בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מחקר: סימון ערכים קלוריים לא משפיע על האכילה

מחקר שבחן את החוק המחייב בארה"ב סימון ערכים קלוריים ברשתות המזון המהיר העלה ממצאים מפתיעים

4תגובות

"החברה המערבית, ובעקבותיה שאר העולם, יצרו סביבת מזון מזיקה ומשמינה", אומרת דורית אדלר, מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה בבית החולים הדסה עין כרם וחברת עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל, לדבריה, "כ-60% מהתחלואים כיום הם תולדה של סביבת המזון, הצפיפות הקלורית, גודלי המנות העצומים וחסר של מכלול רכיבים תזונתיים".

רבים מאתנו היו רוצים לצרוך פחות קלוריות, ואין ספק כי מסעדות המזון המהיר אחראיות לחלק משמעותי מהצריכה הקלורית העודפת. אולם האם מודעות לתכולה הקלורית של המזון תביא לשיפור בדפוסי הצריכה?

כחלק מיוזמות החקיקה בארה"ב, שמטרתן עידוד צריכת מזון מהיר בריא יותר, הוחל בהפעלתה של דרישה חוקית להצגת ערכן הקלורי של המנות במסעדות המזון המהיר. החל מחודש מארס 2008 נדרשו כל רשתות המזון המהיר בניו יורק להציג את הערך הקלורי של המנות בתפריטיהן, סמוך לשם המנה ולמחירה ובצורה בולטת באותה מידה לפחות. ביולי 2011 פורסם בכתב העת British Medical Journal מחקר שבחן את השפעתו של סימון הערך הקלורי על הצריכה הקלורית של הלקוחות במסעדות אלו.

במחקר רואיינו 7,309 לקוחות ברשתות המזון המהיר בשעת ארוחת הצהריים בשנת 2007, לפני החוק, ו-8,489 לקוחות בשנת 2009, לאחר כניסתו של החוק לתוקף.

באופן כללי, הצגת הערך הקלורי לא הביאה לירידה במספר הקלוריות לארוחה. בשלוש רשתות גדולות (רשת ההמבורגרים מקדונלדס, רשת Au Bon Pain המוכרת כריכים, ורשת קנטאקי פרייד צ'יקן המבוססת על עוף מטוגן), שבהן רכשו 42% מכלל הלקוחות שהשתתפו במחקר, נראתה ירידה בצריכה הקלורית. במקדונלדס לדוגמה, נראתה ירידה מ-829 קלוריות בממוצע לפני הצגת הערך הקלורי ל-786 קלוריות בממוצע אחרי הצגתו. יש לציין כי שתיים מהרשתות הללו הוסיפו לתפריט אפשרויות מופחתות קלוריות לאחר כניסתו של החוק לתוקף. ואילו מצד שני, ברשת הכריכים סאבווי, שהציגה ביוזמתה את הערכים הקלוריים של חלק מהמנות עוד לפני 2007, חלה עלייה בצריכה הקלורית לאחר כניסתו של החוק לתוקף - ככל הנראה בשל מבצע שהוריד את מחירו של כריך גדול במיוחד.

15% מהלקוחות דיווחו כי עשו שימוש במידע על אודות הערך הקלורי של המנות בעת ההחלטה על רכישת המזון. נשים דיווחו על שימוש במידע זה (18%) יותר מגברים (13%). כמו כן נראתה נטייה מוגברת לשימוש במידע בשכונות העשירות יותר של ניו יורק (19% בשכונות מבוססות לעומת 17% בשכונות עניות יותר ו-12% - בשכונות העניות ביותר). לקוחות צעירים (גילים 18-24) נטו פחות לדווח על שימוש במידע זה.

לקוחות שדיווחו כי לקחו בחשבון את הערך הקלורי נטו לצרוך 106 קלוריות בממוצע פחות בארוחה, בהשוואה ללקוחות שלא עשו שימוש במידע זה או לא הבחינו בו. למרות נטייתם הפחותה של לקוחות בשכונות מצוקה להתייחס לערך הקלורי בעת הרכישה, אלו מהם שדיווחו כי התייחסו אליו הורידו את הצריכה הקלורית אף הם.

עורכי המחקר מסכמים כי החובה לציון הערך הקלורי לא הביאה לשינוי משמעותי בצריכה הקלורית הממוצעת, אולם הביאה לשינויים נקודתיים.

שינוי עמדות

רשתות המזון המהיר אמנם התנגדו בתחילה לחוק להצגת ערכים קלוריים, אולם חלקן שינו את עמדתן בהמשך. גם בבריטניה הצטרפו רשתות רבות מרצונן לתוכנית ממשלתית במסגרתה התבקשו להציג ערכים קלוריים. עורכי המחקר סבורים כי יוזמות דומות יעודדו את רשתות המזון המהיר להציע מנות מופחתות קלוריות, למשל באמצעות שימוש במיונז או חלב דלי שומן.

בסוף נובמבר 2011 אישרה ממשלת ישראל תוכנית ממשלתית למאבק בהשמנה, הכוללת חובה לפרסום קלוריות במסעדות ורשתות מזון מהיר גם בארץ. התוכנית נמצאת עתה בשלבי ניסוח התקנות. אדלר איננה מופתעת מכך שהשפעת הצגת הערך הקלורי של המנה הביאה לשינוי משמעותי יותר בקרב קהל עשיר, וככל הנראה משכיל יותר, בעוד מגפת ההשמנה דוהרת דווקא בקרב השכבות הנמוכות. לדבריה, על מנת להשפיע על סביבת המזון נדרשת תכנית כוללנית, שתהפוך את המזון הבריא לבחירה הזמינה, או לברירת המחדל. "סימון הערך הקלורי הינו מרכיב מידע בודד, שאינו מלמד בהכרח על איכותו התזונתית של המזון", היא אומרת. על מנת לשנות את דפוסי הצריכה יש צורך, לדעתה, בהוזלת המזון המומלץ באמצעות מיסוי על המזון המזיק, וכן פיקוח על מחירי סל מזון בריא. כמו כן יש לשלב סימון תזונתי כולל עם תוכנית לקידום בריאות והקניית כלים בסיסיים להתנהלות בריאה לציבור על ידי דיאטנים המתמחים בבריאות הציבור. לדברי אדלר, חקיקה חלקית ללא הדרכה מקצועית של האוכלוסייה לא תוכל לעצור את התקדמות מגיפת ההשמנה.

מקדונלד'ס


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו