לוגו גרדיאן
גרדיאן

מדענים בגרמניה פיתחו טכנולוגיה לקביעת מין האפרוח לפני בקיעתו מהביצה - תהליך שמאפשר לייצר ביצים למאכל ללא-הרג. כיום, תעשיית הביצים גורסת את כל האפרוחים הזכרים לאחר בקיעתם: כארבע עד שישה מיליארדים של אפרוחים מדי שנה. ביצים ללא-הרג, שיוצרו בתהליך זה, ניתן למצוא כבר היום בגרמניה.

הטכנולוגיה, שהוצא עליה פטנט, קובעת את מינו של האפרוח שבביצה תשעה ימים לאחר שהופרתה. ביצים ובהן אפרוחים זכרים מעובדות למזון לבעלי חיים, וכך רק אפרוחיות בוקעות מהביצים בתום תהליך הדגירה הנמשך 21 יום. "אם אפשר לדעת את מין האפרוח עוד בתוך הביצה, אפשר למנוע לגמרי את ההמתה של האפרוחים הזכרים", אמר לודגר ברלו, מנכ"ל סלאגט, החברה שהמציאה את הפטנט.

ברלו מסביר על הטכנולוגיה

ברלו הסביר שחברות רבות ניסו להבין כיצד ניתן לשווק ביצים ללא-הרג. "לא מדובר בניצחון או הפסד", אמר, "כולנו רצינו את אותו הדבר: לשים קץ להמתה של אפרוחים בשרשרת האספקה. התחרות קיימת, כמובן, אבל זו תחרות חיובית כי היא דואגת שנתמקד במטרה הזאת".

לפי ההערכות, בעולם מושמדים בין ארבעה לשישה מיליארד אפרוחים זכרים בכל שנה, וזאת מפני שאין להם שום תכלית כלכלית. חלקם נחנקים למוות, וחלקם נכנסים חיים למטחנות, בהן הם מתים מוות אכזרי ומעובדים למזון לזוחלים. השמדת האפרוחים הוא פתרון מלוכלך לבעיה קשה של גידול עופות מודרני. בני אדם מגדלים עופות לשתי מטרות: ביצים ובשר, אך מחצית מכל העופות שמגדלים למטרה זו נחשבים לחסרי תועלת. אפרוחים זכרים אינם מטילים ביצים ואינם גדלים מהר דיים כדי להצדיק את עלות המזון שהם צורכים בטרם ייהפכו לבשר. לכן, הם פשוט מושמדים.

ביצים בסופר בקולומביהצילום: LUISA GONZALEZ/רויטרס

השמדת אפרוחים זכרים היא שיטה מעוררת מחלוקת. ב-2015 תועד פעיל זכויות בעלי חיים ישראלי סוגר מכונה לגריסת אפרוחים וקורא תיגר על שוטר שינסה להפעילה מחדש. תגובת הזעזוע של הצרכנים עוררה מרוץ כלל עולמי למציאת פתרון הומני יותר. 

ברלו אמר שפריצת הדרך הראשונה התחוללה עקב פנייתו למדענים באוניברסיטת לייפציג. הפרופסור אלמות איינשפנייר פיתח סמן כימי - דומה לבדיקת היריון - שמסוגל לגלות הימצאות של הורמון שקיים בכמויות גדולות בביצים שיתפתחו לנקבות. השלב הבא היה למצוא דרך שהבדיקה תהיה קלה לשימוש יומיומי במדגרות. הוא פנה לחברה ההולנדית HatchTech וביקש מהם לייצר מכונה אוטמטית שתערוך את הבדיקה של איינשפנייר מתחילתה ועד סופה.

סרטון תיעוד תעשיית הביצים

הדרישה הייתה מכונה קלה לשימוש, גמישה, מדויקת, היגיינית ויותר מכול: מהירה - אסור שהביצים ישהו מחוץ לאינקובטור יותר משעתיים. המכונה מנקבת חור ברוחב 0.3 מ"מ בקליפת הביצה באמצעות קרן לייזר, ממנה מחולצת טיפת נוזל. התהליך נמשך שנייה אחת לביצה ומאפשר לאסוף את הנוזל מהביצים בלי לגעת בהן. "המכונה עבדה באופן מושלם", סיפר ברלו. "כיום תרנגולות, שגדלו בלא צורך להרוג אפרוחים זכרים, מטילות ביצים בחוות לולים בגרמניה".

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ