בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פינת אוכל | פסטיבל האוכל של יואב יהודה

פסטיבל האוכל של יואב יהודה הוא חלון הראווה של יקום קולינרי מרתק

תגובות

פסטיבל האוכל של יואב יהודה, הגדול והמעניין שבפסטיבלי האוכל המקומיים, חוגג השנה 11 שנים לקיומו. במשך ארבעה סופי שבוע, מהיום ועד ל-26 במארס, יפתחו את שעריהם יקבים, בתי בד, מבשלות בירה, מחלבות, מסעדות ובתי בשלנים מקומיים ויקיימו פעילויות מיוחדות לפסטיבל. מאחורי כל בית אוכל כזה עומד סיפור על עולם ומלואו. הנה, על רגל אחת, כמה מהם.

פסטיבל האוכל של יואב יהודה, 8502240-08, www.touryoav.org.il

לחם

במטבח הפתוח עומדת אשה יפה, שבורכה בפנים חזקות וקורנות, ולשה בידיה בצק לכיכרות לחם. על הספה שממול, סמוך לבולי העצים ולאח המבוערת, יושבים שלושה צעירים ותינוקת אחת, שותים קפה הפוך ואוכלים עוגת שמרים עם קרם שקדים שיצאה לפני רגעים ספורים מהתנור. על מדפי הארונות ניצבים ספרים להחלפה ובקבוקי יין ובירה המיוצרים בעמק האלה; על הרצפה עומדים ארגזים מלאים בתפוזים טריים, חצילים סגלגלים ותפוחי עץ ירוקים; ובחלל נישא ריחו המשכר והחם של לחם טרי. המאפייה החדשה של דנה כפיר, לול ישן ששופץ והוסב לסלון ביתי וחמים, נפתחה רק לפני חודש, אבל הרומן עם הלחם החל כבר לפני חמש שנים.

"קמתי בוקר אחד והזמנתי מהאינטרנט שלושה ספרים על אפיית לחם", היא אומרת בפשטות. "ניסיונות האפייה הראשונים נערכו במחסן שמאחורי הבית והסתיימו בלילות של תסכול, מפח נפש וכיכרות שהפכו לאבנים. לאט-לאט התחלתי להשתפר וריח הלחם הנאפה החל להפנט אנשים ולמשוך אותם לחצר. הם ישבו על הדשא ואכלו קרומי לחם שחומים או סנדוויצ'ים שהכנתי להם. דווקא פה, במקום החדש, התכוונתי להתמקד באפיית לחם בלבד, אבל כנראה שאי אפשר להילחם בטבע, והטבע שלי הוא טבע של מארחת".

המקום המקסים שיצרה בדמותה ובצלמה פונה בראש וראשונה לתושבי האזור ורק אז לאורחים מזדמנים בחבל הארץ היפה. בבקרים יושבים כאן אנשים צעירים ממושבי האזור שצמאים לקפה טוב לצד מאפה חם או יוגורט עם גרנולה ביתית ופירות העונה; שעות אחר הצהריים שייכות למשפחות על ילדיהן, הבאות ליהנות מפיצות טריות או מכריכים נהדרים שופעי חומרי גלם מקומיים; ובין לבין פוקדים את המקום חקלאים בבגדי עבודה ועקרות בית הבאים לקנות לחם שיפון כבד וצפוף, לחם כוסמין או לחם שאור כפרי טוב.

לחמל'ה, גבעת ישעיהו, 2664733-052

בירה

לאוהד איילון יש נשמה של רומנטיקן ושיטות עבודה של מדען שכלתן. מי שלא ניחן בנפש רומנטית לא היה עוזב מקור פרנסה יציב ומכניס לטובת בישול בירה; ומי שעבד למעלה מ-20 שנה כמפתח תוכנה לא יכול שלא להתייחס לייצור בירה ברצינות ובקפדנות גמורה. לפני שלוש שנים נשלח איילון במסגרת עבודתו לגרמניה. המפגש עם מבשלות הבירה המקומיות ומסורת השתייה המקומית המם אותו. "מעולם לא חשבתי שבירה יכולה להיות טעימה כל כך או להצטיין בעושר כזה של טעמים", הוא אומר. "הניסיונות הראשונים שלי בבישול בירה היו איומים, אבל ההתלהבות פיצתה על חוסר המקצועיות".

מאז הקדישו את עצמם אוהד ובני משפחתו ללימוד סודות ייצור הבירות הקלאסיות. במבשלה הביתית שבנה אוהד, מלאכת מופת נאה של צינורות ולוחות בקרה המבטיחים אחידות ויציבות בתהליך ייצור הבירה, מייצרים ארבעה סוגי בירות טריות ולא מפוסטרות: בירת חיטה נהדרת ועשירה בטעמים בנוסח הבווארי הקלאסי, שהפכה לבירת הדגל של המבשלה הקטנה; אייל בהיר, נפלא לא פחות, שיש לו טעם כשות בולט ומרענן; אייל אדמוני בנוסח האירי; ובירת סטאוט טובה. המקרר הביתי עמוס ומלא בבקבוקים של ניסיונות נוספים, כמו אייל אנגלי טיפוסי שופע טעמים פירותיים, ואוהד, שעזב את עבודתו לטובת בדיקת האפשרות לפתיחת מבשלה בקנה מידה גדול יותר, מתעתד לעשות זאת בקרוב.

מבשלת עמק האלה, שריגים ליאון, 3922253-050

מי ורדים, פסטת סרפדים ואוכל קוצ'יני

משתלת פולק היא משתלה משפחתית גדולה השוכנת לפתחו של פארק רבין בואכה דרך בורמה. בימי הפסטיבל מארח המקום שלושה בעלי מלאכה זעירים ובשלנים שאומנותם היא בתחום האוכל. ניצן שריג, ארכיאולוגית המתמחה בתקופת המקרא, למדה את אומנות זיקוק השמנים האתריים בכפר קטן בטורקיה שתושביו משמרים מסורות בנות אלפי שנים של תעשיית הבשמים העתיקה. בכל שנה היא מקפידה לשוב לנסוע לכפר בעונת הפריחה, כדי לסייע למשפחתה המאמצת במלאכת הקטיף והייצור. בחלקה ששתלה בארץ היא מגדלת ורד דמשקאי, זן ורדים אופייני לאזור שנעלם מהארץ והובא במיוחד מהגן הבוטני של ברלין; גרניום בורבון, זן מיוחד לתעשיית הבשמים; ושלושה זני לבנדר. שני האביקים המרשימים, דודי זיקוק מסורתיים עשויים נחושת, הובאו מטורקיה ובעזרתם מייצרת שריג את שמן הצמחים היקר המשמש בעיקר לתעשיית הקוסמטיקה. בפסטיבל היא מציעה טס של תה צמחים, הנרקח מצמחים ועשבים ייחודיים שהיא מגדלת ואוספת, לצד עוגיות מי ורדים מסורתיות בנוסח פרסי או עוגיות לבנדר צרפתיות. על מדפי עץ קטנים ניצב מבחר המוצרים: מי ורדים ומי גרניום יוצאי דופן באיכותם, תוצר לוואי של תהליך זיקוק השמנים ותוספת מופלאה לעוגיות או מיני קינוחים; ריבת מי ורדים; תערובת זעתר ותערובות תבלינים אחרות שהיא מכינה באופן ידני ובשיטות מסורתיות.

אביגיל אהרון מתגוררת במסילת ציון, מושב סמוך שמרבית תושביו עלו לארץ מקוצ'ין שבהודו. לפסטיבל היא מביאה מבחר מאכלים אופייני: החובה, המקבילה הקוצ'ינית לקובה הכורדית, הן קציצות סולת ממולאות בבשר עוף ומבושלות בתבשיל ירקות עדין; האידלי הן תפיחות אווריריות של קמח חיטה וסולת המאודות בסיר מיוחד ומוגשות עם מטבל קוקוס, בוטנים ופלפל צ'ילי; פוטי הן אטריות מאודות של קמח אורז, והכלי המשמש לחיתוכן משמש גם להכנת ביסלי מטוגן ופריך של קמח חומוס; והאצ'פם הם פרחים יפהפיים של בצק מטוגן עם שומשום, הל וסירופ סוכר. כמה כישרון טמון בידיה הטובות של אביגיל, שבימים כתיקונם מתקינות את המעדנים האלה רק לבני משפחתה.

סרג'יו מולכו, שנולד בטוסקנה, היה בעליהן של מספר מסעדות ירושלמיות ידועות. עסקי המסעדנות הם לעתים תכופות אכזריים לבעליהם וכשיצא מהם סרג'יו בשן ובעין עזב את עיר הבירה ועבר עם משפחתו אל ההרים. את פרנסתו הוא מוציא מבישול לאירועים קטנים ומליקוט עשבי בר. בפסטיבל הוא מציע פיצות טובות, אפויות במקום בתנור מיוחד, מבחר אנטיפסטי ופסטות טריות נהדרות, המבוססות לא רק על היד הטובה והידע שרכש מאבותיו, אלא גם על חוכמת העשבים. פסטת הסרפדים הירוקה, המוגשת ברוטב פשוט של חמאה, מרווה ואספרגוס בר, היא מנה נפלאה שאסור לפספס.

משתלת פולק (בירידה משער הגיא לכיוון בית שמש), 9990340-02

ועוד תענוגות

שלושה הם העוסקים במלאכה: ארם דקל, עבדקן גדל מידות וחייכן, מבשל מבחר בירות מתובלות וגם תמד, שיכר דבש עתיק שזכה לכינוי נקטר האלים; בת שבע דקל, אשתו, מגבנת גבינות מחלב בקר וצאן, ביניהן גם גבינות בנוסח פרמזן ובל פאזה וגבינות שטופות בבירה המיושנות במשך ארבע שנים; ועמנואל שריקר, אחיה של בת שבע, בשלן בחסד המכין ארוחות הודיות צמחוניות. יושבים על דק העץ היפה שבחצר הבית, אוכלים טאלי הודי מסורתי, שוטפים את החריפות בעזרת בירה ומקנחים בגבינות. הארוחות הנחמדות האלו, שמתקיימות בתיאום מראש לא רק בימי הפסטיבל, מלוות בהסברים על תהליכי הייצור במבשלה הביתית ובמרתף הגבינות.

מבשלת אביר האלה ומזון לנשמה, צפרירים, 5557847-050

היש מראה יפה מזה של תיבה מהודרת הנפתחת כדי לגלות טורים סדורים וצבעוניים של עוגיות מקרון? עוגיות המקרון של הקונדיטורית מימי טרבלוס - בטעמי שוקולד, מוקה, וניל, לימון ותות - לא רק יפות להלל אלא גם נהדרות בטעמן. אל דיסקיות מרנג השקדים הנימוחות מצטרפות גם עוגיות שקדים נהדרות בנוסח הצרפתי, עוגיות ג'ינג'ר ומאפים נוספים המיוצרים מדי יום במטבח הביתי של הקונדיטוריה המשפחתית.

מימי'ס, גבעת ישעיהו, 9998278-02





תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו