בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

שיהיה צום קל. אבל רק אחרי הקרפלך

הימים שלפני יום הכיפורים מוקדשים למצווה אחת - הכנת קרפלך. קלאסי, צמחוני ואפילו עם כרוב, הגל הקולינרי בישראל לא פסח על כיסן הבצק החיוור

18תגובות

צום פירושו כידוע הימנעות מוחלטת מאכילה ושתייה, אבל זה לא אומר שליום הכיפורים אין עניין קולינרי: היהודים נחושים להגיע לצום החשוב ביותר בלוח השנה מוכנים, על בטן מלאה, ואיש לא מתעלם ממצוות היום - לאכול. הימים והשעות שלפני יום הכיפורים מוקדשים במטבחים יהודיים רבים מסביב לעולם למצווה אחת לא קלה ולא פשוטה - הכנת קרפלך, כיסני הבצק החיוורים שאשכנזים נוהגים לצרוך לפחות שלוש פעמים בשנה בסעודות המצווה של פורים, הושענא רבה וערב יום הכיפורים.

שלושת המועדים האלה הם מעין ימים טובים אך המלאכה מותרת בהם, ימים טובים הבאים בכיסוי, כמו כיסנים. בשלושתם גם נהוג להכות (את המן בפורים, את הערבות בהושענא רבה וביום הכיפורים נהוג לחבוט על החזה). הסופר היהודי אלתר דרויאנוב נתן פירוש משלו לציווי "הכה תכה": הושענא, כיפור, המן, תאכל, כרפלך, הרבה.

אוליבייה פיטוסי

מסביב לעולם, בימים האחרונים, אינספור זוגות ידיים טורחות על קיצוץ בצל, טיגון בשר וטחינתו, ערבוב בצק ולישתו, רידוד, חיתוך, מילוי, הדבקת השוליים ובישול של אותו מאכל יהודי, שהתקבל בפולין ובליטא אך מקורו כנראה בדרום צרפת. גם הקרפלך לא התחמק מהגל הקולינרי השוטף את ישראל, המעניק ממד אגדי גם לפשוטים שבמאכלים.

במטבחים תעשייתיים - כמו זה של מסעדת שטיסל בבני ברק או של חנות האוכל המוכן באולמי בית ישראל בירושלים - באו השבוע לעולם רבבות כיסנים משולשים, שנמכרו באריזות טריות וייאכלו היום בסעודה המפסקת ובארוחת הצהריים, שגם היא נחשבת לסעודת מצווה. לכל מטבח יש גרסה משלו למילוי הקלאסי של בשר או כבד עוף. בבית ישראל מכינים קרפלך הונגרי, עם כרוב, ואילו בשטיסל מתפתחת בשנים האחרונות, לצד הגרסה הקלאסית, ורסיה צמחונית שבה טומנים בתוך הבצק מחית תפוחי אדמה, תרד או פטריות.

דניאל בר און

הבעלים של אולמי בית ישראל לא מאמין בקרפלך צמחוני. "זו המצאה לא רצינית", הזדעזע משה גולדין, שמקפיד לדוג את הקרפלך שלו מהמים המבעבעים ולהטיל אותם היישר למכל עם מי קרח. הוא הסביר כי דווקא בערב יום הכיפורים חשוב להקפיד על קרפלך בשריים. "הרי בשר זה דין, ואילו קמח זה חסד, רחמים. אנחנו עוטפים את הדין ברחמים", אמר כאילו מדובר במתכון בסיסי לחביתה.

צמחוני או בשרי, קרפלך הוא טרחה לא קטנה שיש רבים שמבקשים לחסוך מעצמם. הבשלן והמסעדן הירושלמי שמיל הולנד הקדיש בספרו "שמאלץ" פרק מיוחד ("יידישע פסטה") לקרפלך ולשאר הבצקים המבושלים, המטוגנים והאפויים מהמטבח המזרח אירופי. הוא מצטט בו את שכנתה של סבתו, שאמרה: ""צוליב די הייליקע קרעפלעך האב איך פארשפעטיקט צו דעם פארשטוקענעם מנין (בגלל הקרפלך הקדושים איחרתי להתפילה המזורגגת").

אוליבייה פיטוסי

אבל התפילה היא כמובן עיקר היום, החל מהשעה חמש בקירוב היום, ועד מחר בסביבות שש. מעבר למאות רבות של בתי כנסת קבועים, מאות מניינים אד הוק המיועדים לציבור הרחב, יפתחו הערב את שעריהם לתפילת "כל נדרי". ארגון רבני צהר בשיתוף ארגון "יחד" יקיימו 240 מנייני תפילה ברחבי הארץ, כולל בקיבוצים כמו עין גדי, יד חנה ועינת. על הגג של בית מעריב בתל אביב, כנראה בלי קשר למצב העיתון, יתקיימו תפילות ושיעורים של הישיבה החילונית "בינה". חוברת הנחיות של צהר למארגני המניינים כוללת בין השאר טיפים להכנת אולמות ציבוריים לתפילות בציבור, כמו "רצוי לסדר את הנשים והגברים בשני הצדדים, ימין ומשמאל, ולא לשים את הנשים מאחורה, ולהתקין את המחיצה באמצע".

אלון רון


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו