משבר האקלים? ממשלות דווקא מגדילות את השקעותיהן בדלקים מזהמים
שיעור התמיכות הממשלתיות במימון הפקת אנרגיות מזהמות, ובראשן נפט גולמי, עלה ב-2019 במדינות ה-OECD - אחרי חמש שנים של ירידה. המגמה צפויה להימשך עם היציאה ממשבר הקורונה

נתונים שהתפרסמו אתמול (רביעי) בדו"ח של ארגון המדינות המפותחות (OECD) מלמדים שנמשכת השקעה כלכלית נרחבת של מדינות בחיפוש ובהפקה של אנרגיה מדלקים פוסיליים ובתמיכות לצרכנים. שיעור התמיכות הממשלתיות שניתן לפעילות זו עלה ב-2019 ב-5% לעומת השנה הקודמת. שיעור זה צפוי להמשיך לעלות במסגרת פעולות שממשלות יוזמות ליציאה ממשבר הקורונה.
נתוני הסיוע הממשלתי לפעילות הפקת דלקים פוסיליים התפרסמו בדו"ח מעקב של OECD המנתח את המדיניות הממשלתית בתחום זה. על פי הדו"ח, שיעור הסובסידיות במדינות הארגון ובקבוצת מדינות נוספת שנבדקה היה לפני שנתיים כ-178 מיליארד דולר. זו מגמת עלייה של 5% לאחר חמש שנים רצופות של ירידה. הסובסידיות היו בעיקר בתקצוב ממשלתי ישיר לפעילות חיפוש והפקה וכן בהקלות במס לחברות אנרגיה.
- מחקר: אין סיכוי שהיעדים שהעולם הציב למאבק בהתחממות הגלובלית יתממשו
- מדענים: האנושות מטפלת במשבר האקלים לאט מדי, ובכמה מדדים יש נסיגה
- יש מה לעשות: 45 פתרונות למשבר האקלים
יותר ממחצית הסובסידיות במדינות החברות ב-OECD הוענקו במדינות צפון אמריקה ובראשן ארצות הברית ומקסיקו. נפט גולמי ממשיך לקבל במרבית המדינות את רוב התמיכה הכספית והיא עומדת על שיעור של 75%. ההתפתחות החיובית של השנים האחרונות היא ההצלחה של אירופה לצמצם את השימוש בפחם. החלק של דלק זה בייצור חשמל במדינות מערב אירופה ירד מ-34% בשנת 2010 ל-22% כעבור תשע שנים. החלק של אנרגיות מתחדשות עלה בתקופה המקבילה והגיע ל-28%.
מחברי הדו"ח מדגישים שמשבר הקורונה גרם לממשלות רבות לגבש חבילות סיוע נוספות לניצול דלקים כמו נפט וגז כדי לסייע לעידוד הכלכלה ביציאה מהמשבר. מדובר בין השאר בסבסוד מחירי דלק לצרכנים. חבילות סיוע ליציאה ממשבר הקורונה כוללות כבר 235 מיליארד דולר המיועדים לתעשיות ייצור הדלקים. הסיוע ניתן ברוב המקרים ללא שום התניות הקשורות בהפחתת זיהום או בקידום מדיניות של הפחתה הדרגתית של פליטת גזי חממה.
התפתחות מדאיגה נוספת מבחינת התמודדות עם משבר האקלים היא המשך התכנון וההקמה של תחנות כוח פחמיות בסין. אתר חדשות הסביבה של אוניברסיטת ייל ערך ניתוח של מגמות אלו והוא מציין שבסין יש בתהליכי תכנון או בנייה תחנות כוח פחמיות בהיקף ייצור גדול פי שישה מכושר ייצור החשמל מפחם של גרמניה. ממשלת סין התחייבה שמגמת הפליטות תגיע לשיא בסוף העשור ואז תתחיל לרדת ותגיע למצב של ניטרליות פחמנית עד שנת 2060. אבל על רקע תוכניות פיתוח מתקני הפחם, השגת יעדים אלו מוטלת בספק גדול.
מנגד, נציגי ממשלות, חברות אנרגיה וארגונים סביבתיים מ-40 מדינות התחייבו השבוע להגביר את המאמצים להשגת יעד של אפס פליטות גזי חממה עד אמצע המאה. ההכרזה נעשתה במסגרת ועידת פסגה בנושא משבר האקלים שארגנו סוכנות האנרגיה הבינלאומית ומארגני ועידת האקלים ה-26 שתיערך בסוף השנה בבריטניה.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

"הכי קשה זה הניתוק. היינו על קרחון חודש, בלי קליטה, בלי כלום"

עם כל הכבוד לעוגת גבינה, לכו על קינוח מופרע לשבועות

מתברר שחשיפה לשמש תורמת לנו בדרכים שלא היינו מעלים על הדעת

בית"ר ירושלים, שמאלנים: הצד המפתיע של תולדות הכדורגל בארץ
"קניתי כאן דירה, ואז עוד אחת ועוד אחת - וחיברתי אותן לבית אחד"
תגובות
על סדר היום
כתבות שאולי פספסתם

המועמדת התחברה לראיון עבודה בזום - וקיבלה מהמראיין מייל שהדהים אותה

מייסד קרן הגידור הגדולה בתבל: מזומן הוא זבל - ממשלות יחסלו את ביטקוין

יוקרה זה רע? כך נראים החיים במגדל חדש בתל אביב

קו השבר שעלול לקחת את הכלכלה העולמית למקום אחר, אפל יותר
