בין אלפי העגורים שמבקרים באגמון החולה מסתתר נוסע סמוי
עגור החן, הקטן והעדין ביותר מבין מיני העגורים, מבקר בישראל אחרי כמה שנות היעדרות ומסתתר בין חבריו המגודלים. נסיעה אל לב אזור ההאכלה שלהם בעגלת מסתור היא חוויית הטבע המובילה בחורף הישראלי

העגורים הפכו בשנים האחרונות למראה מובן מאליו באגמון החולה. אפשר לסמוך עליהם יותר מאשר על הצפי לשלג בחרמון, ולכן הם הפכו לאחד ממוקדי המשיכה המרכזיים לתיירים בחורף הצפוני. עם הגעת העגורים לישראל, הם עושים שירות מועיל לסביבה ומפנים מהשדות את זרעי הקיץ הישנים. כשהחיטה נובטת, מתחילה הבעיה – ואת העגורים יש לגרש מהשדות. מערכת מיומנת של גירוש והאכלה בלב האגמון יוצרת את אחד ממופעי הטבע המרשימים ביותר במזרח התיכון.
כ-50 אלף עגורים אפורים מקבלים מדי יום שתי ארוחות קבועות. התירס והאקלים הנוח גורם להם לוותר על המשך המסע המסורתי שלהם לאתיופיה. אין ספק, נסיעה אל לב אזור ההאכלה בעגלת מסתור היא ללא ספק חוויית הטבע המובילה בחורף הישראלי.
- יש דברים שקולטים רק בעיני נץ: מחקר חושף איך ציפורים רואות
- חוקרים ירדו לראשונה לקרקעית "החור הכחול הגדול" של בליז, וחזרו בדיכאון
- צפו: מפלי הניאגרה בניו יורק מכוסים בקרח
תופעה מפתיעה שמתרחשת מדי כמה חורפים היא זו של עגור החן, שמסתנן לו בין העגורים האפורים כנוסע סמוי. זהו העגור הקטן והעדין ביותר מבין 15 מיני העגורים בעולם, ומכאן שמו הלועזי – Demoiselle Crane. את שמו הוא קיבל על ידי לא אחרת מאשר מארי אנטואנט, המלכה הצרפתייה שאיבדה את ראשה, שכנראה שהיתה גם חובבת ציפורים.
זהו דבר נדיר ביותר לצפות בעגור החן בישראל, שעובר מסע מפרך בדרכו לאפריקה, מסע שעובר בארצות ערב ושכולל קשיים וסכנות רבות. בערב הסעודית, למשל, רצים סרטונים ויראליים של טבח המוני בעגורים, טבח שמתבצע מדי עונת נדידה סביב מקווי מים.
לקח קצת זמן לאתר אותו, את עגור החן, בין אלפי העגורים והערפל. כשנמצא, לפתע התברר כי זה לא ממש קל להיות חינני. כל העגורים הצעירים שסביבו רודפים וחובטים בו ללא הרף. באביב הקרוב הוא ינדוד צפונה לאגם ואן שבמזרח טורקיה או לאחת מהמושבות הגדולות שבמרכז אסיה. עד שזה יקרה, נצלו את ההזדמנות המיוחדת שבידיכם, עלו על העגלה – ולא תצטערו.