בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

למה לשאול כשאפשר לאכול?

ובכל זאת, מספר תהיות קולינריות

תגובות

 

למה אנחנו אוכלים ארוחה מחולקת למנות המוגשות בזו אחר זו?

87

המבנה הטיפוסי של ארוחה מערבית מודרנית, ממנה ראשונה לקינוח ומהקל אל הכבד, נראה לנו היום מובן מאליו. אבל במקומות אחרים בעולם נוהגים לפתוח ארוחה רשמית דווקא בפירות ובדברי מתיקה; במזרח אסיה מוגשות כל המנות לשולחן בו בזמן ובצלחות משותפות; וגם באירופה של ימי הביניים וראשית העת החדשה נהגו הקרואים בארוחות חגיגיות להגיע לשולחן עמוס לעייפה ומקושט לתפארת שעליו הונחו מראש כל מנות הארוחה יחד.

המהפכה, שנחשבת לאחת מהחשובות בדברי ימי תרבות השולחן, התחוללה רק במחצית השנייה של המאה ה-19, כשבני המעמדות העליונים במערב אירופה אימצו את השיטה הרוסית להגשה. הטכניקה החדשה - הגשת מנות לשולחן בזו אחר זו ולפי אופיין - פתרה בעיות כאובות שהציקו לשועי עולם במשך מאות שנים: בשיטת ההגשה הצרפתית נאלצו הבריות לאכול את מרבית האוכל כשהוא קר לחלוטין ולהסתפק בעיקר במאכלים שהוצבו סמוך למקום ישיבתם.

למה הבשר שקרוב לעצם תמיד טעים יותר?

88

רוברט וולק, כימאי אמריקאי ומחבר הספר המקסים "דברים שאיינשטיין סיפר לטבח שלו" (הוצאת נורטון) מסביר: ראשית, עצם לא מתחממת בתהליך הבישול כמו בשר, ולכן הבשר שקרוב אליה מתבשל באטיות ונשאר עסיסי ועשיר בטעמים. שנית, ליד העצם יש כמות גדולה יחסית של רקמות חיבור עשויות קולגן שמקבעות את הבשר לעצם. קולגן הוא חלבון מוצק שבחימום מתפרק לג'לטין, שהוא חלבון רך יותר. ג'לטין סופח אליו נוזלים ולכן בשר עשיר בג'לטין הוא רך ועסיסי יותר. ולבסוף, הבשר שקרוב לעצם מכיל כמות גדולה יותר של שומן, ושומן זה טעים.

89

למה לוחצים ידיים בימין?

למה הרומאים נהגו לאכול בשכיבה?

90

סידורי ישיבה הם סמלי סטטוס; ישיבה על כיסא, בשעה שאחרים נאלצים לעמוד, היא סימן לזכויות יתר. רק שכיבה, פעולה התופסת מקום גדול יותר בחלל ומעידה על זמן פנוי והתענגות טהורה, עולה עליה. ביוון הקדומה, בעידן שבו כתב הומרוס סיפורי הרפתקאות מסמרי שיער, נהגו האזרחים לשבת בארוחות חגיגיות. במאה השמינית לפני הספירה למדו היוונים להכיר את עמי המזרח, ביניהם האשורים והפניקים, ונוכחו לדעת שבארצות אלו נוהגים בני המעמד העליון להסב לארוחות חגיגיות על ספות. היוונים אימצו את המנהג, הרומאים ירשו אותו מהם ומהאטרוסקים.

טריקליניום הוא שמו של חדר האוכל הרומאי, אבל גם שמו של רהיט דמוי ספה בן שלוש צלעות, שעוצב בצורת פרסה ובמרכזה שולחן אוכל נמוך. תשעה אורחים, כמספר המוזות, הסבו על הטריקליניום בתנוחה דומה לתנוחת המתים בסרקופגים: נשענים בשכיבה על צדו השמאלי של הגוף, כשמרפק שמאל תומך בפלג העליון ומרים אותו מעט, וכך נשארת היד הימנית פנויה לאכילה (בזמן האכילה עצמה התהפכו רוב הקרואים על בטנם, כדי להיטיב להשתמש בידיהם, וכך רבו התלונות על חוסר מקום וצפיפות). בזמן ארוחת הערב שהו בחדר האוכל אנשים רבים: אנשי הצללים (מוזמנים הורשו להזמין בעצמם חברים שישבו לרגליהם), הפרזיטים (שנוררים מקצועיים של ארוחות חינם שבדרך כלל הצטיינו בכישורי שיחה או נגינה), עבדי האורחים ועבדי המארחים, אבל רק האורחים רבי המעלה נהנו מיתרונות האכילה שבשכיבה על ספה.

למה פרידריך הגדול אסר על חייליו לשתות קפה?

91

האופן שבו מגיבים בני אדם לרעיונות וחומרי גלם חדשים הוא מקור בלתי נדלה לעליצות משתאה. פרידריך השני, מלך פרוסיה, הביע סלידה וזעזוע לנוכח העלייה החדה בצריכת קפה בקרב נתיניו וחייליו. ב-13 בספטמבר 1772 פירסם גילוי דעת תקיף: "בני עמי חייבים לשתות בירה. הוד מעלתו גדל והתחנך על בירה, וכך גם אבות אבותיו לפניו וקציני צבאו. חיילים שותי בירה הכריעו וניצחו קרבות רבים, והמלך אינו מאמין שחיילים שותי קפה יידעו לשאת בנטל מצוקה או להביס את אויביו במקרה שתשחר לפתחנו מלחמה נוספת".

למה אסור לאכול קוויאר בכפית כסף?

92

כדי לשמר קוויאר מוסיפים לו מעט מלח. כסף ומתכות נוספות מייצרות במגע עם מלח תגובה כימית שעלולה לפגוע בטעמו העדין של הקוויאר. כפיות קוויאר מסורתיות עשויות מחומרים כמו שנהב, אם הפנינה וזהב. כפיות פלסטיק יפות גם הן לאכילת קוויאר, אבל עלולות לפגום בפאסון האוכלים.

למה אסור להרים אוכל מהרצפה?

93

מטעמים של היגיינה יאמרו אנשי העולם המודרני. אבל גם ברומא העתיקה, אלפי שנים לפני זיהוי הקשר בין חיידקים למחלות, אסור היה להרים אוכל מהרצפה. הרומאים הקדמונים האמינו שאוכל שנפל לרצפה שייך למתים. במקור נהגו משפחות רומיות לקבור את מתיהן תחת רצפת הבית. גם בתקופות מאוחרות יותר, כשבתי הקברות הוצאו מחוץ לעיר, המשיכה הרצפה לסמל את עולם השאול, המוות והשינה. אוכל שנפל על הרצפה, לדאבונם של העבדים, השתייך לרוחות המתים ומי שהרים אותו כדי לאוכלו הסתכן בהמטת קללה על ראשו. רצפת חדר האוכל קושטה לעתים קרובות בציורי גולגולות ושלדים, ואזכורים למוות - בימינו נושא שיחה מפוקפק בשעת ארוחת הערב - נחשבו לחלק טבעי משיחות השולחן. אין כמו שיחה על המתים כדי להזכיר לנוכחים את ערכם של החיים ותענוגות האכילה.

למה ההמבורגר נקרא על שם עיר גרמנית?

94

בשר בקר שגודל בכרי האחו הפוריים סביב העיר המבורג נחשב במאה ה-19 למזון גורמה משובח ויקר. אחת הדרכים הפופולריות להגשתו היתה קציצה או סטייק של בשר קצוץ, מבושל או נא (אנשי המאה ה-19, כמו בני הדורות שקדמו להם, סבלו עדיין מבעיות שיניים קשות, ולעיסת בשר קצוץ ונא קלה יותר בפה נטול שיניים). במסעדות שפתחו מהגרים גרמנים בארצות הברית, ושירתו את המוני הגרמנים שהיגרו לעולם החדש לאחר דיכוי מהפכת 1848, הגישו סטייקים וקציצות מבשר נחות שזכו לשם "סטייק המבורג" כדי לנסות להאדירם. במאכלים אחרים שנקראו על שם ערים אירופיות, כמו נקניקיית פרנקפורטר או וויינר, עבד הפטנט הזה יופי. כשהחלו לצוץ בארצות הברית קרונות האוכל, קרונות ששימשו מסעדות ניידות עבור פועלים ומאוחר יותר הפכו לדיינרים האמריקאיים, הפך ה"המבורג סטייק" לאחת המנות הפופולריות ביותר. מאחר שרוב הפועלים נאלצו לאכול מהר ובעמידה נוצר עבורם ה"המבורגר סטייק סנדוויץ'" ומשם קצרה הדרך להמבורגר המוכר לנו.

95

למה צריך להיכוות לפני שלומדים לפחד מהאש?

למה ארטישוק ירושלמי גורם לשחרור נפיחות?

96

ארטישוק ירושלמי מכיל רב-סוכר (תרכובת כימית של סוכרים פשוטים) שנקרא אינולין. בני אדם לא מסוגלים לפרק אינולין ולכן הוא מגיע בשלמותו למעי הגס. שם אוכלים אותו בשקדנות חיידקים שמפרקים אותו ל-CO2 ולמתאן, שני גזים הגורמים לנפיחות - מחיר יקר אבל ראוי, בהתחשב בטעמה האגוזי והעשיר של הפקעת. מן הצד השני אפשר להבין למה דווקא תפוח האדמה - פקעת נוספת שמקורה בצפון אמריקה - כבש את העולם ולא הארטישוק הירושלמי.

למה נוהגים לזקור זרת בשעת שתיית משקאות חמים?

97

מקורו של המנהג בימים בהם נהגו עדיין הבריות לאכול בידיים (המזלג הפך נפוץ רק במאה ה-18, ובארצות רבות אפילו במאה ה-19). הלכות הנימוס, ובניגוד לדעה המקובלת גם לאכילה בידיים התקיימו חוקים מחייבים שהפרידו בין בני תרבות לחסרי תרבות, דרשו שימוש אך ורק בשלוש אצבעות - האגודל, האצבע והאמה. כדי להביא את האוכל מן הצלחת לפה דרושות רק שלוש האצבעות האלו, והקמיצה והזרת אמורות להישאר נקיות. זקירת שתי האצבעות בזמן אכילה או שתייה העידה על תפקידן הקישוטי ועל ציות לקוד הנימוס. את המנהג הזה המשיכו לקיים, כמחווה ריקה מתוכן המסמלת השתייכות מעמדית, גם כשרוב בני האדם שכחו את מקורו.

98

למה דברים מתקלקלים?



צילומים: גטי אימג'ס



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו