בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מקור המרירות בפה - צנוברים שיובאו מסין

ההפרעה עלולה להימשך עשרה ימים. בישראל התקבלו מאות תלונות

תגובות

בשנים האחרונות גוברת ההתעניינות בעולם הרפואי בעקבות הצטברות תלונות של אנשים ברחבי העולם על טעם מר בפה לאחר אכילת צנוברים. התלונה אף מוכרת במשרד הבריאות בישראל, ולשירות המזון במשרד הגיעו בשנים האחרונות תלונות מסוג זה. באפריל 2005, לאחר ריבוי תלונות על טעם מר בפה, אף יצא המשרד בקול קורא לישראלים כדי לברר את מקורו האפשרי של הטעם בשתיית מים או שימוש בסוגים מסוימים של מזון או תרופות, אולם הבדיקות העלו חרס. "בבדיקת מספר תלונות שנתקבלו במשרדנו לא נמצאו ממצאים המסבירים את התופעה", הסבירו אתמול באגף המזון.

ואולם, רשויות הבריאות באירופה מצאו בבדיקותיהן כי רבות מהתלונות על טעם מר בפיהם של אירופים מיוחסות לצנוברים מסוגים שונים המיובאים מסין. הנושא אף זכה להתייחסות בספרות הרפואית. במארס 2001 דיווחו חוקרים מבלגיה בכתב העת European Journal of Emergency Medicine על תופעות של טעם מר בפה שיוחסו לטענתם לאכילת צנוברים שיובאו מסין, וזאת על סמך בדיקות שנערכו לרופא מרדים שסבל מהמצב שהוגדר במחקר "טעם מר מטאלי שנמשך כמה ימים".

ואילו בינואר השנה (2011) פורסם בכתב העת Journal of toxicology מחקר שנערך בשווייץ ובלגיה, ובחן 16 דגימות של צנוברים שמקורם בסין ובסיביר, לפי הכיתוב על האריזות, שהעבירו לחוקרים אנשים שהתלוננו על טעם מר בפה. לאחר בדיקת הרכב חומצות השומן בדגימות הצנוברים קבעו החוקרים כי זנים מסוימים עלולים לגרום להתפתחות דיסגוזיה (- (dysgeusia תופעה רפואית המלווה בשיבושים בתחושת הטעם, שהתבטאה במחקר בטעם מר, התפתחה יום או יומיים לאחר צריכת הצנוברים ונמשכה חמישה עד עשרה ימים.

בישיבה שנערכה ב-13 באפריל בין נציגי הדירקטוריון האירופי להגנה על הצרכן ובריאותו (DGSANCO) באיחוד האירופי לבין משלחת רשמית של נציגות הסחר בסין, הוחלט להורות על צמצום יבוא צנוברים מסין לאירופה, בעקבות החשד כי אלה מעלים את שכיחותן של תלונות על טעם מר בפה. המשלחת מסין, אחת מיצואניות הצנוברים המובילות בעולם, הודיעה כי תפעיל בדיקות איכות קפדניות יותר על תנאי ייצור הצנוברים במפעליה.

במקביל דווח השבוע כי גם הסוכנות הממשלתית לתקני מזון בבריטניה (FSA) בודקת נקיטת פעולות בעקבות הממצאים החדשים. דיווח מקיף על הפעילות להגבלת יבוא הצנוברים צפוי עוד שבועיים בכינוס הארגון הבינלאומי לאגוזים ופירות יבשים (INC) שייערך בבודפשט שבהונגריה.

ממשרד הבריאות נמסר כי "אנו ממשיכים לעקוב אחר הפרסומים בנושא. יש לציין כי עניין הטעם המר בפה נבדק גם על ידי המרכז לבקרת מחלות, ועד כה לא נמצא כי יש לנקוט פעולות כאלו או אחרות".

בזני הצנוברים המיובאים מסין שהוחלט באיחוד האירופי להגביל את שיווקם באירופה, כלול זן הצנוברים המכונה Pinus massoniana, שאושר בעקבות הדיונים לשימוש כמזון לציפורים ובישראל מאושר כרכיב בתוספי תזונה, וכן הזן Pinus tabulaeformis שהותר מעתה לשימוש רק במוצרי תעשיית המזון, ורק כשמקורו באריזות עם סימון מיוחד, זן המותר אף הוא לשימוש בישראל כרכיב בתוספי תזונה. ממשרד הבריאות נמסר עוד כי "לפי הידע המדעי המצוי, אין סכנה מיידית בצריכת צנוברים מעבר להפרעות בטעם".



צנוברים. לא מדובר בכל הזנים מסין



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו