למרות חוק ייצוג הולם, משרד האנרגיה מסרב לצרף נשים לצוות יישום מתווה הגז
לדברי מנכ"ל המשרד, "תפקידו של הצוות אינו עיצוב מדיניות" ולכן הוא עומד בהוראות החוק. המנכ"ל הדגיש כי רכזת הצוות היא אשה - אך אין לה זכות הצבעה
משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים מסרב לצרף נשים לצוות המקצועי ליישום מתווה הגז, זאת על אף שחוק שיווי זכויות האשה מחייב את משרדי הממשלה לייצוג שוויוני לנשים בוועדות וצוותים מעצבי מדיניות שמונו על ידם.
בתכתובת פנימית שהגיעה לידי "הארץ", נימק מנכ"ל המשרד, שאול מרידור, את החלטתו וכתב כי "תפקידו של הצוות אינו עיצוב מדיניות, אלא יישום המתווה והמדיניות הממשלתית שכבר נקבעה בנושא זה. לאור זאת, הגם שאנו סבורים שראוי ורצוי לדאוג לייצוג הולם של נשים בכל פורום ממשלתי משמעותי, עמדתנו היא שבנסיבות העניין, הרכב הצוות הנדון עומד בהוראות הדין".
הצוות ליישום מתווה הגז, בו חברים שבעה גברים, הוקם שנתיים לאחר שבג"ץ הורה לשנות את הרכב ועדת שישנסקי, שדנה במדיניות התמלוגים ממשאבי גז ונפט, משום שלא היה בה ייצוג הולם לנשים. העתירה לבג"ץ הובילה למינוי של ארבע נשים נוספות לוועדת ששינסקי.
מאז הקמת הצוות ליישום מתווה הגז לפני כחודשיים פנו למשרד התשתיות ארגונים חברתיים, שדולת הנשים, יו"ר הוועדה לקידום מעמד האשה ח"כ עאידה תומא־סלימאן והשרה לשוויון חברתי גילה גמליאל בבקשה לשנות את הרכבו. "לצוות יש אחריות על עתיד החברה והכלכלה הישראלית והשפעה מקיפה על גברים ונשים מכל קבוצות האוכלוסייה", כתבה עו"ד נטע לוי מעמותת "איתך־מעכי", בתגובה לתשובתו של מנכ"ל המשרד, "לכן, תפקידיו של הצוות אינם טכניים בלבד, אלא תפקידים אשר יש להם השפעה ציבורית נרחבת כמו גם תפקידי פיתוח מדיניות". לדבריה, "מתמיהה העבודה כי בצוות שהוקם כשנתיים בלבד לאחר ועדת שישנסקי ובאותו נושא, לא רואה השר לנכון לקיים את הוראות החוק".
במכתבו ציין המנכ"ל כי את עבודת הפקידות של הצוות מבצעת אשה. "את עבודת הצוות מרכזת גברת נעה ליטמנוביץ, יועצתי הבכירה, שמונתה לתפקיד על ידי השר", כתב מרידור. תפקיד זה אינו מעניק לה זכות הצבעה בצוות, כך שאינו עומד בדרישות החוק. "תפקידה של הרכזת משמעותי, אך תכליתו של החוק היא להביא לייצוג הולם לנשים בקרב חברי הצוות אשר יש להם זכות הכרעה בגוף המחליט. בתקופה האחרונה יש נסיגה ביישום של החוק בוועדות הממשלתיות ונראה שהממשלה הנוכחית מצפצפת על ייצוג שוויוני לנשים", אמרה עו"ד לוי. בארגון שוקלים כעת לפנות לערכאות משפטיות בנושא.
התיקון לחוק שוויון זכויות האשה, שנחקק לפני עשור, מחייב כי "בוועדה ציבורית ובצוות שמינו הממשלה, ראש הממשלה, שר, סגן שר או מנהל כללי של משרד ממשלתי יינתן ביטוי הולם בנסיבות העניין לייצוגן של נשים".
נתוני דו"ח הרשות לקידום מעמד האשה שפורסמו בחודש שעבר ב"הארץ" מעידים כי מדובר במגמה רחבה, כאשר רבים מהצוותים שמקימים משרדי הממשלה מורכבים מרוב של חברים גברים בניגוד לחוק. מהנתונים עולה כי בשנת 2014 היה ייצוג הנשים בוועדות הממשלתיות 37.9 אחוזים, ירידה קלה לעומת שנת 2013, אז הנתון הצביע על 39.4 אחוזים. עם זאת, בחמש השנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בייצוג נשים בוועדות ציבוריות. עוד העלה הדו"ח כי למרות חובת הדיווח על הקמת כל ועדה, שמטרתה לזהות חוסר ייצוג של נשים בוועדות עוד לפני שהחלו לפעול, הרוב המכריע של הוועדות אינו מדווח על כך.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

גם הטבח בטקסס לא ישנה את עמדת השופטים השמרנים בעליון בארה"ב

לפני ראיון עבודה בזום, היא קיבלה מייל: "מגזר ערבי, גם קושי בשפה"

אייפון בשקל: איך זה ששיטה של האקרים מהניינטיז עוד עובדת?

למרות שהסוף ברור מראש, הסרט הזה הוא כמו פטיש על הראש

מרצדס ייצרה מכונית ש"קופצת כמו קנגורו". גם המילטון סובל
תגובות
על סדר היום
כתבות שאולי פספסתם

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?
