בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

בית חולים לבקשתך

הצצה ראשונה לבניין האשפוז החדש בהדסה עין כרם שיושק בעוד חצי שנה. בתכנון המבנה אומץ, לראשונה בישראל, מודל מותאם למאושפזים המבוסס על סקרי דעת קהל

36תגובות

בניין האשפוז החדש בבית החולים הדסה עין כרם עומד לפתוח את שעריו בעוד חצי שנה. הבניין יהיה לא רק מתקן האשפוז המרכזי המשרת את תושבי ירושלים והסביבה, אלא גם בית החולים החדש ביותר בישראל. חדש יותר מאסותא ברמת החי"ל וממרכז הלב בבית החולים איכילוב בתל אביב.

בית החולים החדש שוכן במגדל של 19 קומות, חמש מהן תת-קרקעיות, ושטחו הכולל - כ-100 אלף מטרים רבועים - כמעט כפול משטחו של בית החולים הקיים. במבנה, שהוקם בהשקעה של 350 מיליון דולר, יפעלו כל המחלקות הפנימיות והכירורגיות ויהיו בו כ-500 מיטות ותשתיות ראשונות מסוגן בישראל.

המבנה, שמתקניו המרכזיים מפורטים כאן לראשונה, תוכנן על פי מודל ראשון מסוגו בארץ, שכלל התאמה לצורכי ציבור המטופלים הפוטנציאלי בעזרת סקר עומק מקדים. הסקר הוכן על ידי מכון סמית קלקא בהסתמך על חמש קבוצות מיקוד ובהן 44 משתתפים מירושלים ומהמרכז, שחלקם כבר אושפזו בעבר בהדסה ובבתי חולים אחרים בישראל ובעולם.

בתכנון הפרויקט החלו עוד בשנת 2005 ארגון נשות הדסה האמריקאי, הבעלים של בית החולים שגייס כספים להקמת הבניין החדש, והנהלת המוסד בראשות פרופ' שלמה מור-יוסף. המודל החדש שלפיו פעלו המתכננים משקף מגמה של שינוי בתפישת אופיו של בית החולים ותפקידו, המאפיינת את מדינות המערב. "בית החולים אינו נתפש עוד כמקום של ביצוע פרוצדורות רפואיות בלבד. במקום התפישה הזאת מתפתחת גישה המסתכלת על צורכי המאושפז כמכלול", מסביר אמיתי רותם, מנהל השיווק של הדסה.

לא לבד

בראשית הדרך הושפעו הוגי הפרויקט ממגמת האמריקניזציה ויצאו מתוך הנחה שבבניין החדש מוטב לתכנן חדרי אשפוז ליחידים בלבד. בהדסה גם פועל באופן חוקי שירות רפואה פרטי לבחירת רופא (שר"פ) ובהנהלת בית החולים, המקפידה לדבריה על מתן תנאי אשפוז אחידים למטופלים בשר"פ ובמסלול הציבורי - העריכו כי חדרים פרטיים יוכלו לשדרג את תנאי הטיפול של כלל המאושפזים.

אבל משתתפי קבוצות המיקוד ציינו כי במצבים מסוימים דווקא היו מעוניינים להתאשפז עם אדם נוסף בחדר, בעיקר אם יזדקקו לאשפוז ממושך. בקבוצה שכללה נשים תושבות ירושלים, לדוגמה, טענו המשתתפות כי אם הן נאלצות לשהות כמה שבועות בבית החולים, משעמם להן להיות לבד. המשתתפות בקבוצה אף הביעו חשש מבדידות. "אנשים שיש להם מחלה קשה וממושכת חוששים שמשאירים אותם לבד", טענה אחת המשתתפות.

בקבוצת מיקוד שכללה גברים ערבים תושבי מזרח ירושלים, לעומת זה, אמרו המשתתפים כי יעדיפו חדר נפרד, מכיוון שנשותיהם שוהות לצדם באשפוז. העדפה לחדר בודד היתה גם במצבים שבהם קיימת סכנת הידבקות במחלה זיהומית, בקרב הורים לילדים ובאוכלוסייה החרדית.

בעקבות הדיונים בקבוצות המיקוד הוחלט לתכנן בבית החולים שני סוגים של חדרי אשפוז: חדרים פרטיים וחדרים לשניים, המורכבים משני מפלסים שביניהם מחיצה, באופן המאפשר לכל מאושפז מתחם פרטי עם חלון המשקיף אל נוף הרי ירושלים.

כמיטב המסורת בבתי החולים החדשים במדינה, לצד כל מיטה יותקן מרקע טלוויזיה אישי. בהדסה תופעל טכנולוגיה שתאפשר לכל חולה להשתמש בצג האישי "למגוון פעולות, החל בהזמנת אוכל ממסעדות ועד לצפייה בתיק הרפואי האישי, וכן גלישה באינטרנט, צפייה בסרטים ובחירה של מוסיקת רקע", מספר רותם.

חלוקים מעוצבים

במיטות האשפוז יהיו מזרנים אורתופדיים ולצד כל מיטה יהיה וילון חשמלי שיאפשר לחולה להתאים את כמות האור הנכנסת. לצד המיטה יהיו לחצני מצוקה ושלטים שיאפשרו לכוון את התאורה ומיזוג האוויר.

המתכננים ייחדו תשומת לב גם לבגדי המאושפזים. "פיג'מה נתפשת ככורח המציאות, אך למאושפזים ציפיות נוספות בהקשר של עיצוב המראה שלהם באשפוז", נקבע בסיכום הסקר. כלל הנשאלים הביעו חוסר שביעות רצון מהפיג'מות ומהחלוקים הקיימים. הם ביקשו פיג'מה וחלוק ללא סמל בית החולים ובעיצוב אסתטי. "בחורף רצוי שהפיג'מה תהיה מבד פלנל, ואילו בקיץ מבד דק כדוגמת טריקו", הוסיפה אחת המשתתפות. כן הומלץ על עיצוב מצעים שאינם מבליטים את סמל בית החולים.

אף שלהדסה אין כוונה לוותר על סמל בית החולים שיתנוסס על הבגדים והמצעים, בימים אלה פועלים שם לעיצוב הביגוד מחדש. "יש דברים שמפריעים למאושפזים, שלמדנו מהסקר. למשל, הפתח הגדול מאחור בחולצות. נתייחס לנקודות האלה", אומר רותם.

המחקר מתייחס גם למזון שיוגש למאושפזים. בשנים האחרונות מנסים בתי חולים רבים בישראל להתמודד עם התלונות של המאושפזים, הנאלצים לאכול "אוכל של בית חולים", באמצעות שיפור באיכות המזון. "אין סיבה מהותית מדוע לא יעמוד האוכל המוגש בבית החולים בסטנדרדים 'אחרים'", קבעו המשתתפים במחקר. הם ביקשו שהאוכל בבית החולים יהיה קרוב יותר לאוכל המבושל בבית, לשנות את כלי ההגשה האחידים - כחול למזון חלבי, כתום לארוחות בשריות - והתייחסו גם לריחו של המזון.

המטבח בהדסה עין כרם עבר לאחרונה שיפוץ מקיף, לקראת פתיחת בניין האשפוז. לדברי רותם, "כל נושא המזון ישתנה באופן משמעותי. תהיה גמישות רבה יותר בבחירת התפריט ובשעות החלוקה של המזון".

משתתפי קבוצות המיקוד התבקשו להתייחס לשאלה אם להתקין מטבחון בחדר האשפוז. לבסוף הוחלט לוותר על יוזמה זו, אבל בכל חדר אשפוז תהיה פינת קפה.

ללא ספא וסאונה

בית החולים החדש יאפשר קליטה של מאושפזים בגישה חדשנית, באמצעות אגף קבלה ייעודי, כדי למנוע טרטור של מאושפזים חדשים הזקוקים לצילומים ובדיקות. במחקר שקדם לתכנון המבנה, שירטטו חלק מהמשתתפים את תהליך הקבלה כ"הרפתקה, שבה יודעים היכן מתחילים - אך המשך הדרך איננו ידוע".

לרעיון היו גם מתנגדים, שחששו כי אגף שבו יתקבלו חולים לכל המחלקות יהיה צוואר בקבוק, שיגרום להארכת התורים בכניסה לבית החולים. לדברי רותם, "תהליך הקבלה לאשפוז ולניתוח ישתנה באופן דרמטי וירוכז באגף חדש, כדי שהחולה לא יטורטר וייקלט בקלות רבה יותר". גם תהליך השחרור יואץ, בהתאם לממצאי הסקר, כדי להימנע מהמתנה ממושכת למכתב השחרור המיוחל.

במתחם בית החולים המליץ המחקר המקדים להשאיר ריאות ירוקות, "לא כמו היום, כשהכל אספלט", אמר אחד המשתתפים הירושלמים. לפיכך, הוחלט כי בארבע קומות בבניין יהיו גינות שבהן יישתלו עצים ושיחים, יהיו מים זורמים ויוצבו ספסלים. הקירות החיצוניים של גינות - המכונות "גני ריפוי" - יאפשרו מבט אל הנוף.

משתתפים ספורים בסקר ביקשו לשלב בית קולנוע בבית החולים החדש. נשקלה האפשרות להציע שירותי עיסוי, סאונה וספא, אבל לבסוף הוחלט לוותר בשלב זה. מתכנני המיזם נזהרו ממסחור יתר של בניין האשפוז החדש. בסיכום הסקר נטען כי "מתן דגש רב מדי על 'צרכים אחרים' עלול לגרוע בסופו של דבר מתפישת בית החולים כמרכז מצוינות".

"לא נציע שירותי מסאז' במיטת החולה", אומר רותם. "עם זאת, יש לנו כבר היום שירותי מספרה ואיפור ללא תשלום, ונציע אותם גם בבניין החדש. גם במה שקשור לצג האישי בחדרי האשפוז, החלטנו לא למכור שירותי אינטרנט, טלוויזיה וטלפוניה בתשלום נוסף, אלא לאפשר זאת כחלק מהשירות הניתן לחולה".

הוחלט גם, שהכניסה למתחם עין כרם, העוברת בשנים האחרונות דרך קניון מסחרי, תשונה. תהיה אפשרות להיכנס לבניין החדש מרחבה מרכזית חיצונית. "בעקבות הערות ביקורתיות שנשמעו, הוחלט כי הגישה לקניון תהיה רק למי שבוחר לעשות זאת".

מגדל האשפוז החדש תוכנן במשותף על ידי משרד האדריכלים האמריקאי HKS מטקסס, מהמובילים בעולם בתכנון בתי חולים, בשיתוף משרד ספקטור עמישר המוגדר אדריכל קמפוס עין כרם.

בין התשתיות הנוספות במבנה: 14 מעליות, שמונה מהן להעברת מאושפזים בלבד, גשרים ומנהרה תת קרקעית שיחברו את הבניין למבנים סמוכים, בנייה ירוקה בחומרים משמרי אנרגיה, דרגנועים אלקטרוניים וקומה תת קרקעית שתיועד לחדרי ניתוח מהחדשניים בישראל. הבניין זכה בשנת 2006 בתחרות ארכיטקטים לעיצוב מודרני של מרכזים רפואיים שנערכה בארה"ב, בקטגוריית בתי חולים שטרם נבנו.

גם השירות שניתן למאושפזים ולבני משפחותיהם דורש שדרוג. בסקר המקדים אמר אחד המשתתפים: "הגעתי לטיפול נמרץ עשרה ימים אחרי שאמא שלי נפטרה שם, ונתקלתי ברופא לא אנושי בכלל". אחר הוסיף: "ההתייחסות אלי כמאושפז היתה כאל מחלה ולא כאל אדם... הרופאים דיברו עם עצמם ולא אלי". לדברי רותם, "אנו מקפידים להתייחס לשירות באופן שוטף. הבניין החדש מציב אתגר גדול יותר, כי לכל חולה יש יותר מקום ווהצוות הרפואי יעבוד בשטח נרחב יותר. צוות שלם פועל למצוא פתרונות לסוגיה בימים אלה".

מגדל האשפוז החדש ייקרא "בניין שרה ווטסמן דוידסון", לאור תרומה בסך 70 מיליון דולר שהעבירה משפחתה של שרה להקמתו.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו