שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל

ברוקולי, זה בריא?

תלוי למי. מחקר חדש חוזה עתיד שבו אנשים יוכלו להתאים את התפריט לפרופיל הגנטי, וכך יימנעו או יידחו מחלות רבות

שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
פרופ' אורן פרוי

כבר במאה הרביעית לפני הספירה הבין היפוקרטס, אבי הרפואה, כי למזון חשיבות מכרעת בבריאות ואמר: "תנו למזון להיות התרופה שלכם". כ-2,400 שנה מאוחר יותר, קהילת המדע הבינלאומית מכירה בחשיבות הנושא ומקדמת את המחקר בו.

ישראל, בין החלוצות במחקר, פיתחה את תחום הנוטריגנומיקה. התחום עוסק בהבנת הקשר בין חומרי מזון לביטוי גנים, וכיצד ניתן להתאים תפריט תזונתי אישי לכל אדם בהתאם לפרופיל הגנטי שלו. החוקרים בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית באוניברסיטה העברית בירושלים, מחפשים בשלב זה את הקשר בין מזונות שונים לביטוי הגנים. בשלב מאוחר יותר, המטרה היא להתאים תזונה לאנשים באופן ספציפי בהתאם לגנטיקה.

בעולם קיימים מעט מרכזים לנוטריגנומיקה. באירופה התחום החל להתפתח לפני כשבע שנים, בעקבות פרויקט מיפוי הגנום האנושי. ההמלצות הניתנות היום על ידי תזונאים לצריכת ויטמינים ומזונות שונים, הן כלליות מדי ומתאימות לרוב האוכלוסייה, אך לא לכולה. השונות באוכלוסייה גדולה, ולכן יש להתאים באופן אישי את התזונה למטען הגנטי של כל אחד, באופן שיתרום לבריאות ולתפקוד תקין של הגוף. פעם הסתכלנו על איך המזון משפיע על ביטוי גנים, היום ההסתכלות היא איך מתאימים תזונה למטען גנטי מסוים.

בעתיד הלא רחוק ניתן יהיה לבצע בדיקת דם פשוטה, ולאחר אנליזה גנטית אפשר יהיה להגיד לאדם מה עליו לאכול ומה לא לאכול, כדי להימנע ממחלות להן הוא נוטה. בקרב חולים במחלות מסוימות עושים כבר כיום בדיקות דומות, לגילוי חוסרים או עודפים בחלבונים.

החלבונים עצמם הם תוצר ביטוי של הגנים. מחסור או עודף בחלבון מסוים משמעותם שהבקרה על הגן המקודד לחלבון שונה מהנורמה. למשל, חלבונים האחראים על ייצור כולסטרול רב מהרגיל מקורם בבקרה לקויה של ביטוי הגנים המקודדים לאותם חלבונים. בעתיד הקרוב אנשים שאובחנה אצלם בעיה בבקרה על המסלול המייצר כולסטרול בגוף, יוכלו לדעת כבר בגיל צעיר שיש להם נטייה לייצור יתר של כולסטרול, ויוכלו להגן על עצמם באכילת מזון דל בכולסטרול.

גם במקרה של חסר בגנים המקודדים לחלבונים ולהורמונים האחראים על ייצור ויטמין D, ניתן באמצעות תזונה נכונה להימנע מלהגיע למצב של חסר חמור שיכול לגרום לדלדול עצם ואוסטיאופורוזיס. כיום, רק בגיל 40-50 מתחילות להופיע בעיות הנובעות משנים של אכילה לא נכונה ובשלב כזה כבר ניתן רק לטפל בבעיה עצמה באמצעים תרופתיים. כמו שעושים כיום בדיקות גנטיות למחלות מסוימות, ניתן יהיה בעתיד לבדוק את מכלול הגנים ולחזות את המחלות העלולות להתפתח. תחזית זו תאפשר להתאים תזונה שתמנע או תדחה באופן משמעותי את התפתחות המחלות השונות.

הכותב הוא מנהל מרכז המחקר לנוטריגנומיקה ומזונות פונקציונליים במכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה באוניברסיטה העברית בירושלים

תגיות:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ