בביאנלה בבת-ים תלמדו מה באמת חשוב: בחירת ירקות, בישול מהיר ותיקון קטנוע

לא על האדריכלות והתרבות לבדן

נועה קושרק
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
נועה קושרק

מי שיפתח את אתר האינטרנט של הביאנלה לאדריכלות הנוף העירוני בבת-ים וינסה לברר מה פשרו של אותו אירוע יגלה את התיאור הבא: "נבקש להאיר את יחסי הגומלין הדינמיים בין תוכניות עירוניות ארוכות טווח שמטרתן לייצר סדר, לבין המצבים היומיומיים של אי סדר שנוצרים כתוצאה מהטמעת השינויים במרחב". אבל מאחורי התיאור שמכוון גבוהה-גבוהה, מסתתרות גם יוזמות אחרות: מי שיגיע לאחד מ-30 המפגשים שייערכו במסגרת הביאנלה בימים ראשון עד שלישי יוכל בין היתר לפגוש את אבי קלצ'י, בן 30 מבת-ים, שיעניק טיפים לבעלי קטנוע חסרי אונים מול המכונאים. עוד בין המפגשים: סיפורי ארגון "ההגנה" בעיר בת-ים מפי חנה וולפרט (בן עזיז), סדנת הכנת אוכל בשעה בביתה של שולי דותן ומפגש בחנות ירקות שיעסוק בנושא החשוב: כיצד לבחור ירקות.

המפגש עם קלצ'י ייערך בחצר ביתו ביום שני הקרוב. קלצ'י עבד בעבר במכונאות קטנועים ועוסק כיום בתיקון קטנועים בחצר ביתו כתחביב. "כמי שעבד בזה בעבר, ראיתי את המחירים הגבוהים שמשלמים, הבנתי כמה שהמוסכניקים גונבים".

את המיזם, ששמו "עיר חדשה", והוא אחד מעשרות במסגרת הביאנלה בבת ים, הגו והפיקו האדריכל ערן איזנהמר והאמן יהונתן משעל. לפני כשנתיים הם החלו לגבש את הרעיון שבבסיסו יושבת ההנחה שהידע לא חייב להיות מועבר במוסדות רשמיים וסגורים, וכי העיר, מעבר לכוח הכלכלי שלה, מציעה ידע.

במסגרת קול קורא לביאנלה הם הגישו את ההצעה ולאחר שזו התקבלה, התחילו לחפש אנשים מתאימים, שיסכימו לחלוק את הידע שלהם עם הציבור. "הלכנו לבתי עסק בעיר, תפסנו אנשים ברחוב ואמרנו להם שאנחנו רוצים שילמדו. שמנו מודעות באחת השכונות עם מספרי טלפון שלנו, וכן הפצנו מידע על המיזם באינטרנט", סיפר משעל ל"הארץ".

המפגשים, הסבירו השניים, ייערכו בחלקם בבתים וחלקם במקומות כמו גינה ציבורית, חוף הים, בית קפה וחנות ירקות, ויהיו מוגבלים ל-15 איש, על בסיס כל הקודם זוכה. המרצים הם בגילי 26-80.

את שולי דותן, בת 29, מנהלת חשבונות, תפסו עם הרעיון בזמן שהיתה עם שני ילדיה בגינה הציבורית. דותן תארח בביתה חמישה מבקרים שמעוניינים ללמוד איך להכין אוכל בשעה. בתפריט: דגים והכנת פטיס - תבשיל מטוגן שכולל בשר עטוף בתפוח אדמה.

מי שמעוניין בשיחה על בת-ים טרום עצמאות המדינה, מוזמן להגיע ביום ראשון בערב לביתה של חנה וולפרט (בן עזיז), בת 78 וחצי, תושבת בת-ים זה 74 שנים וחצי. וולפרט, ששירתה בעיר בארגון ההגנה ומשמשת זה 20 שנה מזכירת עמותת ותיקי בת-ים, תספר למעוניינים את סיפורי ההגנה בעיר. וולפרט אומרת שאין לה דירה גדולה אבל במקרה הכי גרוע "ישבו על השטיח".

בהמשך מקווים איזנהמר ומשעל להרחיב את אפשרויות אתר "עיר חדשה" לכזה שמאפשר ממשק ישיר בין מחפשי ידע לכאלה שיכולים ללמד אותו.

תגיות:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ