בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

האסירים בצלמון שואפים להחליף את מדי האסיר בכובע שף

כמעט שני מיליון שקלים הושקעו בקורס ללימודי בישול בכלא שבגליל התחתון. בוגרי הקורס יצאו עם 1,680 שעות לימוד ותקווה אחת: להיות שף

3תגובות

וורקו מטיקה, בן 23 מחיפה, מכיר היטב את החוויה שבה הוא מרים ידיים בשעה שהוא ניצב בפני מכשול. "במהלך החיים לא הצלחתי לעשות משהו מהתחלה ועד הסוף - לא בבית הספר, לא בצבא, בכל תחום בו נגעתי". היום (שני) היתה זו הפעם הראשונה שמטיקה הצליח לעמוד בפני יעד שהציב לעצמו. מדובר בסיום קורס אמנות הבישול שנערך לאסירים בכלא צלמון. זה הקורס הראשון מסוגו שנערך בבית סוהר בישראל.

מטיקה שנשפט לשלוש שנות מאסר בעקבות ניסיון שוד והוא אחד מתוך 19 בוגרי המחזור הראשון. מדובר בקורס זהה לחלוטין לקורסים דומים שנערכים בארץ, ובמסגרתו למדו האסירים במהלך השנה האחרונה, 8 שעות לימוד מדי יום, וסך הכל 1,680 שעות לימוד שכללו לימודים עיוניים ולימודים מעשיים, בהדרכת שפים של "דן גורמה". בסיום הקורס עברו את מבחני משרד התמ"ת.

גיל אליהו

לציון סיום הקורס, בוגרי הקורס הראשון וחניכי הקורס השני בישלו יחד עם טובי השפים בישראל, שנענו להזמנה והגיעו לכלא צלמון. כך, לדוגמא, מוחמד נסרה, בן 21 שמרצה 3 שנות מאסר בגין ניסיון רצח, בישל אתמול לצידו של צחי בוקשתתר. "תמיד אהבתי לבשל וכששמעתי על הקורס שמחתי וביקשתי להתקבל אליו. זה היה קורס קשה והיו עליות ומורדות, אני שמח שלא נשברתי והצלחתי לסיים אותו".

הצוות של בוקשתתר הכין מעין גביע של בצק פילו ממולא בתבשיל עדשים ופרגיות. "אני רגיל לראות את צחי בטלוויזיה", אמר נסרה, "מי היה מאמין שיגיע יום שאבשל לצידו. השאיפה שלי עכשיו היא להשתלב בעבודה בתחום אחרי שאצא מהכלא בעוד 5 חודשים. אני רואה בבישול את הקריירה שלי".

עשו לנו לייק וקבלו את מיטב הכתבות והעדכונים ישירות אליכם

גיל אליהו

בוקשתתר אמר כי במהלך הבישול לצד האסירים התרשם כי "אלו חבר'ה טובים שמגלים רעב ואהבה למקצוע. אני אשמח מאוד לעבוד איתם אחרי שישתחררו. הם מגלים רצינות רבה, בניגוד לקורסים ב'אזרחות', בהם אני נתקל לא מעט באנשים שחומקים הצדה". בוקשתתר אמר כי אין לו ספק שיעסיק את בוגרי הקורס וגם ימליץ עליהם לקולגות שלו. "אם בן אדם יבין שיש לו מקום, בית ועבודה ויש לו אופק לעתיד ולחיים טובים יותר, אין ספק שהוא יהיה עובד טוב", אמר בוקשתתר.

גם השף יואב בר ממסעדת "מראבו" הגיע לבית הסוהר. בר אמר בסיום הבישול המשותף עם האסירים כי אין לו ספק שהוא יקלוט שניים-שלושה מקרב הטבחים-אסירים שפגש אתמול. "אני מודה, היה לי חשש לפני שהגעתי הנה, אבל מהר מאד התרשמתי מאוד לטובה. אחרי הכל אלו אנשים שעשו טעויות קשות, אבל הם משלמים על כך וכשייצאו החוצה מישהו צריך לקלוט אותם. אולי זו פעם ראשונה שהם מרגישים שמישהו רוצה אותם ושהם יכולים לתרום ולעשות משהו חיובי ולחיות בכבוד".

לדברי רב-כלאי חגי חיים, מנהל לוגיסטיקה של מערך התעסוקה בשב"ס, להקמת סדנת הבישול הוקצו קרוב לשני מיליון שקל וההשקעה בכל סטודנט בקורס מגיעה לכ-20 אלף שקלים. "מדובר בהשקעה כדאית. אם אסיר ישתלב בעבודה ולא יחזור למעגל הפשיעה, הרווחנו".

לדברי משה כץ, מפקח ארצי למקצועות המלונאות במשרד התמ"ת, "מדובר במהלך נכון, זהו מקצוע שמשווע לידיים עובדות והסיכוי שלהם למצוא עבודה, גבוה. יש אפשרויות רבות למוביליות במקצוע הזה. כמו כן, מדובר במקצוע שבו הם זוכים להערכה מיידית". מפקד בית סוהר צלמון, גונדר משנה בני תיאר, אמר כי "הכי פשוט זה להנציח את המצב שבו אסיר חוזר שוב ושוב לפשע, לפגוע בחברה ולשוב לכלא, אבל אני חושב שאם נצליח להקנות לאסיר מקצוע ועתיד ונעזור לו להקלט בחברה, הרי שמדינת ישראל הרוויחה. יש בכך משהו מאד ערכי".

האסיר עמית בן-אבו, בן 29, שמרצה 5.5 שנות מאסר בשל אלימות כלפי בת-זוגו, סיפר כי "הלימודים חיברו אותי למטבח של אמא. אני מרגיש שסוף סוף יש לי עתיד ואני חולם לעבוד במסעדה מרוקאית כשאשתחרר". מטיקה לעומתו, שבישל בצוות של בוקשתתר, כבר מכוון למסעדת יוקרה. "היום כבר יש לי שאיפות גבוהות, אני מקווה שהחלום יתגשם ולא ישאר רק בגדר פנטזיה".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו