בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

בעקבות הזהב השקוף?

ניצן שריג, דוקטורנטית ממושב לכיש, יצאה למסע חובק יבשות בעקבות האומנות ?העתיקה של זיקוק מי ורדים. וזה אכן רומנטי כמו שזה נשמע

תגובות

בחמש לפנות בוקר ניצב עדיין הירח גבוה בשמי ערוץ נחל לכיש. הרקיע נצבע בגוון כחול?שחור מכושף של אשמורת בוקר, ולאורו מתגלה שדה ורדים פורח על מורדות הטרסות הסמוכות לכרם ענבים. ניצן שריג מגיעה למקום עם שחר כדי לקטוף את גל הפריחה היומי, מלווה בשלושה עובדי משק וייטנאמים ותאילנדים. הוורדים, שני תת?זנים ממשפחת הוורד הדמשקאי עתיר המוניטין, מיועדים לזיקוק שמן; הזמן הוא תמצית הכל. אור השמש גורם לניצנים הוורודים להיפתח והשמן היקר והמועט המצוי בהם מתנדף במהירות. זמן הקטיף המיטבי הוא לפנות בוקר, כשאגלי טל עדיין מכסים את עלי ותפרחות השיחים.?

הקטיף ידני, סלקטיבי וקשה. השיחים נמוכים עד להשתוחח; הפרחים הפתוחים מפוזרים, מעשה שטן, באופן ספורדי לצד ניצנים סגורים; הענפים קוצניים והידיים נשרטות עד זוב דם. הרטט שיוצרת פעולת הקטיפת של פרח אחד מעורר ניצנים עדינים נוספים לפרוש את עליהם, וקוטפים חרוצים שסיימו שורת ורדים שלמה נאלצים לחזור על עקבותיהם.?

השמש מפציעה במהירות מעל ראשה של אחת הגבעות. היופי מתעצם - קרני אור ראשונות חושפות במלוא הדרן את יהלומי הטל הנוצצים על העלים והתפרחות - אבל הזמן מתקצר וחום היום מעיק בהדרגה על הקוטפים בשדה הפתוח. בתשע בבוקר, כשהשמש מעפילה לרום השמים והעלים מתייבשים מטל הרסני לכנפי חרקים, מתחילים גם נחילי חיפושיות ודבורים לרחוש מסביב ליער הוורוד הפלאי שנגלה למחושיהם. מי שתוחב את ידיו אל השיחים, כדי למרוט בעדינות את הפרחים מבלי לפגוע בניצני יום המחר, חוטף מדי פעם עקיצה המשתקת ומא?טה את פעולת הידיים.?

דמיינו לעצמכם מאות מגשי עוגיות מי ורדים טריות או את חדריו המבושמים של הארון אל ראשיד, סולטן "סיפורי אלף לילה ולילה", ועדיין תתקשו להבין את עוצמת הניחוח האלוהי המשכר המתפשט מאלפי הפרחים ומאותת על הדחיפות. חלון הזמן המאפשר את כליאת הריח בבקבוק מאיים להיסגר. בעשר בבוקר, כשמסתיים הקטיף, מתחילה מלאכת הזיקוק, והיום שהחל בארבע לפנות בוקר נמשך עד עשר בלילה.?

?

? ? ??

?

כך נראים השבועות האחרונים בחייה של ניצן שריג בשנה השנייה לחייו של מטע הוורד הדמשקאי ששתלה באדמות המשפחה. שריג, 43, בת מושב לכיש, למדה את האומנות המסורתית של זיקוק הוורדים בטורקיה. כבר לפני 20 שנה, כשבני גילה נסעו למזרח הרחוק, בחרה היא לנסוע למזרח טורקיה ומאז היא יוצאת ובאה בשערי אותה ארץ ואינה יודעת שובעה. היו שנים שבהן שימשה כמדריכת טיולים בחברה הגיאוגרפית, פעמים אחרות יצאה לטורקיה בשליחות עיתונאית ובעקבות העניין בשימור מלאכות מסורתיות נכחדות, ובין לבין למדה גיאוגרפיה וארכיאולוגיה לתואר ראשון, סיימה לימודי תואר שני בהולנד והיום היא דוקטורנטית החוקרת את השינויים המתחוללים בחברות כפריות בחוג לגיאוגרפיה באוניברסיטת בן גוריון.?

סיפור אהבתה לוורד הדמשקאי ולתושבי הכפר איליאסקויו שבהרי הטאורוס החל כשנשלחה על ידי המגזין "מסע אחר" להתחקות אחר האומנות המסורתית של זיקוק שמן ומי ורדים. כשהגיעה לאיספרטה - בירת הוורדים הטורקית - התקשתה למצוא בתי זיקוק קטנים הפועלים בשיטות קדומות. בטורקיה ובבולגריה, שתי המדינות המרכזיות בתחום ייצור שמן ומי הוורדים, היה הזיקוק במשך מאות שנים חלק מכלכלת המשק המשפחתי. בשל העבודה המפרכת הכרוכה בגידול ובייצור נהגו התושבים לשתול שדות ורדים על פי מספר הנפשות במשפחה. בעידן המודרני, שבו מהגרים הבנים לערים הגדולות והכפרים מתרוקנים מיושבים ומידיים עובדות, עבר גם זיקוק הוורדים לשליטתם של מפעלים גדולים, חלקם בבעלות אירופית של תאגידי בשמים גדולים.?

שריג לא אמרה נואש ונדדה עמוק יותר אל תוך ההרים. היא הגיעה לכפר קטן שבאזור האגמים הפנימיים כדי למצוא בו שבע משפחות המוציאות עדיין את לחמן מזיקוק מסורתי. המקומיים פתחו בפניה את בתיהם ואת לבם, והיא בתמורה קשרה את גורלה בחייהם. מדי שנה היא שבה אל הכפר בעונת הפריחה כדי לסייע למשפחה שאימצה אותה במלאכת הקטיף והייצור.?

לפני שנתיים, ובעזרת הידע שרכשה במסעותיה לטורקיה ולצרפת, שתלה שדה בן דונם של ורד דמשקאי, גרניום בורבון ?(זן גרניום אצילי שמקורו באיי הודו המערבית ובאפריקה ומצטיין בניחוח ורדים מתקתק בניגוד לארומה החמצמצה של הגרניום הלימוני?) ושלושה מיני לבנדר. כשבוחנים את ההיסטוריה הכלכלית של זיקוק צמחי בושם בשיטות מסורתיות אפשר להבין מדוע חלף מן העולם, ובכל זאת שריג נחושה בדעתה להשיב את תהילתו של הוורד הדמשקאי - גידול נפוץ באזורנו מהתקופה הרומית ועד 48' - לארץ ישראל וליצור במשק המשפחתי מחזור שלם, מגידול ועד שיווק מוצרי בושם ומאכל.?

?

? ? ??

?

המטרה העיקרית בזיקוק פרחי הוורד הדמשקאי היא שמן הוורדים, נוזל זהב שלא יסולא בפז. הנוזל, בעל ניחוח מרוכז של תמצית פיתוי שמימית, שימש בעבר לצורכי פולחן ורפואה ומשמש היום לייצור בשמים יוקרתיים. דונם אחד של ורד דמשקאי מספק 1.5 טון פרחים, המנפיקים בקושי 30 מ"ל שמן ורדים. מחירו של ליטר שמן ורדים, לפיכך, מאמיר בקלות לאלף יורו. תושבי הכפר הטורקי שהפך לביתה של שריג שומרים את ביטוח החיים, הבקבוק שבו נשמרות טיפות הזהב היקרות, בקופסת כסף, ומדי שנה עולים לרגל למכה כדי לקיים את מצוות החאג' ולמכור אמפולות יקרות וזעירות של שמן ורדים לשייחים סעודים מהמפרץ הפרסי.?

מי ורדים הם תוצר לוואי של זיקוק שמן הוורדים. ברפואה העממית העתיקה הם נחשבו כסגולה בדוקה כנגד דיכאון, וכוחם של מאכלים מבושמים במי ורדים יפה גם היום לשיפור מצב הרוח. תושבי מסופוטמיה - היוונים, הרומאים, הפרסים, הצלבנים - ובאמצעותם תושבי אירופה, למדו כולם במרוצת השנים להשתמש בעלי הוורדים ובמימיהם באומנות המטבח ולהעניק לקינוחים ולממתקים את ריחם השמימי.?

בחזרה לעמל היום. שקי הפרחים הטריים והריחניים נשקלים בקפידה. היחס בין כמות התפרחות - ענן רך שמימי של אלפי ראשי ורדים - לכמות המים, קריטי לתהליך הזיקוק. את שני אביקי הנחושת שהביאה שריג בדרך לא דרך מהכפר שבטורקיה החליף השנה דוד זיקוק דמוי סיר בישול, שיוצר במיוחד עבור שריג במפעל טורקי קטן וניצב בסככה מקורה בחצר המשק. עקרונות הזיקוק המסורתי נשמרים. החשוב בהם, והוא גם זה המבדיל בין שמן ומי ורדים מייצור תעשייתי לזה המסורתי, הוא זמן הגעת הוורדים מהשדה אל הזיקוק, כשכמות גדולה של שמן טרם התנדפה מעליהם.?

זיקוק הוורדים, בניגוד לזיקוק גרניום או לבנדר, מצריך פעולה כפולה. הזיקוק הראשון, האורך שלוש שעות, מניב את המאיה, תזקיק המכיל את מי הוורדים ושמן הוורדים יחד. רק לאחר הזיקוק שני מפרידים בין השמן למים והרגע המרגש מכל, שבו עולה שמן מועט ויקר מפז ממצולות הנוזל הצלול, מגיע לאחר שעות וימים רבים.?

בינתיים מתיישבים לפת שחרית של תה צמחים, עוגיות אגוזי פקאן ומי ורדים, לחם וריבת עלי ורדים, על פי מתכון של נשות הכפר הטורקי, ורחת לקום ורודה. קצב החיים המטורף של השבועות האחרונים, מתנצלת שריג, לא איפשר לה להכין לארוחת הבוקר את היופקה, הלחם המסורתי השטוח הנאפה על סאג'. "לפני שנתיים", היא מספרת, "הגיעו במשפחה הטורקית למסקנה שהגיע זמני ללמוד להכין את היופקה. פינו את המטבח והזמינו את השכנות להצגה הטובה בכפר. במשך בוקר שלם הכנו למעלה מ?60 יופקות. אחרי שעברתי את המבחן, לא בהצלחה יתרה, גילף לי אבי המשפחה את מוטות העץ המשמשים לתהליך יצירת הלחם. מאז שואלים אותי בכפר בכל שנה איך אני מתקדמת באומנות הכנת הלחם. אני ממשיכה לאפות את היופקה בארץ, אבל בכפר ממשיך להידלדל מספר מזקקי הוורדים. משבע המשפחות שפגשתי שם לראשונה לפני עשור נותרו היום רק שלוש בתחום".?

מי הוורדים ומי הגרניום שמייצרת שריג הם מהדוגמאות הנפלאות ביותר של בני מינם, ולפליאה היא כיצד עדיין לא מתדפקים בכירי השפים המקומיים על דלתה כדי להשתמש בהם, או כדי להגיש בעונת הפריחה קינוחים נפלאים על בסיס עלי ורדים טריים או מסוכרים.?

?

בשמת - בושם, מרפא ותבלין בהפקה מסורתית, משק שריג, לכיש 24, 4371487?052 ?

?



1. שק ורדים טריים?


2. שריג ודוד הזיקוק?



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו