בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

3.3.1965 / הוכתרה מלכת המטבח הישראלית

היום לפני 46 שנה:

תגובות

באולם "העצמאות" במלון שרתון בתל אביב ישבו שבע נשים שבאו מכל הארץ: מרמת השרון ומירושלים, מרחובות ומחיפה, מתל אביב ומקיבוץ עין חרוד. אחרי שלושה חודשים של "מצעד מטעמי ישראל", שהשתתפו בו "תושבי 101 ישובים, יוצאי 52 ארצות, אנשי כפר, עיר וקיבוץ", נבחרו שבע הנשים הללו להתחרות על תואר "מלכת המטבח" לשנת 1965. גם גברים השתתפו במצעד, אבל למעט אחד, יעקב לישנסקי שהגיע לחצי הגמר, כולם נפסלו בשלבים מוקדמים.

ביום התחרות, 3 במארס, מדור "לאשה ולבית" ב"הארץ" הציג את המטעמים ואת המתמודדות. מרים היינברג מרמת השרון, אחות במקצועה, נשואה ואם לילדה, תכין "צלחת צמחונית המורכבת מתשעה סלטים שונים, אותם היא מרבה להכין לבעלה שסבל ממחלת קיבה והיה מוגבל במאכלים כבדים". טובה הדני, עקרת בית מתל אביב, נשואה ואם לשתיים, "למדה לבשל אצל חמותה המתגוררת באנגליה". בתחרות תכין "דג ?בחבית', מאכל חלבי העשוי מדגי ים". נחמה בן-ישראל מקיבוץ חרוד, שכבר הוכתרה בתואר "גבירת צפון הארץ", תתחרה עם "תרנגולת ממולאה חבושים"; כרמיה בורק מרחובות, דוקטורנטית במכון ויצמן העוסקת במחקר "השפעות תורשתיות של הסרטן", ונשואה למדען, תגיש "מתכון שאותו יצרה במיוחד להזדמנות זו: דגי אמנון כנרת או בורק (כשמה)". "גישתה לבישול, על אף היותה חובבנית, מצטיינת בשיטת תכנון וביצוע מדעיים", נכתב עליה במדור. שושנה בכור מירושלים, אם לשתיים, דור שלישי בארץ, תכין "בשר עוף ותוספת חבושים"; פורטונה כהן מחיפה, ילידת מצרים, נשואה ואם לארבעה, תכין "עוף טחון בעטיפה". ואילו רות ריכטר, מורה לביולוגיה מחיפה, תאפה דג ביין ובמיץ רימונים, שהיא "מרבה להכין לבעלה ולבנה".

בערב, כשישבו שבע המתמודדות אשה ליד תנורה, לפניהן קהל ומאחוריהן חבר שופטים, נעו בין התרגשות לא-נראית לשעמום. משום שהמאכלים הופרדו לבשר ולחלב, ומפני שהיה על השופטים לטעום מהם כהלכה מבלי לחלל קודש, נמשך הטקס יותר משעתיים. בדרנים וחידונים העבירו את הזמן. "הקהל האזין לבדרנים, ושאר הטועמים הזינו את עצמם", תיארה כתבת "הארץ" תהילה עופר בכתבה מצולמת שהתפרסמה במוסף סוף השבוע. "רק הבעלים פרכו ידיים בעצבנות ואילו הן ישבו באור הזרקורים ו'החזיקו פאסון'". אחת מהן התלוננה: "למה הביאו אותנו לכאן כל כך מוקדם, כשממילא אף אחד לא התעניין באופן ההכנה. יכולנו להכין הכל בבית". לפחות באופן רשמי, המועמדות למלוכה קיבלו ציון גם על יעילות הביצוע, לצד טעם ומראה.

אחר כך, כתבה עופר, "מצאו לעצמן עיסוק קולינרי והפיגו את המתח בהפגת הרעב. פשוט טעמו ולאו דווקא כזית זו ממאכל חברתה. גם החליפו רשמים וניסו לערוך טוטו מלכות". בתמונה גדולה שליוותה את הכתבה נראו הנשים קפוצות ומותשות.

לבסוף בא רגע ההכרעה, ופטרונית התחרות, אשת יו"ר הכנסת, רחל לוז, הכריזה על המלכה. לא אחת, כי אם שתיים: רות ריכטר ושושנה בכור. לזו קשרה סינר משי רקום בלבן, ולשנייה בכתום. "אצלנו היא המלכה מזמן", אמרה בתה הצעירה של שושנה בכור, אשר "זכתה גם באהדת הקהל בשל פשטותה העממית וחיוניותה". בעלה של רות היה גאה, ו"אפילו החמות חייכה בנחת מהישג כלתה, אף כי לא שכחה להזכיר: ?אני מבשלת בשיטה אחרת, פולנית, ואילו היא צברית... אבל יש להודות, היא מבשלת מצוין, אם להתחשב בכך שהיא עסוקה בעבודה מחוץ לבית".

בסוף הערב, "עיניה הירוקות של רות ריכטר נצצו", וגם "עיניה השחורות של שושנה בכור נצצו". אבל בעל הטור רו"ן ב"הארץ" היה ספקן: "קשה להניח כי שתי מנות אלה יוכלו לייצג את הטעם הישראלי הרחוק עדיין מלהיות הומוגאני. קשה עוד יותר להאמין כי יהיה בכוחן לרשת את מקום ה'גפילטע פיש', ה'קרעפלעך', השאשליק, הקבאב, החומוס או הטחינה, ה'צ'ולאנט' וה'צימעס'".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו