בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

משוחזר, אבל לא משומר

מה ההבדל בין "מיץ טבעי" ל"מיץ משוחזר", מתי מותר לקרוא למשקה "נקטר" ולמה מתכוונים כשאומרים "סחוט טרי"

תגובות

מזג האוויר רק החל להתלהט וכבר פתחו חברות המשקאות הקלים במאבק הקיץ המסורתי על לבם של שותי המיצים. הפרסומות מבטיחות רעננות, טריות וטבעיות, אבל האמת, כמו תמיד במוצרי הצריכה, נמצאת דווקא באותיות הקטנות. "רוב האנשים לא טורחים באמת לבדוק את רשימת הרכיבים התזונתיים שמכילים משקאות הפרי", אומרת אולגה רז, דיאטנית קלינית ומנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, "רוב האנשים גם לא מודעים להבדלים בהגדרות בין נקטר, מיץ מרוכז, מיץ טבעי וכן הלאה".

התקן הישראלי (ת"י 52) דווקא קובע הגדרות מדויקות למיצים השונים ולפיכך מה שכתוב על האריזה מעיד על טיב המשקה. כך, למשל, הכינוי "טבעי" מותר רק אם המוצר יוצר מפרי טרי ולא מתרכיז פרי, ואילו הכיתוב "100% מיץ" מותר גם במיצים שיוצרו משחזור של תרכיז, אך בתנאי שלא הוספו להם תוספות. עוד קובע התקן כי אם הוספו למוצר סוכרים, מחויב היצרן לציין ליד שם המוצר כי הוא "בתוספת סוכר". בפועל, אגב, לא בכל המיצים שהוסף להם סוכר מצוין הדבר בצורה בולטת, ולעתים הוא מופיע רק ברשימת הרכיבים.

"שוק המשקאות והמיצים בישראל נאמד בכ-700 מיליון דולר, ומתוכו נתח המיצים הוא כ-25%", נמסר מחברת פריגת. עוד מוסרת החברה כי לפי נתוני אי-סי נילסן שבידיה, בשוק המיצים מוביל המותג פריגת (26%), ואחריו קריסטל (13.5%), ספרינג (10.3%), מיץ פז (9.6%) תפוזינה (9.1%), פריגת מיקס (6.9%), סופרקלאס (6.4%), ג'אמפ (5.3%) וטמפו 4.5%). בשוק המיצים הטבעיים מובילה חברת פרימור (48.8%) ואחריה פריגת (44.6%).

התחרות, כמו תמיד, מועילה לצרכנים, ומסתבר שהחברות מקפידות מאוד על דיוק ההגדרות - במיוחד בכל הנוגע לפרסומי המתחרות: בשנת 97', למשל, שינתה חברת המשקאות טמפו את סיסמת הפרסום של משקה ג'אמפ מ"משקה אותך טבעי", ל"משקה אותך יותר", בעקבות יוזמה של אחד המתחרים, שגילה כי המשקה החדש אינו טבעי על פי התקן.

גם אם מיצים טבעיים דומים מאוד למיצים מוספי-סוכר מבחינת כמויות הסוכרים שבהם, עדיין עדיפים המשקאות הטבעיים. "ככל שמוצר כולל פחות תוספות כימיות הוא פחות מזיק", קובעת רז.

כדי לדעת מה מכיל המשקה יש להתבונן ברשימת רכיביו המצוינים על האריזה בסדר יורד, לפי חלקם במוצר. בשבעה משקאות תפוזים שונים שבדקנו, מרכיבי המים והסוכר היו העיקריים במשקה. ככלל, אלה שהכילו יותר פרי, כלומא היו טבעיים יותר, היו גם יקרים יותר.

כדי להבחין בין המשקאות השונים, ולא ללכת שולל אחרי סיסמאות שעלולות לבלבל, כדאי להכיר את ההגדרות שמספק התקן הישראלי:

מיץ פירות סחוט טרי: כשמו כן הוא, מיץ שנסחט מהפרי, נמזג למכל ולא עבר שום טיפול פרט לסינון, מילוי וקירור, ולא הוספו לו כל תוספות. הוא נשמר בקירור וחיי המדף שלו קצרים יחסית.

מיץ פירות טבעי: נסחט מהפרי ועבר טיפול לשימורו (פיסטור או הקפאה).

מיץ פירות משוחזר: מיץ שמתקבל מסחיטה של פרי או משחזור של תרכיז מיץ פירות מדולל במים, ועובר תהליך של השבת הארומה באמצעות חומרי טעם וריח נדיפים שנאספו בתהליך ריכוז המיץ. התקן קובע שבמיצים אלו, יציין היצרן ליד שם המשקה כי הוא "מיוצר מתרכיז".

נקטר פירות: משקה על בסיס פרי טבעי (בין 20% ל-50% פרי) בתוספת מים, סוכר וחומצות מאכל. על היצרן לסמן בכל נקטר כמה אחוזי פרי, לפחות, הוא מכיל. את הנקטר אפשר לאחסן ללא קירור לפני הפתיחה.

משקה פירות קל: מכיל כמות קטנה של פרי (כ-10%) וטעמו מופק בעזרת תמציות.

משקה בטעם פירות: משקה שאינו מכיל מרכיבי פרי כלשהם, טעמו מופק מתמציות, צבעי מאכל וחומצות מאכל.

ניסוי וטעימה13

משקאות תפוזים שונים נבדקו על ידי חמישה טועמים. בין היתר נבדקו "משקאות קלים", "נקטרים", "משקאות טבעיים" של חברות שונות ובהן ספרינג, תפוזינה, פריגת ופרימור, וכן משקה אחד סחוט על המקום, בדוכן מיצים. המשקאות נבדקו בשיטה עיוורת, כך שהטועמים לא ידעו מה נטעם, והמחירים חושבו לפי המחיר לליטר, אף שחלק מן המיצים נמכרים באריזות גדולות יותר.

נראה כי אין קשר הכרחי בין כמות הפרי או המחיר לבין התרשמות הנסיינים. "ייתכן שאני כבר רגיל כל כך למשקאות ממותקים וסינתטיים", אמר אחד הנסיינים, "עד שאני אוהב פחות את המיצים הטבעיים". עם זאת, כל הנסיינים זיהו את המשקה הסחוט הטרי, האמיתי, והעניקו לו את הציון הגבוה ביותר (10). לעומת זאת, חילוקי דעות קשים התגלעו ביחס למשקאות הסחוטים של פריגת ופרימור: שניים מהנסיינים העניקו להם ציונים גבוהים, ואילו שלושת האחרים טענו כי יש להם טעם לוואי.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו