדרי כושר קטנים.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו