בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

כשמחירי הנפט עולים, השעועית יוצאת מעפנה

בשל עליית מחירי הנפט מתקשות המסעדות בשכונת כרם התימנים התל אביבית להמשיך לחמם את תבשיליהן על פתיליות. "יש מסעדה שעברה לפלטות חשמליות, ויש תלונות שהאוכל לא אותו אוכל", סיפר בעל מסעדה

תגובות

ימים עצובים במסעדות של שכונת כרם התימנים בתל אביב. השימוש בפתיליות הנפט, ששנים ארוכות חיממו את סירי המרק והתבשילים, הפך יקר מאוד בשל עליית מחיר הנפט. הבישול המסורתי הוא כיום גזירה יקרה, שהמסעדות הקטנות מתמודדות איתה בקושי רב.

שמשון מזרחי נטש את עבודתו המעיקה כמרכזן בתחנת מוניות והקים לפני 16 שנה את "שביל החלב" ברחוב יחיא קפאח. הוא רצה לפתוח מקום שקט שבו יוכל לקום לפנות בוקר להדליק את הפתיליות שלו. למסעדה יש אופי יוצא דופן, אי של שלווה בגעש התל אביבי מסביב.

כשאני מגיע למקום, שמשון שר את ריי צ'רלס עם הדיסק. אבל כשעולה נושא משבר הנפט, טון הדיבור הרך שלו משתנה. "מסעדות הכרם מבוססות על פתיליות. כשפתחתי, ליטר עלה שניים וחצי שקל. קניתי את הנפט בתחנת הדלק הקרובה, עכשיו אני צריך לנסוע עד פאקינג רחוב סלמה ביפו. הכרם מאז ומתמיד עבד על נפט. יש כבר מסעדה שעברה לפלטות חשמליות. הם לא יודעים שיש תלונות מצד הלקוחות שהאוכל לא אותו אוכל. תראה את השעועית שלי: על הפתיליות? זה נראה כמו חמין. תשים על פלטה, היא תצא מעפנה".

נפט על 443

מחיר הנפט לא עלה בשל המגמה העולמית של עליית מחירי הדלק. הסיבה לעלייה היא שבתל אביב אין כמעט תחנות שמוכרות נפט ותחנת הדלק שמציעה בכל זאת, מעלה מחירים. שמשון: "הנפט עלה תמיד פחות מדלק. אם דלק עולה שבעה ש"ח, למה מוכרים את הנפט מעל 15 ש"ח? כל שבוע זה עולה. מה יהיה? נגיע ל-20? זה לא הגיוני. אני כל יום משתמש בשבעה ליטרים, אז זו הוצאה משמעותית. הורגים אותנו". דוברת חברת פז, שמוכרת את הנפט, מאשימה את השינוע והאחסון במחיר, וקובעת: "הנפט הוא לא מוצר בפיקוח".

אפשר רק להעריץ את אנשי הכרם על הדבקות במסורת הבישול, גם במחירים המאמירים. ובכל זאת, אחד הלקוחות, עם חולצת "דניס הישרדות", מקנטר את שמשון: "הבורסה העולמית עולה, מה לעשות. שים סולר".

"אני אשים אותך", אומר שמשון, שלא מוכן להתבדח על הנושא. "אני לא מוכן לוותר". הוא מראה לי פתילייה יפהפייה משנות הארבעים שהוא מפעיל. "זו פתילייה יצוקה עם עיטורים, חבל שדבר כזה ייעלם".

אחד האנשים שניסו לפתור את הבעיה היה אבי מאשאש, ממסעדת "שמעון מלך המרקים" שעומדת מול "שביל החלב". מאשאש במקרה תדלק בכביש 443, וגילה שהנפט שם במחיר של פעם, 7 לליטר. יחד עם המסעדות השכנות הביא פעמיים מכלית של אלף ליטר נפט. בפעם השלישית, תפסה אותו משטרה צבאית ודרשה ממנו לשפוך או להחזיר לתחנה. "אמרו לי שאסור לי לקנות נפט ברשות. אמרתי להם, זה פה, בכביש הראשי. אמרו לי, בעל התחנה הוא פלסטיני. חרטא ברטא הכול. אנחנו ארץ אוכלת תושביה. עושקים לנו את הנשמה. אם מותר לתדלק, אז למה אסור לקנות נפט? בגלל שפתחו את 443 לפלסטינים, תפסו אותי. לפני זה הייתי קונה, לא אמרו לי למה ומה. חביבי, אי אפשר לקחת לאדם את הפרנסה".

השיחה מעוררת את הסועדים במרקייה הפופולרית. יונית סעדיה, הבת של שמעון ז"ל, מייסד המקום, מוציאה את דף הארנונה ומקללת. הנוכחים מדברים על מחירי המים בשנאה. "בוא נתקומם", אומר סטודנט פאנקיסט שמביא לחברתו שעועית וכל היושבים במסעדה מהנהנים שהם בפנים, מלבד קבלן שעסוק בטלפון.

זמן לעבור הלאה

על קיר "שמעון מלך המרקים" תלוי רישום של הפתיליות, סמל האוכל התימני. לצדו, שיר של משורר מזון בשם לייזר בקר שמשבח בחרוזים את המרק המקומי: "האדום האדום הזה כמו לבה מבעבעת/ הפה שורף בוער/ ושמעון בקליינטים גוער". מישהו הצמיד שטר חמישים דהוי למזל. אני מברר עם מאשאש בעדינות אולי בכל זאת כדאי לעבור לפלטות חשמליות. "בדקתי עם חשמל, זה לא אותו דבר. המסעדה על מה פועלת? פתיליות. ככה סבתא שלי בישלה. 40 שנה ככה. שנפט יעלה יותר מסולר? הנפט זה הלכלוך שיוצא מהזיקוק. זה לא טוב לכלי רכב".

ב"מסעדת עוזרי" שמעבר לשביל, תלויות תמונות שמתארות את הימים הראשונים בשכונה. ובכל זאת, הטונים אחרים. במקום, מופעלות כבר כמה פלטות חשמליות לצד הפתיליות. ניסים עוזרי, הבעלים, המכונה סיסי, מספר שהנפט פגע לו בנשימה: "אני די מבסוט לעבור לפלטה חשמלית. אחרי שלושים שנה שאני פה, נפגעתי מהעשן והנפט. קצת שמח שזה קורה".

הלקוחות לא מתלוננים על הטעם?

"טעים להם. מצדי שהכול יהיה פלטות, זה יותר קל. פחות לרוץ, לנסוע בגשם עם אופנוע להביא ג'ריקנים. קרה לי שהחלקתי עם האופנוע, כשהייתי עם נפט. הגיע הזמן לעבור הלאה. אשאיר שלוש ארבע פתיליות ונעבור לפלטות".

שמשון אומר שיש טעם אחר לאוכל על פלטות.

"יש טעם אחר, אבל לא בהרבה. אפשר להסתדר בלי. כשמבשלים טעים, זה טעים. גם אני חשבתי פעם שאי אפשר בלי פתיליות".



יונית סעדיה, מסעדת שמעון מלך המרקים


שמשון מזרחי, מסעדת שביל החלב. הכרם תמיד עבד על נפט



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו