בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מכיל חומרים מייצבים

תגובות

"חומרים מייצבים" הוא שם כולל למגוון רחב של חומרים שתפקידם לשמור על עקביות במרקמו, בערכו התזונתי ובתכונות נוספות של המוצר, כך שאלה יישארו במצב שבו יצאו מהמפעל. המייצבים מונעים הפרדה של החומר לשכבה שומנית ולשכבה מימית, כמו שעלול לקרות במשחות רפואיות שונות, ברטבים, במיונז, בחרדל, בגלידות ועוד.

לפי זאב פייקובסקי, הטכנולוג הראשי של תנובה, שמות המייצבים הספציפיים הם סוד מקצועי, אך בעיקרון מדובר בחומרים שנועדו למנוע הפרשת מים והיפרדות מרכיבי המוצר זה מזה. כולם מגיעים ממקורות טבעיים בלבד ובדרך כלל מופקים מצמחים.

לפי הפרופ' שמואל ינאי מהפקולטה להנדסת מזון וביוטכנולוגיה בטכניון, חומרים מייצבים מוחדרים למגוון רחב של מוצרים - בין בתחום המזון ובין בקוסמטיקה. כאפקט משני שומרים המייצבים גם התכונות של המוצר לעורר תחושה בחלל הפה ועל הלשון. הם שומרים על צבעו ועמידותו בפני חיידקים, משפרים מרקם, מייצבים את התכונות הכימיות של המוצר ותורמים לחיי מדף ארוכים ולאסתטיקה.

ברשימת תוספי המזון של שירות המזון מופיעים המייצבים המוכרים, ובהם לציטין (מיוצר מתירס ופולי סויה), גליצריד, פקטין (מיוצר מפירות וירקות), גואר גם (מיוצר מזרעי צמח הגואר מהודו).

צריכה בכמויות גדולות (כלומר, של כמה מאות גרמים על פי רוב) יכולה להיות מסוכנת, ויש גם חומרים שאפשר לפתח אליהם אלרגיה. גליצרין - המצוי בדברי מתיקה - בכמויות גדולות, למשל, עלול לגרום עלייה ברמת הסוכר בדם, צמא וכאב ראש; ג'לטין עלול לגרום אלרגיה; מתילצלולוז יכול לגרום בלבול, ופוליסורבט עלול לגרום עלייה בספיגת השומנים.

ארגונים שונים הדוגלים בטבעונות קוראים שלא להשתמש במייצבים בשל סכנות אפשריות שגלומות בהם, אולם המדענים טוענים כי מחקרים מתבצעים תדיר וחומרי מזון נבדקים בכל פעם מחדש. עם זאת, גם הם מסכימים כי תמיד קיימת האפשרות שמייצב (או כל תוסף תזונה אחר, כגון חומרים משמרים, משפרי טעם, משפרי מרקם וצבע) שעד היום נחשב בטוח יוכרז כמסוכן או יוגבל בכמות.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו