מיכאלי בוועידת "הארץ": אבחן אם יש מקום שהעבודה תתנצל על עוולות כלפי ערבים בעבר
- ועידת "הארץ" לשותפות פוליטית יהודית-ערבית מתקיימת היום בהשתתפות עודה, מיכאלי והורוביץ
- עיסאוי פריג': האלימות בחברה הערבית עשויה להוביל לאינתיפאדה
- מיכאלי: אבחן אם יש מקום להתנצלות של העבודה על עוולות היסטוריות כלפי ערבים בישראל
- יו"ר בל"ד אבו שחאדה: נתניהו לא יקבל בקלפי מחצית ממה שחוזים הסקרים בחברה הערבית
- הנדל: ממשלה בתמיכת המשותפת היתה מתפרקת מיד, ומעניקה אחר כך ניצחון סוחף לנתניהו
- ועידת "הארץ" לשותפות פוליטית יהודית-ערבית מתקיימת היום בהשתתפות עודה, מיכאלי והורוביץ
- עיסאוי פריג': האלימות בחברה הערבית עשויה להוביל לאינתיפאדה
- מיכאלי: אבחן אם יש מקום להתנצלות של העבודה על עוולות היסטוריות כלפי ערבים בישראל
- יו"ר בל"ד אבו שחאדה: נתניהו לא יקבל בקלפי מחצית ממה שחוזים הסקרים בחברה הערבית
- הנדל: ממשלה בתמיכת המשותפת היתה מתפרקת מיד, ומעניקה אחר כך ניצחון סוחף לנתניהו
הקול הערבי / ד"ר נסרין חדאד חאג'-יחיא
שנתיים חלפו מאז שאיימן עודה, יושב ראש הרשימה המשותפת, הביע באופן תקדימי את הסכמתו לתרחיש בו נציגי החברה הערבית יישבו בקואליציה. בהתקיים שורה של תנאים מסוימים, אמר אז עודה, חברי הרשימה המשותפת מוכנים שמלאכת הרכבת הממשלה תוטל על מפלגה אשר בראשה עמדו לא פחות משלושה רמטכ"לים גנץ, יעלון ואשכנזי.
האומץ שהפגינו חברי וחברות הרשימה המשותפת לא תורגם לכוח פוליטי אפקטיבי. רפיסות ופחדנות הובילו להקמת ממשלת אחדות - מהממשלות הגרועות בתולדות המדינה – רק כדי שלא להיתמך, אללה יוסטור, בקולות הערבים.
צריך להבין - הציבור הערבי בישראל עובר בשנים האחרונות שינויים דרמטיים בכל הנוגע לנכונותו להשתלב במוקדי קבלת ההחלטות. לא פחות מ-81% מהציבור הערבי העידו שהם מאמינים שרוב האזרחים הערבים רוצים להשתלב בחברה בישראל ולהיות חלק ממנה. למרבה הצער - ללא הצלחה.
ומה חושבים היהודים? 57%, קצת יותר מרוב, מאמינים גם הם שהערבים רוצים להשתלב בחברה. וכאן מגיע האבל – כי רוב גדול, 75% מהיהודים בישראל, סבורים שהחלטות גורליות למדינה בנושאי שלום וביטחון, צריכות להתקבל ברוב יהודי בלבד.
הגיע הזמן לשאול בכנות: מה המשמעות של השתלבות של הערבים בחברה? איזה "מחיר" הציבור היהודי מוכן לשלם עבור ההשתלבות הזאת והאם הוא מוכן לתת לשכניו ושותפיו למדינה - מקום אמיתי בשולחן קבלת ההחלטות? כן, גם בביטחון וגם בשלום, גם במדינה וגם בהנהגה שלה. זה דורש מאיתנו, יהודים וערבים כאחד, אומץ לקיים את הדיון החשוב הזה ולעשות ויתורים למען הצד השני.
החיזור אחר "הקול הערבי" שהפך ל"סחורה החמה" בשוק מערכת הבחירות הוא התפתחות חיובית ונותן תקווה לשינוי: העובדה שפוליטיקאים יהודים מתחילים לפקוד את אום אל פאחם, סכנין וטייבה; ששלטי חוצות של מפלגות יהודיות מתנוססים בגאווה ברשויות מקומיות ערביות; וחשוב מכל – שהבעיות עימן הציבור הערבי מתמודד עולות לראשונה לשיח הפוליטי. זו בשורה של ממש.
אבל להיזכר בערבים רק כשצריכים את הקולות שלנו זה לא מספיק. מנהיגים פוליטיים שרוצים שנאמין להם צריכים להוביל שינוי האמיתי – הכרה של הציבור היהודי ברצונו של הציבור הערבי להשתלב ולהיות חלק אינטגרלי מהמדינה.
זו תהיה התחלה של דרך שבסופה הציבור היהודי יכיר בלגיטימיות של נבחרי הציבור הערבים; יסכים לרקום קשרי חברות עם ערבים; להתגורר בסמיכות ובשכנות לערבים; ואפילו, רחמנא ליצלן, לעבוד עם או תחת מעסיק ערבי.
זו הדרך היחידה שבה נוכל לבנות את הדמוקרטיה שתשרת את כל אזרחי המדינה.
עיסאוי פריג': האלימות בחברה הערבית עשויה להוביל לאינתיפאדה
ח"כ לשעבר עיסאוי פריג' (מרצ) אמר היום בוועידת הארץ כי עלולה לפרוץ אינתיפאדה בציבור הערבי. בראיון לחולוד מסאלחה, עורכת ראשית באתר בוקרא, אמר פריג' כי הוא "מזהיר את הממסד היהודי שאם מצב האלימות יימשך הרתיחה בציבור הערבי תביא לאינתיפאדה".
פריג' התייחס גם לאחוז ההצבעה בחברה הערבית. לדבריו, הירידה בהצבעה בחברה היא תוצאה של אכזבה מהכישלון בהרכבת ממשלה בראשות גנץ. פריג' התייחס למסעות הבחירות של מפלגות אחרות, בראשן הליכוד, בניסיון לגייס מצביעים ערבים. לדבריו, הבוחר הערבי הוא "לא טרף קל שאפשר לצוד אותו". פריג' גם קרא לתומכים בשותפות יהודית ערבית לתמוך במרצ. "איפה כל היהודים שרצו שותפות ערבית במרצ? אנחנו זקוקים לכם כעת", אמר.
סונדוס סאלח: סיורי נתניהו ביישובים ערביים מעידים על מצוקתו
ח"כ סונדוס סאלח (הרשימה המשותפת) אמרה היום בוועידה כי נתניהו "מחפש את גלגל ההצלה שלו ביישובים הערבים", לדברי סאלח, סיוריו ביישובים הערבים מעידים "על המצוקה הקשה שלו". בראיון לחולוד מסאלחה, עורכת ראשית באתר בוקרא, אמרה סאלח כי שותפות פוליטית יהודית ערבית היא "מאוד חשובה, אבל לא שותפות מזדמנת. שותפות זה שותפות מלאה לכל אורך הדרך ולא בזמנים מסוימים.
סאלח אמרה בוועידה כי הרשימה המשותפת נמצאת "הכי רחוק מבנימין נתניהו", ולכן שותפות בין יהודים לערבים יכולה לבוא לידי ביטוי בהצבעה לרשימה המשותפת. סאלח אמרה כי "מצביעים רבים חשבו שגנץ יכול להוות תחליף לביבי, ובכל זאת השיטה הזו הוכיחה את הכישלון של השיטה הזאת". סאלח הוסיפה כי הצורה שבה נוהל משבר הקורונה "חשפה והעמיקה את הפערים בין יהודים לערבים" בשוק העבודה ובחינוך.
"לא נאבד תקווה לתקן את הבית שלנו" | מייסם ג׳לג׳ולי
אף פעם לא היה לנו קל לחיות כאן, בבית שלנו, אבל אף פעם לא נאבד תקווה לתקן אותו. האפליה, ההדרה, והפגיעה מתמשכת באזרחים ערבים לא התחילו בנתניהו, הן נחלתם של ממשלות ישראל לדורותיהן. ההשפלה של המשטר הצבאי עוד צרוב בליבם של הוריי, לצד הגאווה על כך שהתנגדו אליו ונצחו אותו.
היום אומנם אין משטר צבאי אבל הגזענות שעליה הוא התבסס חיה ופועמת בחוק הלאום הנבזי, המקבע את המעמד שלנו כאזרחים סוג ב' ונותן הכשר משפטי לחוסר צדק ואי-שוויון. במציאות שבה אפילו החוק מעגן זכויות יתר ליהודים ברור לי שיש רק דרך אחת לנצח – שותפות ערבית יהודית.
אני לא מדברת על שותפות שנגמרת בקלפי או בהצבעה במליאה. אני מדברת על שותפות עמוקה, שמבוססת על ההכרה בזכויות האזרחיות שלנו, לצד הזכויות הלאומיות שלנו. שותפים יהודים ויהודיות, שרואים בנו בנות המקום, ובנותיה הגאים של עם.
רבות דובר על הסכנה למרחב הדמוקרטי בשנה האחרונה. מאות אלפים התרגלו לצעוק אלף, אלפיים, שלושת אלפים – אבל אגלה לכם סוד, כזה שכולם יודעים אבל לא נעים להגיד בקול רם: חוק הלאום הרבה יותר מושחת ומוסכן מכל כמות של סיגרים. האלימות בחברה הערבית, הריסות הבתים והאפליה בתקציבים הם איום קיומי מוחשי יותר משמפניה ורודה. המשך הכיבוש הוא אויב גדול יותר ליצירת שותפות אמיתית ודמוקרטיה מהותית מכל הבטחה לסיקור חיובי בין פוליטיקאי וטייקון.
האתגרים רבים אבל אין לנו פריווילגיה להיכנע לאפליה, להפרדה, ולפחד. שותפים אמיתיים לא מנסים לנצל אותנו כדי להציל את "הדמוקרטיה שלהם" – הם עומדים לצידנו כדי לבנות דמוקרטיה ביחד. אני מזמינה אתכם להתחיל את המסע המשותף הזה ביום חמישי הקרוב, בהפגנת ענק לתמיכה במאבק המדהים של אימהות שכולות שדורשות למגר את הפשיעה ואלימות מהחברה הערבית.
"הכוח של האמהות הציל עם שלם" / וטפא ג׳באלי
כאמהות אין דבר שיותר חשוב מהילדים שלנו. לדעת שהם הולכים לישון בטוחים וקמים בבוקר עם תחושה שיש להם אופק. בשני העשורים האחרונים מעל 1500 אמהות ערביות אבדו את הכל ברגע אחד. החיים שלנו אינם חיים. מפחיד לצאת בלילה. כל ילד מפחד שהוא יהיה הבא בתור.
את הבן שלי סעד איבדתי לפני יותר משנתיים הוא היה אבא צעיר מלא בחיים שעבד קשה כדי לפרנס את המשפחה הצעירה שלו. כיום הבת שלו שרה רק בת שנתיים וחצי לא הספיקה להכיר את האבא שלה - הבן המדהים שלי אבל היא תתגעגע אליו כל חייה.
זה לא תמיד היה ככה. כשאני גדלתי הרגשתי בטוחה להסתובב ברחובות לא שמענו בכלל על רצח ולא הכרנו את המושג ארגוני הפשע. בשנה שעברה נרצחו 113 ערבים, את אירוע הירי הפסקנו לספור. המשטרה הפקירה אותנו. הממשלה מסיתה נגדנו.
התלוננתי למשטרה בלי סוף כאשר איימו על משפחתי. הם נזכרו בי רק אחרי שסעד נרצח וגם זה אחרי מאבק. אבל אסור לנו לאבד תקווה. שמעתי לאחרונה על תנועה של ארבע אמהות שהוציאו את הצבא מלבנון הכוח של האמהות הציל עם שלם ועכשיו זה תורנו.
בשבועות האחרונים יצאנו לרחובות אום אל פאחם יחד עשרות אלפי ערבים וגם יהודים שלא מוכנים לשתוק על הרצח והאפליה. אנחנו צריכות אתכם איתנו יהודיות ויהודים שמאמינים בשוויון ובתקווה שיודעים שלכל ילד מגיע לחיות בין אם הוא ערבי או יהודי, שיודעים שאמא היא אמא ערבייה או יהודיה. אני קוראת לכם הצטרפו אלינו ועוד יומיים נפגין כולנו יחד בתל אביב כי המאבק על חייהם של הילדים הוא מאבק של כולנו. עזרו לנו למנוע את הקורבנות הבאים, להביא תקווה כדי שלא יהיו עוד הורים שכולים במאבק למען החיים.
שלח: כבר היו לנו הבנות עם אנשי ליברמן וטיבי על חבילת חוקים אזרחיים
ח"כ לשעבר עפר שלח אמר היום בראיון לעיתונאית "הארץ" רוית הכט כי הכשלון בהקמת הממשלה בתמיכת המשותפת בבחירות הקודמות הוא "בראש ובראשונה של בני גנץ". שלח התייחס למגעים להקמת ממשלה בתמיכת הרשימה המשותפת שאותם ניהל ואמר כי "הבנו שאי אפשר לנצח בלי קולות הרשימה משותפת", אך "כחול לבן לא טיפלה בהתנגדות של האוזר והנדל לתמיכת המשותפת - כמו הרבה דברים שלא טופלו שם". לדבריו, אין לו טענות להנדל ולהאוזר משום שהם חזרו על עמדתם כל הזמן. שלח ציין כי בבחירות הקודמות הושגו הבנות עם אנשי ליברמן וטיבי על "חבילת חוקים אזרחיים". לדבריו: "היה ברור שיהיו הבנות עם הרשימה המשותפת... ובנקודה מסויימת יש פירוט, כולל מאנשי ליברמן, על איזה חוקים מדובר... ויש פגישה בין טיבי לביני אצלי בבית, שבה מסוכם על איזה חוקים מדובר, לבקשת אנשי ליברמן".
במהלך השיחה אמר שלח כי נאומו של עודה בהפגנת האופוזיציה נגד השחיתות ב-2019 הוא שסלל את הדרך למשא ומתן על תמיכתו בממשלה. לדבריו, ברגע שמפלגה נבחרת לכנסת היא לגיטימית להרכבת קואליציה, כולל איתמר בן גביר. שלח הוסיף כי "אי אפשר להגיד גם לא נשב עם ביבי וגם לא תהיה ממשלה בתמיכת המשותפת".
הורוביץ: בונים על לפחות מנדט אחד מהחברה הערבית
יו"ר מרצ ניצן הורוביץ אמר היום בשיחה עם עיתונאי "הארץ" אורי משגב כי מרצ מצפה לקבל בבחירות הקרובות "לפחות מנדט עד מנדט וחצי מהחברה הערבית". לדברי הורוביץ, מרצ תקבל נתח משמעותי מהקול הערבי "כי עשינו מהלך של שותפות ערבית יהודית". הוא הוסיף כי מדובר ב"תרחיש ריאלי אבל תלוי באחוז ההצבעה".
הורוביץ הוסיף כי "הגיע הזמן שהמהפכה שעשתה מרצ בנושא הלהט״ב תתרחש גם בציבור הערבי והחרדי. הורוביץ אף ציין במהלך השיחה שהוא תומך בהקמת חזית שמאל רחבה חדשה. לדבריו מפלגתו מוכנה להיות חלק מקואליציה שתכלול מפלגות ימין, "בלי נאשמים בפלילים וכהניסטים".
הנדל: ממשלה בתמיכת המשותפת היתה מתפרקת מיד, ומעניקה אחר כך ניצחון סוחף לנתניהו
ח"כ יועז הנדל (תקווה חדשה) אמר בראיון עם עורך "הארץ" אלוף בן, שאם אחרי הבחירות הקודמות היתה מוקמת ממשלה בתמיכת המשותפת היא היתה מתפרקת אחרי שבוע. "הייתה לי בעיה מהותית אידיאולוגית עם זה, אבל הדבר השני והחשוב יותר זה שממשלה כזאת היתה מחזיקה שבוע ואחר כך נתניהו היה עולה בבחירות עם 80 מנדטים ומשנה את צורת הממשל בישראל".
לדברי הנדל השאיפה שלו איננה "לראות את ביבי ושרה עם מזוודות, אלא יציבות שלטונית, ממלכתיות ואחדות, וביבי ושרה לא קשורים לזה". הנדל השווה בין הרשימה המשותפת והכהניסטים - "בעיניי אין הבדל בין הומופוב ללאומן שמרן שמתנגד לדו קיום יהודי וערבי - אם אלה תפיסותיו יש לי בעיה איתו, ולכן יש לי בעיה עם הכהניסטים והמשותפת. אני כל פעם תמה איך ליברלים מוכנים לקבל את זה כשזה במשותפת ולא כשזה אצל לאומנים יהודים". לשאלה האם הוא חושב שצריכים להיות יותר נציגים ערבים בכנסת וכן במפלגת תקווה חדשה הוא ענה בחיוב והוסיף "האדיאולוגיה שלי היא שצריכה להיות שותפות עם ערבים שמקבלים את ההסדר המכונן שלנו של יהודית ודמוקרטית".
יו"ר בל"ד אבו שחאדה: נתניהו לא יקבל בקלפי מחצית ממה שחוזים הסקרים בחברה הערבית
סמי אבו שחאדה, יו״ר מפלגת בל״ד, הביע בוועידת "הארץ" ספקנות מהתחזיות להצבעה רחבה בחברה הערבית לנתניהו ואמר כי "כל מה שנתניהו מקבל בסקרים - הוא לא יקבל מחצית מזה בקלפי". בראיון עם כתב הארץ לענייני ערבים ג׳קי חורי אמר אבו שחאדה כי אחת הטעויות שבל"ד עשתה לאורך השנים היתה הדגש הרב מדי על הזהות הלאומית על חשבון השיח האזרחי.
"המשוואה של בל"ד היא זהות לאומית ואזרחות מלאה", אמר. לדבריו, "במשך תקופה ארוכה, בגלל המתקפה על הזהות הערבית-פלסטינית שמנו הרבה יותר את הדגש על חלק אחד של המשוואה". אבו שחאדה הדגיש כי הוא מעוניין להוביל שינוי במפלגה, שיתבטא בין היתר בהשתתפות רבה יותר של חברי בל״ד היהודים במפלגה ומוסדותיה.
במענה לשאלה האם ימליץ לנשיא על מועמד שיתחייב לבטל את חוק הלאום או את חוק קמיניץ השיב, ״כן, אבל אנחנו מנהלים פה חברה ומדינה, לא באנו לשוק, אנחנו לא מתווכחים על שקל או שני שקלים, זה לא רק חוק הלאום. גם לפניו מצבו של המיעוט הפלסטיני בישראל לא היה משהו".
אבו שחאדה אמר כי מפלגתו עדיין תומכת בחזון של מדינת כל אזרחיה והוסיף כי "אני לא מאמין שזה יכול להיות יהודית ודמוקרטית, זה אוקסימורון. המציאות צועקת לשמים מכל כיוון. תבדקו בערים המעורבות את מצב השכונות היהודיות לעומת הערביות או ישובים שנמצאים אחד ליד השני - יש פה אפליה וגזענות בכל תחומי החיים. מי שלא רואה את המציאות לא יכול לשנות אותה״. אבו שחאדה כינה את המצב בישראל ״דו קיום לא שוויוני שמבוסס על גזענות״ שבו יהודים מקבלים ״בונוסים״.
מיכאלי: אבחן אם יש מקום להתנצלות של העבודה על עוולות היסטוריות כלפי ערבים בישראל
יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ מרב מיכאלי, אמרה בוועידה כי תשקול התנצלות אפשרית של מפלגת העבודה על עוולות שנעשו לערבים בישראל. בשיחה עם עודה בשאראת, אמרה מיכאלי כי היא חושבת "שיש מקום לקחת אחריות על עוולות שנעשו לחברה הערבית בישראל".
מיכאלי אמרה במהלך השיחה כי "ממשלת ישראל חייבת להפסיק להפקיר את החברה הערבית ולאפשר לה להיות מערב פרוע". מיכאלי הביעה התנגדות להריסות בתים בחברה הערבית, והדגישה כי "חייבים לאפשר תכנון מתאר מאסיבי בחברה הערבית".
בנוגע לציטוטי העבר של אבתיסאם מראענה שחוללו מהומה סביב המפלגה, אמרה מיכאלי כי "אלה דברים שהיא אמרה לפני עשור, היום היא לא היתה כותבת אותם". מיכאלי אמרה כי "לא ביקשתי היא תעמוד בצפירה, אמרתי שניסוח הדברים היה מאוד כואב להרבה מאוד אנשים".
עודה: המרכז-שמאל צריך דרך משלו שלא תלויה ב"רק לא ביבי"
יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, אמר בוועידה כי מפלגות המרכז-שמאל צריכות לבנות דרך חדשה שלא מבוססת על הסיסמה "רק לא ביבי". לדבריו, הדרך היא בניית "חברה של שוויון וצדק חברתי". עודה הוסיף כי מוכרחים להפנים ש"הערבים לבד לא יכולים והיהודים צריכים להפנים שבלי הערבים גם הם לא יכולים".
בשיחה עם עיתונאית "הארץ" נעה לנדאו התייחס עודה לבחירות האחרונות שאחריהן המליצו חברי הרשימה המשותפת על בני גנץ לראשות הממשלה. עודה אמר כי "אנחנו השתמשנו בגנץ בדרך ללגיטימציה שלנו", וכי "זה היה צעד אמיץ ברמה ההיסטורית". לדברי עודה הוא התקשר לגנץ לאחר הבחירות והאחרון אמר לו כי הוא "מתקשר לשכנע את האוזר והנדל".
בהתייחסו למשבר הפוליטי בין הרשימה המשותפת למפלגת רע"מ בראשות מנסור עבאס, אמר עודה כי עבאס כנראה "לא מבין שביבי כבר ניצל אותו וכבר אמר לו 'מנסור אתה יכול ללכת'". עודה הוסיף כי "הקורונה הוכיחה שאי אפשר לדבר על קבוצה מסוימת במנותק מכלל החברה". במענה לשאלה על היתכנות של יוזמה עתידית למפלגה משותפת של יהודים וערבים אמר עודה כי אם תהיה יוזמה כזאת "אנחנו נהיה בבסיסה".
אמנון בארי-סולציאנו: תיכונים הפכו להיות חממה של גזענות
אמנון בארי-סולציאנו מנכ"ל שותף ביוזמות אברהם הביע דאגה מהקצנה בתיכונים כתוצאה ממדיניות דו קוטבית רבת שנים. "תיכונים הפכו להיות חממה של גזענות", אמר. בפאנל על שותפות ערבית יהודת והחסמים בהנחייה נעה לנדאו אמר עו"ד אמיר פאח'ורי, מנהל מכון מחקר בבית הספר לשלום נווה שלום, אמר כי על האזרחים הערבים בישראל לא לאפשר הפרדה לאומית. "ישראל נבנתה מופרדת בכל תחומי החיים ואנו לא נאפשר זאת".
בפאנל השתתפה גם פידא נערה מנכ"לית ארגון מהפך-תע'ייר. לדבריה אם רוצים שותפות "אז היא צריכה להיות שותפות אמיתית ערכית ועמוקה כדי לשנות את המציאות, אחרת זה יהיה עוד פעם מנצלים וממליצים".
רון גריץ מנכ"ל אקורד אמר כי מנתוני החברה הישראלית מתברר ש-"70% ממצביעי כחול לבן תמכו בהקמת ממשלה בתמיכת הרשימה המשותפת". רולא דאוד מנהלת שותפה בתנועת עומדים ביחד אמרה כי המטרה היא לפעול לשותפות אמיתית ועקרונית, אך הדגישה כי לערבים יש גם "זכות של זהות לאומית".
ועידת "הארץ" לשותפות פוליטית יהודית-ערבית מתקיימת היום בהשתתפות עודה, מיכאלי והורוביץ
הוועידה לשותפות פוליטית יהודית-ערבית של "הארץ" ו"האם ראית את האופק לאחרונה?" בשיתוף אתר "בוקרא" תשודר היום (שלישי) באתר. בוועידה, שתתמקד בשיתוף פעולה בין יהודים לערבים בפוליטיקה בעבר ובעתיד ישתתפו פוליטיקאים מרחבי הקשת הפוליטית, בהם איימן עודה, יועז הנדל, מרב מיכאלי, ניצן הורוביץ וסמי אבו שחאדה. בנוסף ישתתפו בוועידה וטפא ג׳באלי, ממייסדות אמהות למען החיים, ומייסם ג׳לג׳ולי, יו״רית נעמת במרחב משולש דרומי ויו״רית שותפה של עמותת סיכוי.