בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מתכון להריון: סנדאות בישול משככות לחצים בזמן טיפולי פריון

אנשים רבים שעוברים טיפולי פוריות נרתעים מקבוצות תמיכה. סדנת בישול ייחודית מספקת את התמיכה הנחוצה וגם עוזרת להפיג מתחים

תגובות

מ', בת 30, החלה לפני שנה וחצי בטיפולי פוריות עם בן זוגה, לאחר ניסיונות כושלים להביא ילדים לעולם. את המתח הרב שמלווה את הטיפולים היא מפיגה בבישול. לאחרונה הצטרפה לפרויקט ייחודי - סדנאות בישול לתמיכה באנשים העוברים טיפולי פוריות - שיזמה עמותת חן לפריון. "בשבילי הבישול הוא כלי תרפויטי", מספרת מ'. "לרוב האנשים אני מעדיפה לא לספר שום דבר על הטיפולים. בקורסי הבישול אני מכירה נשים אחרות, וכאחת שעוד לא הגיעה לטיפול מתקדם טוב לי לשמוע אילו שלבים אני עומדת לעבור ולקבל חיזוק מסיפורים על טיפולים שהצליחו".

קבוצות תמיכה פועלות בבתי החולים, אבל מטופלים רבים נרתעים מהן. "רבים מאלה שעוברים טיפולי פוריות מתביישים ומתקשים להופיע מול מטופלים אחרים בקבוצת תמיכה מסודרת", מסבירה עפרה בלבן, יו"ר העמותה ויוזמת הפרויקט. "ברוב המקרים הם מוצאים פורקן ואוזן קשבת באינטרנט, שם הם מסתתרים מאחורי שמות בדויים. יש שם הרבה דיבורים, אבל בדרך הזאת קשה להשיג תמיכה מלאה. מכאן עלה הרעיון לארגן סדנאות בישול".

הסדנאות מתקיימות זה חודשיים בסניף של רשת "לגעת באוכל" בראשון לציון. כיום משתתפות בהן עשר נשים, חלקן עם בני זוגן. הסדנה מתקיימת בתמיכה של עמותת "ציונות 2000" וחברת "פייזר", בעלות סמלית של 50 שקל למפגש, אחת לשבועיים.

בשבוע שעבר בישלו המשתתפים אורז פרסי, חריימה וקדירת בשר. לדברי בלבן, "מחקרים שנערכו בעולם מראים שכל סוג של תמיכה משפר משמעותית את אחוזי ההצלחה של הטיפולים. בהמשך נבדוק את אחוזי ההצלחה בטיפולי פריון בקרב המשתתפים בסדנה. זאת קבוצה קטנה, אבל אני מאמינה שנוכל לראות את תרומת הבישול לתהליך".

גם צחוק עוזר

"עברתי שני מחזורי טיפול בהפריה חוץ גופית. מדובר בתהליך ארוך ומתיש, הכולל המתנה מורטת עצבים", אומרת אחת ממשתתפות הסדנה, בת 29, הממתינה לתרומת ביצית. "הבישול במשותף עוזר לי לשכוח מהציפייה, יחד עם אנשים שעוברים טיפולים דומים".

המצוקה הנפשית של נשים וגברים העוברים טיפולי פוריות מוכרת לממסד הרפואי והובילה לפתיחת מסגרות טיפוליות מיוחדות בשבילם. כבר באפריל 2000 פירסמו חוקרים מאוניברסיטת הארוורד מאמר בכתב העת "Fertility and Sterility", שלפיו נשים בטיפולי פוריות שהשתתפו בסדנאות תמיכה השיגו 55% הצלחה בהשגת הריון שנה מאוחר יותר, לעומת 20% בקבוצת ביקורת. לפי האומדן המוכר, אחוזי ההצלחה לאחר מחזור אחד של טיפולי פוריות הם 25%.

לפני כחודשיים פורסמו ממצאי מחקר שערך צוות מהמרכז הרפואי אסף הרופא, בראשות פרופ' שבח פרידלר, שלפיו גם הצחוק משפר את תוצאות טיפולי הפוריות. בקרב נשים שנחשפו לליצן רפואי כשעה לאחר החדרת הביצית המופרית לרחם, נרשמו שיעורי הצלחה של 36.4% לטיפול.

צוות חוקרים מהיחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים בילינסון, בראשות ד"ר נטלי רפופורט, מצא בעבודה שהתפרסמה בכתב העת "Fertility and Sterility" באוקטובר 2009, כי המטופלות הלחוצות ביותר עקב טיפולי הפריון, המשתדלות להיות אקטיביות בתקופת הטיפולים, עלולות לסבול יותר מסיבוכים בכניסה להריון.

לחץ נפשי עשוי להעיב גם על הריון שהושג בדי עמל. לפי מחקר שערכו ד"ר ליאורה באור ופרופ' ורדה סוסקולני מהמכללה האקדמית אשקלון, שממצאיו פורסמו ביוני 2010 בכתב העת "Human Reproduction", בהשוואה לנשים הרות שברחמן גדלים תאומים באופן טבעי, נשים המצפות ללידת תאומים בעקבות טיפולי פוריות נמצאות בסיכון לפתח לחץ נפשי בזמן ההריון ועד שישה חודשים לאחר הלידה.

בסדנת הבישול חולקים מטופלי הפוריות גם מידע רפואי. חני בסת מהעמותה, השותפה בארגון הסדנאות, אומרת: "הן מרכלות על הרופאים, מי יותר נחמד ומי פחות. אני יודעת שהם נפגשים גם בבית".

בסדנה משתתפים גם בני זוג של מטופלות. "לגברים קשה יותר להיפתח. גבר עם בעיות פוריות מרגיש לרוב חסר אונים, מכיוון שמוצעים לו פחות פתרונות, פרט לתרומת זרע. הבישול מקל על התהליך", מוסיפה בלבן.

גרעיני דלעת וסלמון

הספרות הרפואית מתייחסת לפריטי מזון העשויים לתרום לפריון. "כשיש בעיה אנטומית, כמו חצוצרה חסומה, התזונה לא תעזור. אבל כשהפוריות מושפעת מבעיות הורמונליות, לתזונה יש השפעה חשובה", אומרת מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה במחוז דן-פתח תקוה בשירותי בריאות כללית. השפעה זו ניכרת, בין השאר, בבעיות פוריות המאפיינות נשים עם השמנת יתר או לחלופין נשים הסובלות מתת משקל - מצבים שלא פעם יש להם קשר לשיבוש בפעילות ההורמונלית. בעקבות מחקר שנערך באוניברסיטת הארוורד, בהשתתפות 17,544 נשים, פורסמו בנובמבר 2007 המלצות ל"דיאטת פוריות". בין השאר מומלץ לאכול דגים העשירים חומצות שומן אומגה 3, למשל סלמון, מקרל וטונה, ולהימנע ממזונות המכילים שומן טראנס כמו דברי מאפה המגדילים עד פי שלושה את הסיכון לבעיות פוריות.

לדברי אורבך, גם מוצרי חלב עשויים לתרום לפוריות האשה. כן מומלץ לצרוך ויטמין D וויטמין E, המצוי בשמן זית, באבוקדו ובטחינה. חוסר בברזל ובוויטמין B12 עלול להוביל לבעיות פוריות. אורבך מוסיפה: "נמצא קשר בין צריכת סוכר לבן לבעיות פוריות של נשים, ואילו פחמימות מורכבות - למשל דגנים מלאים כמו אורז מלא, קינואה, גריסי פנינה (שעורה) וכוסמת וכן סיבים תזונתיים - משפרות את הפריון".

לגברים המבקשים שיפור בפוריות מומלץ לצרוך נוגדי חמצון חזקים כמו תה ירוק, פירות יער, רימונים וירקות עלים ירוקים. פגיעה בספירת הזרע עלולה להיגרם בגלל מחסור באבץ, המצוי בגרעיני דלעת, באגוזים, בשקדים, בנבט חיטה ובשמרי בירה. ויטמינים מסוג B יכולים אף הם לתרום לפוריות. ומה באשר לאלכוהול? "בספרות הרפואית אין הסכמה בנוגע להשפעתו על ספירת הזרע, וכיום אין המלצה חד-משמעית בעניין", אומרת אורבך.



בלבן ומטופלת בסדנת הבישול. המטופלות הלחוצות ביותר סובלות מסיבוכים בכניסה להריון



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו