דור 4 בסלולר: פחות קרינה, יותר אפליקציות
1. למה אנחנו צריכים דור 4 בסלולר? רשתות הסלולר נבנו קודם כל להעביר שיחות, ורק בעדיפות שנייה להעביר Data. רשתות הדור ה-4 (LTE) תוכננו הפוך, בארכיטקטורה שמותאמת לאינטרנט סלולרי אולטרה מהיר: 80-100 מגה-ביט לשנייה בהורדה ו-50 מגה-ביט לשנייה בהעלאה. היתרון של מהירויות כאלה הוא בעיקר ביישומי וידיאו דו-כיוונים, כמו שיחות וידיאו, שידור ממצלמות אבטחה ומאמבולנסים. הציפייה היא שהעלאת מהירות הגלישה תביא לפיתוח יישומים נוספים.
2. מה לגבי השיחות? רשתות ה-LTE בעולם משמשות בינתיים רק לגלישה סלולרית ולא לשיחות. מכשירי טלפון שמשווקים כיום לרשתות LTE מאפשרים שיחות, אך הן מתבצעות בדור ה-3 והגלישה הסלולרית בדור ה-4. ההערכה היא שתוך כחצי שנה יגיעו לשוק מכשירי G4, שניתן יהיה לבצע בהם שיחות טלפון על בסיס רשת ה-LTE, במה שמכונה Voice Over LTE.
3. מה לגבי קרינה? כל דור סלולרי "מקרין" פחות מהדור הקודם. רשתות דור 4 מבוססות על יותר אנטנות, אך הן קטנות יותר ובהספק נמוך יותר. התקנת רשת דור 4 תביא לסגירה הדרגתית של רשתות ישנות שפועלות ומקרינות למרות מיעוט משתמשים בהם. טוב יעשו משרדי הממשלה (כולל משרד הפנים והגנת הסביבה) אם יזרזו הקמת דור 4 סלולרי בישראל.
4. האם חברות הסלולר ערוכות להשקעה כזו? בחברות הסלולר יש הבנה כי הן לקראת גל השקעות נוסף בתשתיות, ויש להן די מזומנים להשקעות אלה. לא רחוק היום שעומס ה-Data על הרשתות שלהן יוביל לתקלות, כפי שחוותה כבר AT&T האמריקאית סמוך להשקת האייפון. השקעה ב-LTE היא היערכות הכרחית לעולם הסלולר של מחר, שיאופיין בגלישה מהירה ממכשירים ואפליקציות שהם צרכנים כבדים של תקשורת נתונים.