התפריט הישראלי: עודף חלבונים ופחמימות ומחסור בסידן

עמירם כהן
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
עמירם כהן

הישראלים צורכים כמות מופרזת של ויטמינים, חלבונים ופחמימות וממעטים בצריכת סידן. כך עולה מהשוואת נתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) להמלצות רשות המזון והתרופות האמריקאית (ה-FDA).

מנתוני הלמ"ס עולה שהצריכה הממוצעת של פחמימות לנפש בישראל היא 470 גרם ביום, בעוד הכמות המומלצת של ה-FDA היא 300 גרם ליום. צריכת החלבונים לנפש גבוהה פי 2.2 מהמומלץ, 111 גרם ביום במקום 50 גרם.

גם בוויטמינים הפערים בין הצריכה לבין הכמויות המומלצות ניכרים: כך לדוגמה, הצריכה הממוצעת לנפש של ויטמין C היא 209 מיליגרם ביום, בעוד הכמות המומלצת היא 60 מיליגרם.

לעומת זאת, נמצא כי הישראלים לא צורכים די סידן: בעוד הכמות המומלצת היא אלף מיליגרם לנפש ליום, הרי שהצריכה הממוצעת בישראל היא 844 מיליגרם - לא כולל התוספות של חברות המזון.

הנתונים שפרסמה אתמול הלמ"ס מלמדים גם על הפערים בין העשירונים. כך, משק בית בעשירון העליון שמונה בממוצע 2.4 נפשות מוציא פי 1.7 ממשק בית בעשירון התחתון, אף שמשפחה בעשירון התחתון מונה 4.4 נפשות בממוצע.

ההוצאה על לחמים מיוחדים בעשירון העליון גבוהה פי 3 מזו של העשירון התחתון, בעוד ההוצאה על פיתות גבוהה בעשירון התחתון פי 4.5 מזו של העשירון העליון.

נתונים נוספים מראים כי הפירות והירקות מובילים את התייקרות המזון ב-18 החודשים האחרונים. העלייה במחירי המזון בהשוואה למחירים לפני שנה וחצי: ירקות טריים - עלייה של 24%; פירות טריים - 19.9%; סוכר - 11.8%; משקאות אלכוהוליים - 11.8%; ובשר בקר - 6.8%.

הנתונים מלמדים גם על התלות של ישראל במזון מיובא. כך, מיובאים 86% מדגי המאכל; 32% מהשמנים והשומנים; ו-29% מהפירות והירקות. לעומת זאת, ישראל מייצרת 100% מבשר העוף וההודו שצורך הציבור.

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ